28 Şubat 2021 Pazar

YEMEK TARİFLERİ

ET SUYU NASIL ÇIKARILIR?

MERCİMEK ÇORBASI

ŞAFAK ÇORBASI

BALIK ÇORBASI

BORÇ

DÜĞÜN ÇORBASI

SEBZE ÇORBASI

PATATES ÇORBASI

SOĞAN ÇORBASI

YAYLA ÇORBASI

ERZİNCAN ÇORBASI

İŞKEMBE ÇORBASI

TARHANA (Kışlık)

ETLİ DOLMALAR (Biber, kabak, domates, yaprak, lahana)

ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR (Asma yaprağı, lahana, biber, patlıcan ve midye)

MİDYE DOLMASI İÇİN MİDYELERİN HAZIRLANMASI

ETLİ TAZE SEBZELER (Fasulye, Bezelye, Bamya, Türlü)

ZEYTİNYAĞLI TAZE SEBZELER (Fasulye, Kabak, Yer Elması, Pırasa, Bakla)

ETLİ KURU SEBZELER (Fasulye, Nohut, Barbunya, Mercimek)

ZEYTİNYAĞLI KURU SEBZELER (Fasulye, Barbunya)

HÜNKAR BEĞENDİ

İMAM BAYILDI

PATLICAN KARNIYARIK

EKŞİLİ PIRASA

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLALI ENGİNAR

KABAK MÜCVERİ

ISPANAK KÖKÜ MÜCVERİ

ISPANAK PÜRESİ

TAZE SEBZE SOTELERİ (Garnitür ve Perhiz Yemeği Olarak)

PATATES PÜRESİ (Et Yemeklerinin Yanına Garnitür ve Perhiz Yemeği Olarak)

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ

FAVA (Kuru İç Bakladan)

HUMUS

HİBEŞ (Antalya’dan)

TARATOR

TARAMA

PATATES SALATASI

PATLICAN SALATASI

MAMZANA (Edirne’den)

RUS SALATASI

MAYONEZLİ KEREVİZ SALATASI

ENGİNAR SALATASI

SEPET DOMATES SALATASI

KISIR

ORDÖVR

LAHANA TURŞUSU

İÇİ DOLDURULMUŞ BİBER TURŞUSU

SALATALIK - BİBER TURŞUSU (Çabuk)

ELMA SİRKESİ

KURU KÖFTE

KADIN BUDU KÖFTE

BULGURLU KÖFTE

ROSTO KÖFTE

PATATES KÖFTESİ

PATLICANLI KÖFTE

BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ

SOĞAN KÖFTESİ (Hint İkramı)

ÇİĞ KÖFTE

İÇLİ KÖFTE

ŞARK KÖFTESİ

MERCİMEKLİ KÖFTE

PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE

ROSTO

BUĞU KEBABI

ORMAN KEBABI

ŞİŞ KEBAB

YOĞURTLU PİDELİ KEBAP

YUFKALI PİRZOLA

BEŞAMEL SALÇALI PİRZOLA

SEBZELİ KOYUN ETİ (Haşlama)

KUZU KAPAMA

SALÇALI BİFTEK

PEYNİRLİ BİFTEK

ŞİNİTSEL

BEYİN TAVA

CİĞER TAVA

ÇERKES TAVUĞU

FIRINDA TAVUK GRATEN

BALIK PİLAKİ

MAYONEZLİ BALIK

JÖLELİ SOĞUK ET

İÇ PİLAV

PERDE PİLAV (Siirt’ten)

PİLAVLI TAS KEBABI

DOMATES SOSLU MAKARNA

FIRINDA MAKARNA GRATEN

PEYNİRLİ OMLET (1 Kişi için)

MANTI

MENEMEN

YUMURTALI DOMATES DOLMASI

FIRINDA SALAMLI YUMURTA

TEL KADAYIF (Sütlü)

AŞURE

REVANİ

YOĞURT TATLISI

HANIM GÖBEĞİ

TULUMBA TATLISI

ŞEKERPARE

UN HELVASI

İRMİK HELVASI

MURGATA (Van’dan)

HOŞMERİM

LOKMA

NEMSE BAKLAVASI

CEVİZLİ İZCİ TATLISI

FIRINDA SÜTLAÇ

TEZ PİŞTİ

KAZAN DİBİ

SÜTLÜ İRMİKLİ PUDİNG

KREP SÜZET (Gözleme)

KREM KARAMEL

ÇİKOLATALI SOFRA KREMİ

KREMALI ELMA

TÜRBANLI ELMA

KREM BAVARUVA

ÇİKOLATALI KREM JÖLE

FINDIKLI PUDİNG

ÇİKOLATALI SALÇA

KABAK TATLISI

LİMON PELTESİ

PORTAKAL JÖLESİ

MEYVE SALATASI

KESTANE PÜRESİ

KEK VE PASTA YAPARKEN

SADE KEK

ÜZÜMLÜ KEK

KAKAOLU KEK

FINDIKLI KEK

YAĞLI KEK

GAZOZLU KEK

1-2-3-4 KEKİ

PORTAKALLI KEK

ELMA PÜRELİ KEK

MEYVELİ YILBAŞI KEKİ (3 Hafta buzdolabında saklanabilir.)

TARÇINLI – KARANFİLLİ KEK (Köşk’ten)

LİKÖRLÜ KEK

TUZLU KEK

ZEYTİNLİ EKMEK (Kıbrıs’tan)

MARMELATLI PRATİK RULO PASTA

KREMALI RULO PASTA

CEVİZLİ PASTA

ÇİKOLATALI YUVARLAK PASTA

ÇİKOLATALI PASTA CİLASI

YAĞLI KREM

JÖLELİ MEYVELİ YUVARLAK PASTA

PAPATYA PASTASI

MİLFÖY PASTASI

BAKAN PASTASI (Fransız)

HOPPA PUDİNG (Fransız)

ORALETLİ PASTA

ŞUALA KREM – EKLER PASTASI

SAVAYER BİSKÜVİSİ

KEDİ DİLİ

ELMALI KURABİYE

ELMALI TART

PASKALYA ÇÖREĞİ

AY ÇÖREĞİ

ANASONLU SİMİT

UN KURABİYESİ

KAYISI BİSKÜVİSİ

SABLE BİSKÜVİSİ

İKİ RENKLİ BİSKÜVİ

BEZE

HİNDİSTAN CEVİZLİ BEZE (KOKO)

PORTAKALLI KURABİYE

BEREKETLİ KURABİYE

TUZLU ÇUBUK

PEYNİRLİ BİSKÜVİ

YAĞLI SİMİT

KANDİL SİMİDİ

PEYNİRLİ PİDE

PEYNİRLİ PİDE (Başka usül)

TEPSİ ÇÖREĞİ

KOLAY PİZZA

KUSURSUZ PİZZA

PATATESLİ TUZLU AY ÇÖREĞİ

PATATESLİ TUZLU AY ÇÖREĞİ (Başka usül)

YOĞURTLU BÖREK

KARAKÖY POĞAÇASI

PUF BÖREĞİ

RUS BÖREĞİ

KATMER

SOSİSLİ ÜÇ YUFKA BÖREĞİ

KONKEN BÖREĞİ

KOLAY BÖREK

PATATES SUFLESİ (Kolay ikram)

PEYNİRLİ DİLBER BÖREĞİ

TALAŞ BÖREĞİ

ÇUBUK BÖREĞİ

SARIYER BÖREĞİ

SÜTLÜ EKMEK

MAYONEZLİ PEYNİRLİ KANEPE

TARATORLU KANAPE

ANÇUEZLİ KANAPE

TAHİNLİ KANAPE

PEYNİRLİ SARIMSAKLI KANAPE

ÇİLEK REÇELİ (Vişne – Kiraz)

AYVA REÇELİ

KAYISI REÇELİ (Kızılcık, Erik, Şeftali)

PORTAKAL REÇELİ

AMBER REÇELİ

MARMELATLAR (Ayva, Elma, Erik, Kayısı, Şeftali, Kızılcık, Vişne)

PORTAKAL KABUĞU MARMELATI

ALKOLSÜZ VİŞNE LİKÖRÜ

GÜL ŞURUBU

KIZILCIK ŞURUBU (Vişne, Çilek, Nar, Böğürtlen, Koruk, Portakal) (Yazlık, Kışlık)

LİMONATA

BOZA

TÜKENMEZ

KAYMAKLI DONDURMA (Fındıklı, Fıstıklı, Kokteyl Meyveli)

VANİLYALI DONDURMA

ÇİKOLATALI DONDURMA

KAVUN DONDURMASI

MUZLU DONDURMA

VİŞNELİ DONDURMA (Çilek, Kayısı, Şeftali)

LİMONLU DONDURMA (Portakal)

FRİGO

LOKUM

KESTANE ŞEKERİ

FINDIKLI FONDAN

FISTIKLI ÇİKOLATA

NUGA

AYVA ŞEKERLEMESİ (Jöle)

KOLAY BONBON

 


27 Şubat 2021 Cumartesi

KOLAY BONBON

MALZEMELER:

200 gr bisküvi

1 su bardağı pudra şeker

200 gr. margarin

3 çorba kaşığı kakao

3 çorba kaşığı çekilmiş fındık

3 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi

YAPILIŞI:

Yağ ile şeker porselen bir kasede karıştırılıp krem haline getirilir.

Dövülüp elenmiş bisküvi, kakao, fındık konup yoğrulur.

Küçük toplar yapılıp hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.

Buzdolabında soğutulur.


AYVA ŞEKERLEMESİ (Jöle)

MALZEMELER:

1 kg ayva

6 bardak su

1 limon

Şeker (elde edilen meyve suyu kadar)

3-4 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi

YAPILIŞI:

Ayva yıkanır. Dilimlenip, kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır.

Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur. Sıkılarak suyu çıkarılır.

Elde edilen su bardakla ölçülür. Meyve suyu kadar şeker konup kaynatılır.

Kıvamını anlamak için şu deney yapılır. Kaşık batırılıp çıkarıldığında peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır.

Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır. Bir gece veya 5-6 saat beklenir.

Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir. Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.

NOT: Tülbentte kalan ayva kevgirden geçilip, şeker ve limon tuzu ile marmelat yapılabilir.


NUGA

MALZEMELER:

1 su bardağı fındık veya badem

Yarım su bardağı pudra şeker

10-15 damla limon suyu

YAPILIŞI:

Pudra şeker bakır bir tencere içinde orta hararetli ateşe konur. 10-15 damla limon sıkılır.

Şeker eriyince kavrulmuş ve çekilmiş fındık veya badem konur. Hızlı karıştırılır.

Zeytinyağı ile hafif yağlanmış mermer üzerine alınır. Yağlanmış merdane ile yarım cm kalınlığında açılır. Soğumadan istenen biçimde kesilir.


FISTIKLI ÇİKOLATA

MALZEMELER:

200 gr kakao

Yarım su bardağı pudra şeker

100 gr fındık

50 gr iç yeşil fıstık

1 yumurta

2 çorba kaşığı meyve likörü

YAPILIŞI:

Porselen bir kaseye kakao, pudra şeker, yumurta, likör konur. Su buharında karıştırılır.

Kıyılmış fındık ilave edilip yoğrulur. Küçük toplar yapılıp yeşil fıstıkla kaplanır.


FINDIKLI FONDAN

MALZEMELER:

2,5 su bardağı şeker

2 su bardağı çekilmiş fındık

1 kahve kaşığı limon suyu (Fazla koymayınız.)

YAPILIŞI:

Şeker bakır bir tencerede üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır.

Koyulaşınca ateşten alınır. (Bir fincan soğuk suya 2-3 damlatılır, lokum yumuşaklığında olmalıdır.) Limon suyu konulur.

Ilınınca karıştıra karıştıra beyazlaştırılır.

Çekilmiş fındığın yarısından fazlası konup yoğrulur. Küçük toplar yapılıp kalan fındık ile kaplanır.

NOT:   Şeker, süt ile kaynatılırsa sütlü fondan olur.


KESTANE ŞEKERİ

MALZEMELER:

1 kg kestane

750 gr toz şeker (3,5-4 su bardağı)

2,5 bardak su

1 paket vanilya

YAPILIŞI:

Kestanelerin dış kabukları soyulur. Parçalanmayacak şekilde biraz haşlanıp iç kabukları çıkarılır.

Bir tencerede şeker ve su kaynatılır. Kestaneler içine atılıp 3 saat çok hafif ateşte pişirilir.

Ateşten alınıp ertesi güne kadar bekletilir.

Ertesi gün daha hafif ateşte 3 saat daha pişirilir.

Vanilya konur. Soğuyunca yaldızlı kağıtlara sarılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...