21 Şubat 2021 Pazar

JEAN - BAPTISTE DE LAMARCK

(1744-1829) Büyük Fransız doğa bilimcisi Lamarck, İngiliz bilim adamı Charles Darwin'in doğduğu yıl Philosophie Zoologique adlı ünlü yapıtını yayımlamıştı. Bu yapıtında bazı evrim kurallarını açıklamıştır. Fransa'nın Picardie bölgesindeki bir köyde doğan Lamarck çocukluğundan beri asker olmayı düşünürken, babasının isteğine uyarak papaz olmak üzere din eğitimine başladı. Ama 1760'da babasının ölmesiyle orduya yazıldı ve 7 yıl savaşlarında kahramanca çarpıştı. Sağlığı nedeniyle 1768'de ordudan ayrılmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda Paris'te tıp eğitimi görürken bir yandan da botanik alanında incelemeler yaptı ve 1778'da Fransa'nın doğal bitki örtüsüne ilişkin değerli çalışmalar yayımlayınca Fransız Bilimler Akademisi'ne seçildi. 1788 Sparis Botanik bahçesinde göreve seçildi.

Beş yıl sonra bu kuruluş Ulusal Doğa Tarihi Müzesi adıyla yeniden örgütlendiğinde zooloji bölümünün yöneticiliğine atanan Lamarck o tarihten sonra bütün ilgisini zoolojiye yöneltti. Bu bilim dalındaki çalışmalarına 50 yaşından sonra başlamasına ve gözlerinin neredeyse körlük derecesinde bozulmuş olmasına karşın böcekler ile solucanlar konusunda en yetkili kişi olarak tanındı. Ömrünün son yıllarına doğru da omurgasız hayvanlar biyolojisinin en önemli yapıtlarından birini yayımladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...