22 Ocak 2014 Çarşamba

TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI

Yerin derinliklerine sızan sular, yerin iç ısısının etkisiyle ısınarak yeryüzüne çıkarlar. Bu şekilde oluşan sıcak su kaynaklarına termal kaynak veya kaplıca adı verilir. Suyu ılık olan kaynaklar ise ılıca denir. Türkiye’deki kaplıcaların kimyasal bileşimleri çok çeşitlidir. Bu sularda iyonlar halinde madensel tuzlar bulunur. Bu nedenle kaplıcalarımız sağlık turizmi açısından büyük değer taşırlar. Türkiye’de Bursa, Yalova, İnegöl, Gönen, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Denizli, Aydın, Muğla, Afyon, Kızılcahamam, Kütahya, Adapazarı, Hatay, Diyarbakır, Sivas, Bolu gibi birçok merkezde kaplıca bulunmaktadır.
Ayrıca içinde bol miktarda mineral bulunan maden suları da Türkiye’de yaygındır. Ülkemizdeki başlıca maden suyu yatakları Afyon, Kızılcahamam, Beypazarı, Tatvan, Çankırı, İnegöl, Gönen, Kastamonu, Muş, Ürgüp, Buldan, Fethiye, Menemen, Urla, İzmir, Kayseri, Şebinkarahisar, Kuzuluk, Erzincan ve Alaşehir’de bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...