20 Ocak 2014 Pazartesi

MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN SAMSUN’A ÇIKMASI

Samsun ve çevresine İngilizler, Zonguldak ve çevresine Fransızlar asker çıkardıktan sonra bölgedeki Rum çeteleri köyleri basarak Türkleri öldürmeye başladılar. Bu gelişmeler üzerine İngilizler, karışıklıkların önlenmesini, aksi halde bölgeyi (Mondros’un 7. maddesine göre) işgal edeceklerini bildirdiler. Böylece Türk makamlarının dikkati Samsun ve yöresine çevrildi. Damat Ferit Hükümeti İngilizlerin şikayetlerini önleyebilmek için geniş yetkilere sahip bir komutanı bölgeye göndermeye karar verdi. Bu konuda görev Mustafa Kemal Paşa’ya önerildi. Mustafa Kemal Paşa’nın seçilmesinde; Vahdettin’in Mustafa Kemal Paşa’yı yakından tanıması ve Mustafa Kemal Paşa’nın Birinci Dünya Savaşı’nda gösterdiği başarılar etkili olmuştur. 9. Ordu Müfettişliğine tayin edilen Mustafa Kemal Paşa’nın görevleri şunlardı:
- Görev bölgesinde güvenliğin sağlanması ve asayişsizliğin çıkış sebeplerinin saptanması
- Bölgedeki silah ve cephanenin toplanması
- Vatandaşa silah dağıtan kuruluşlar varsa bunların ortadan kaldırılması
UYARI: Mustafa Kemal Paşa’ya görev alanı içinde askeri ve sivil yetkililere emretme yetkisi verildi. Bu yetkiler asıl görevi için kolaylık sağlamış ve tarihi görevini yerine getirmesinde önemli bir fırsat oluşturmuştur. Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasından sonra Kurtuluş Savaşı süreci başlamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...