22 Ocak 2014 Çarşamba

TÜRKİYE’DE RÜZGARLARIN OLUŞTURDUĞU ŞEKİLLER

Türkiye’de rüzgarlar en fazla kurak ve yarı kurak yörelerde etkili olurlar. Çünkü, bu yörelerde bitki örtüsü zayıf, arazi kuru, rüzgar hızlıdır. Rüzgarların oluşturduğu yer şekilleri, aşındırma ve biriktirme olmak üzere iki gruba ayrılır.
1.   Aşındırma Şekilleri: Rüzgarlar, güçleri ölçüsünde yeryüzünden kopardıkları parçacıkları veya mevcut materyalleri sürükleyerek, havalandırarak taşırlar ve önüne çıkan engellere çarptırırlar. Bunun sonucunda kayaların yüzeyinde çizikler ve oyuklar oluşur. Aşınmaya karşı farklı dirençteki tabakalar üst üste oluşmuş ise bu oyuklar büyür ve bazı şekiller meydana gelir. Bu şekillerin en sık görülenleri mantar kayalar veşahit kayalardır.
2.   Biriktirme Şekilleri: Rüzgarlar, hızlarının kesildiği yerde taşıdığı malzemeyi biriktirir. Rüzgar biriktirme şekillerinden en yaygın olanları kumullardır. Lös toprakları da biriktirme şeklidir. Lösler, kumul alanlarına yakın yerlerde oluşan ince toz birikintileridir.
Türkiye’de rüzgarlar en fazla iç bölgelerde etkili olurlar. Rüzgar etkisiyle Karapınar (Konya) civarında kumullar oluşmuştur. Ancak, son yıllarda bu kumulların çevreye yayılmasını önlemek için setler yapılmıştır. Bununla birlikte ağaçlandırma faaliyetlerine de hız verilmiştir.
Akarsularımızın denize döküldüğü delta sahalarında da rüzgarların etkisiyle oluşan kumullar görülür. Örneğin Bafra, Çarşamba, Çukurova ve Sakarya deltalarında kum tepeleri ve kumul sırtları oluşmuştur. Kumul sırtları Serik (Antalya) dolaylarında da görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...