14 Ocak 2014 Salı

TÜRK İSLAM TARİHİ

1. Türklerle Müslüman Araplar Arasında İlişkilerin Başlaması

Hz. Ömer döneminde Müslüman Arapların İran’a hakim olması Türklerle Müslümanları komşu haline getirdi. Hz. Osman döneminde Horasan ve Harezm’i ele geçiren Müslüman Araplar, Ceyhun nehrine ulaşmış ve Türklerle ilk savaşlar başlamıştır. Emeviler döneminde Müslüman Araplar bütün Maveraünnehir’e hakim oldular (715). Bu gelişmelerin ardından Türklerle Müslümanlar arasında şiddetli savaşlar oldu. Türgişler Devleti’nin dağılması üzerine Müslümanlarla mücadele edecek Türk Devleti kalmadı. Türklerle Müslümanlar arasındaki savaşlar ve Emevilerin sert tutumu Türklerin kitleler halinde İslamiyet’e girişini engellemiştir.
Emevilerin yıkılmasından sonra kurulan Abbasiler döneminde, Müslüman Araplar ile Türkler arasında yakınlaşma başlamıştır. İki ulus arasında Çin’e karşı ittifak yapılması Türklerin kitleler halinde Müslüman olmasına ortam hazırlamıştır. Arap milliyetçiliği politikası izlemeyen Abbasilerin Türklere ordularında ve idari mekanizmalarında görev vermesi toplumlar arasında kaynaşmayı güçlendirmiştir.
2. Türklerin İslamiyet’e Girmeleri
Talas Savaş’ından sonra Karluk, Yağma ve Çiğil Türkleri İslamiyet’i kabul eden ilk Türk boyları oldular. 10. yüzyıl başlarında Oğuzlar ve İtil (Volga) Bulgarları Müslümanlığı kabul etmiştir. Türklerin Müslüman olmalarında;
- Müslümanlarla ticari ilişkilerin gelişmesi
- Türkler arasında tek Tanrı inancının yaygın olması
- Türklerdeki cihan hakimiyeti anlayışının İslamiyet’teki fetih anlayışına benzemesi
- İslam dini ile eski Türk inançları arasında benzerlik bulunması (ahiret, cennet, cehennem, kurban kesme...)
etkili olmuştur.
Türkler İslamiyet’i kabul ettikten sonra;
- İslamiyet’i daha geniş bir alana yaymışlardır(Pakistan, Afganistan, Bangladeş ve Hindistan’ın bir kısmı ile Balkanlar).
- İslam dünyasındaki ayrılıkları önemli ölçüde ortadan kaldırarak Abbasi halifesini korumuşlardır.
- Haçlı seferlerine karşı koyarak İslam dünyasını korumuşlardır.
- Büyük fikir, sanat ve bilim adamları (Farabi, İbni Sina, Mimar Sinan, Ali Kuşçu, Akşemsettin) yetiştirerek ölümsüz eserler meydana getirmişler ve uygarlığın ilerlemesine katkıda bulunmuşlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...