20 Ocak 2014 Pazartesi

MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI

Batı Anadolu’nun kurtarılmasından sonra sıra Doğu Trakya, İstanbul ve Boğazlara gelmişti. Türk ordularının Çanakkale ve İstanbul üzerine yürümesi İtilaf Devletleri’ni telaşlandırmıştır. İngiltere’nin hedefi Boğazlar, İstanbul ve Doğu Trakya’yı Türklere vermemekti. İngiltere bu bölgeleri silahla savunmayı planlıyordu. Ancak Fransa ve İtalya’nın İngiltere’yi yalnız bırakması, İngiltere kamuoyunda Türk Kurtuluş Savaşı’na karşı haklı bir bakışın ortaya çıkması, Mustafa Kemal Paşa’nın diplomatik girişimleri, İngiliz dominyonlarından yardımın kesilmesi gibi nedenler İngiliz Hükümeti’ne barış görüşmelerinin yapılmasını kabul ettirmiştir.
3 Ekim 1922’de ateşkes görüşmeleri için Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri Mudanya’da bir araya geldiler. TBMM görüşmelere İsmet Paşa başkanlığında bir heyet gönderdi. Yunan temsilcileri ateşkes görüşmelerine katılmadı. Yunanistan’ı İngiltere temsil etti. Görüşmeler 11 Ekim 1922’de ateşkesin imzalanmasıyla sona ermiştir.
Mudanya Ateşkes Antlaşması ve Önemi
1. Türk ve Yunan kuvvetleri arasındaki savaş sona erecektir.
2. Yunan kuvvetleri Meriç nehrine kadar Doğu Trakya’yı 15 gün içinde boşaltacaktır.
3. Doğu Trakya Türk jandarma kuvvetlerine bırakılacaktır. Ancak bu kuvvetlerin sayısı 8.000’i geçmeyecektir.
4. İstanbul, Boğazlar ve çevresinin yönetimi TBMM Hükümeti’ne bırakılacaktır. İtilaf Devletleri barış yapılıncaya kadar İstanbul’da kuvvet bulunduracaklardır.
5. Barış antlaşması yapılıncaya kadar Türk silahlı kuvvetleri Çanakkale ve İzmit yarımadasında belirlenen çizgiyi geçmeyeceklerdir.
Mudanya Ateşkesi’nin imzalanmasıyla;
- İngiltere, Fransa ve İtalya TBMM Hükümeti’yle ateşkes imzalayarak Türk Devleti’nin varlığını tanımışlardır.
- Fransa temsilcisi görüşmeler sırasında Trakya’nın TBMM Hükümeti’ne teslim edilmesi konusunda TBMM tarafını tutmuştur.
- İstanbul, Boğazlar ve çevresinin TBMM Hükümeti’ne bırakılması Osmanlı Devleti’nin hukuken sona erdiğini göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...