22 Ocak 2014 Çarşamba

TÜRKİYE’DE ORMANLAR VE ORMAN İŞLETMECİLİĞİ

1.   Türkiye Ormanlarının Coğrafi Dağılışı
Ormanlar, bir ülkedeki doğal bitki örtülerindendir. Ormanların dağılışları iklim koşullarına bağlıdır. Türkiye, sıcaklık ve yağış koşulları bakımından ormanların yetişmesine elverişlidir. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı alanlar dışında, Türkiye’nin yaklaşık % 70’lik kısmının orman olması gerekir. Ancak günümüzde bu oran % 26 civarındadır. Bu durum, ormanlarımızın büyük bir kısmının tahrip edildiğini göstermektedir.
Türkiye’de, günümüzde orman dağılışındaki en önemli etken nemlilik ve yağıştır. Yağış miktarı ile orman dağılışı arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Örneğin, Doğu Karadeniz kıyı kesiminde yağışların fazla olmasından dolayı ormanlar çok iken, Güneydoğu Anadolu’da aşırı kuraklıktan dolayı ormanlar azdır. Orman alanlarının dağılımında tarla açmak için kesilmesi de etkili olmuştur. İç bölgelerimizdeki ormanlar büyük ölçüde tarla açmak için yok edilmiştir. Türkiye’deki ormanların % 79’u kıyı bölgelerde, % 21’i iç bölgelerde toplanmıştır.
Karadeniz Bölgesi’nde; nemli iklim koşullarında yetişen ladin, göknar, karaçam, kayın, gürgen, kestane ve ıhlamur gibi ormanlar yaygındır. Bu bölgemizde, dağların iç bölgelere bakan kısımlarında ormanlar seyrekleşir ve türlerinde de değişmeler olur. Akdeniz Bölgesi, Güney Marmara ve Kıyı Ege’de alt kesimlerde makiler ve 1000 metreye kadar iğne yapraklı kızılçam ormanları yaygındır. Daha yukarılarda ise karaçam ormanları yer alır. İç bölgelerimizdeki ormanlar, genelde kuraklığa ve düşük sıcaklığa dayanıklı ağaçlardan oluşur.
2.   Ormanlardan Yararlanma ve Orman Ürünleri
Ormanların insanlara çok sayıda faydaları vardır. Ormanlardan elde edilen odun, yüzyıllardır ısınmada yakacak olarak kullanılır. Kağıt sanayinin ham maddesi de odundur. İnşaat sanayinde ve mobilyacılıkta kereste yaygın olarak kullanılır. Ayrıca telefon direkleri ile demiryollarındaki rayların yapımında keresteden faydalanılır. Ormanlardan elde edilen yan ürünler de insanlara fayda sağlar. Reçine ve sığla yağı başta olmak üzere keçi boynuzu, çam kozalağı, sumak yaprağı, ıhlamur, meşe palamudu, defne yaprağı, melengiç, ada çayı, v.b. ormanlardan elde edilen ürünlerin başlıcalarıdır. Bu ürünler ilaç, boya, gıda, kozmetik gibi sanayilerde değerlendirilmektedir. Orman yan ürünlerinin bir kısmı da ihraç edilmektedir. Ayrıca ormanlar av hayvanlarını da barındırarak, hayvansal ürünlerin elde edilmesine yardımcı olurlar. Ormanların yararlarına yalnızca ekonomik anlamda bakmamak gerekir. Halkın dinlenme alanlarını oluşturur. Erozyonun önlenmesinde etkilidir. Taşkın, sel ve çığ tehlikesini önleyerek yağış sularının düzenli olarak akmasını, baraj ve kaynakların beslenmesini de sağlamaktadır.
3.   Ormancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi
Ormancılık faaliyetleri, ülkemiz ekonomisi için önemlidir. Ormanlardan elde edilen ürünler mobilya, kağıt, gıda, ilaç sanayii gibi birçok sanayi kolunun ham maddesidir. Kerestecilik ile parke ve sunta yapımı gibi işler ormanların sayesinde vardır. Birçok insan ham maddesi orman ürünleri olan sanayi dallarında çalışır. Ormanların bakımı, korunması, kesilen ağaçların taşınması, depolanması ve pazarlanması birçok ailenin bu sektörden geçinmesini sağlar. Ayrıca, ormancılık ve orman ürünleri ticaretin canlanmasını da sağlamaktadır. Orman ürünleri ihracatı ile ülkemize önemli miktarlarda döviz girmektedir. Bütün bunlar, ormancılığın ülkemiz ekonomisi için önemli olduğunun göstergesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...