22 Ocak 2014 Çarşamba

TÜRKİYE’DE YER GÖÇMELERİ VE YER KAYMALARI

Yamaçların bir bölümünün üstteki toprak tabakası ile birlikte yerinden koparak aşağıya doğru yer değiştirmesine yer göçmesi yada heyelan denir. Yer değiştirme olayı sadece toprak tabakasında oluşursa, buna da toprak kayması adı verilir.
Türkiye’de dağlık arazilerin geniş yer kaplaması ve yamaçların eğiminin fazla olması yer göçmelerini ve toprak kaymalarını kolaylaştırmıştır. Bu olay en çok Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Doğu Karadeniz Bölümü’nde meydana gelmektedir. Sürmene, Of, Geyve, Sera, Çatak ve Senirkent heyelanları Türkiye’de son dönemde meydana gelen birçok yer göçmesinin başlıcalarıdır. İklime bağlı olarak en çok heyelan ilkbaharda, en az heyelan yaz ve sonbahar mevsimlerinde görülmektedir.
Yer göçmeleri ile toprak kaymaları, yüzey şekillerinde değişikliklere yol açarlar. Örneğin Tortum gölü eski tarihli bir yer göçmesi sonucu, Tortum çayı vadisinin kapanmasıyla oluşmuştur. Trabzon’un batısındaki Sera gölü de, 1950 yılındaki bir yer göçmesi sonucunda meydana gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...