14 Ocak 2014 Salı

ANADOLU’NUN TÜRKLEŞMESİ

Tuğrul Bey döneminde, Bizans ile yapılan Pasinler Savaşı kazanılmış (1048) ve Türkler’in Doğu Anadolu’daki etkileri artmıştır. Alp Arslan döneminde 1071 Malazgirt Savaşı’nın kazanılmasından sonra Türkler Anadolu’ya yerleşmeye başlamışlardır.
Anadolu’nun fethini tamamlamak ve Türkleşmesini sağlamak amacıyla önemli komutanlar Anadolu’ya gönderildi. Bu komutanlar kendilerine hedef gösterilen yerleri fethederek beylikler kurdular. Anadolu’da kurulan ilk Türk beylikleri şunlardır:
Danişmentoğulları Amasya, Niksar ve Sivas çevresinde, Mengücekoğulları Erzincan ve çevresinde, Artukoğulları Hasankeyf, Mardin ve Harput çevresinde faaliyet göstermişlerdir. Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri,
- Kuruldukları bölgenin Türkleşmesini sağlamışlardır.
- Anadolu’yu imar etmişler, Türk – İslam kültürünü Anadolu’ya taşımışlar ve yaptıkları mimari eserlerle Anadolu’ya Türkiye denmesini sağlamışlardır.
- Başta Bizans olmak üzere Gürcülere, Ermenilere, Rumlara ve Haçlılara karşı mücadele ederek yeni Türk yurdunu korumuşlardır.
- Anadolu’daki küçük yerleşme yerlerini büyük Türk şehirleri haline getirmişlerdir. Bu dönemde Anadolu’daki Türk nüfusu artmış, yer isimleri Türkçe olarak değiştirilmiştir.
Büyük Selçuklu Devleti, Anadolu’ya gönderdiği komutanlara fethettiği toprakların hakimiyetini vermiştir. Bu uygulama Anadolu’da feodal beyliklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Malazgirt zaferinden sonra;
- Bizans’ın Anadolu’daki etkinliğini kaybetmesi
- Türkmenlerin gruplar halinde Anadolu’ya göç etmesi
- Anadolu halkının ağır vergiler ve adaletsizlikten dolayı Bizans İmparatorluğu’ndan ve Anadolu’ya gönderilen memurlardan memnun olmaması
- Anadolu’da Türk beyliklerinin kurulması
Anadolu’nun Türkleşmesini hızlandırmıştır.
Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesinin sonuçları şunlardır:
- Türklerin Anadolu’ya hakim olmasını kabullenemeyen Avrupalı uluslar, Türk dünyası üzerine Haçlı seferleri düzenlemişlerdir.
- Ege, Marmara ve Akdeniz’e ulaşan Türkler denizcilik faaliyetlerine başlamışlardır.
- Anadolu’da otorite boşluğu ortadan kalkmıştır.
- Anadolu imar edilmiş, farklı uluslar bir arada yaşamışlar ve kültür etkileşimi olmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...