22 Ocak 2014 Çarşamba

TÜRKİYE’DE DALGA VE AKINTILARIN OLUŞTURDUĞU ŞEKİLLER

Türkiye’nin üç tarafının da denizlerle çevrili olması, dalga ve akıntıların faaliyetlerini artırmıştır. Kıyılarımızda dalga aşındırması ile oluşan şekillerin başında falezler gelir. Falezler, dalgaların yüksek kıyıların alt kısımlarını aşındırmasıyla oluşmuştur. Ülkemizde falezler en çok Karadeniz kıyılarında meydana gelmiştir. Hopa – Sarp kıyıları ile Cide – İnebolu kıyıları arasında ve Şile çevresinde falezli kıyıların en tipik örnekleri görülür. Akdeniz’de Teke ve Taşeli kıyılarında da falezler oluşmuştur.
Kumsallar (Plajlar), kıyı okları ve kıyı kordonları ile lagünler ve tombololarkıyılarımızda görülen başlıca biriktirme şekilleridir. Kumsallar deniz turizmi açısından önemlidir. Dalga ve akıntıların kıyıdan kopardıkları materyalleri açıklara taşıyarak biriktirmeleri ile kıyı okları ve kıyı kordonları oluşur. Bu kordonlardan bazıları bir koyun önünü kapatarak lagün denilen göllerin oluşmasını sağlar. Kıyı kordonları, bazen açıklardaki bir ada ile kara arasında oluşarak adayı karaya bağlar ve tomboların meydana gelmesini sağlar. Kıyı okları ve kordonları, tüm kıyılarımızda görülmekle birlikte en belirginleri Çukurova, Silifke, Bafra ve Çarşamba deltalarında oluşmuştur. Türkiye’deki delta ovalarında küçük lagünler meydana gelmiştir. Ayrıca Büyük Çekmece ve Küçük Çekmece gölleri ile Durusu (Terkos) gölü birer lagündür. Güney Marmara kıyılarındaki Kapıdağ yarımadası da tomboloya örnek verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...