24 Şubat 2021 Çarşamba

İÇ PİLAV

MALZEMELER:

2 su bardağı pirinç (3,5 bardak et suyu)

2,5 çorba kaşığı margarin veya tereyağı

2 çorba kaşığı çam fıstığı

2 çorba kaşığı kuş üzümü

1 havuç (haşlanmış)

Yarım su bardağı iç bezelye

Yarım kuzu ciğeri

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık su ile ıslatılır. (30-40 dk.)

Az yağda fıstık pembeleştirilir. Buna çok küçük doğranmış ciğer konup kavrulur. Bezelye ve havuç ilave edilip bir kaç kere çevrilir. Tuz ve karabiber atılır.

Pilav tenceresinde yağ eritilir. Süzülmüş pirinç konup pirinçlerin kırılmamasına dikkat edilerek karıştırılır. Sıcak et suyu, tuz ve karabiber serpilip kapak kapatılır.

Önce harlı ateşte, sonra orta ve en son hafif ateşte pişirilir. Pirinçler suyunu çekince ateşten alınır. 20 dakika kendi halinde dinlendirilir.

Pilava hazırlanan ciğer, fıstık, havuç, bezelye karışımı ile ayıklanıp yıkanmış kuş üzümü konup karıştırılır.


JÖLELİ SOĞUK ET

MALZEMELER:

2 dana dili

1 çay kaşığı tane karabiber

Yarım demet maydanoz sapı

1-2 dal kereviz

2 soğan

8 yaprak jelatin

4-5 salatalık turşusu

2 katı pişmiş yumurta

2 havuç (haşlanmış)

Tuz

YAPILIŞI:

Dil kazınıp yıkanır. Dörde bölünmüş soğan, maydanoz, kereviz, tane karabiber, tuz ve 4 bardak su konup düdüklü tencerede haşlanır. (Düdük sesi  geldikten sonra yarım saat pişirilir.)

Soğuyunca dil soyulup ayıklanarak küçük parçalara ayrılır.

Dil suyu süzülür. Yıkanmış jelatinler konup eritilir.

Turşu, yumurta, havuç küçük küçük doğranır. Dille karıştırılır. Jelatinli et suyu ilave edilir.

Tırtıllı kalıp ıslatılır. Hazırlanan karışım boşaltılıp buzdolabında dondurulur. (3-4 saat)

Kalıptan çıkarmak için, kalıp ılık suya birkaç kere batırılıp servis tabağına ters çevrilir. Etrafı rus salatası ile süslenir.


MAYONEZLİ BALIK

MALZEMELER:

1 kg levrek (Kefal, palamut, yayın)

1 soğan

2-3 defne yaprağı

1 çay kaşığı tane karabiber

Tuz

RUS SALATASI İÇİN:

2 yumurta sarısı

1,5 su bardağı zeytinyağı

1-2 limon

1 çay kaşığı toz hardal

2 patates (haşlanmış)

1 hovuç (haşlanmış)

½ su bardağı iç bezelye (konserve)

10-12 küçük salatalık turşusu

YAPILIŞI:

Balık temizlenip iki parçaya ayrılıp, yıkanır. Kaynar suya konur. Dörde bölünmüş soğan, defne yaprağı, tuz, tane karabiber ilave edilip haşlanır. Suyunda soğutulur.

Balık küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır. Tuz ve karabiber serpilir.

Rus salatası hazırlanır (blogtaki tarif için buraya tıklayabilirsiniz) (4-5 kaşık mayonez üzerini süslemek için ayrılır.)

Balık eti, rus salatası ile karıştırılır. Üzeri mayonez ve turşu ile süslenir.

NOT: Balığın haşlama suyu ile “balık çorbası” yapabilirsiniz.


23 Şubat 2021 Salı

BALIK PİLAKİ

MALZEMELER:

1 kg balık

Yarım su bardağı zeytinyağı

3 patates

2 havuç

2 soğan

1 kereviz

1 demet maydanoz

4-5 diş sarımsak

1 kaşık salça

2 defne yaprağı

Tuz ve karabiber

2 limon

YAPILIŞI:

Balık temizlenip yıkanır. Dilimlenip yağlanmış tepsiye dizilir. Tuz ve karabiber serpilir.

Soğan yarım halka şeklinde, patates, havuç, kereviz, sarımsak ve maydanoz küçük küçük doğranır. Defne yaprağı konur.

Hepsi zeytinyağında kavrulur. Salça ile tuz ve karabiber ilave edilir.

Balığın üzerine yayılıp 1-2 bardak su ile yavaş yavaş pişirilir. Arzu edilirse üzeri fırında kızartılır.

Limon dilimleri ile süslenir.


FIRINDA TAVUK GRATEN

MALZEMELER:

1 tavuk

2 kaşık yağ (margarin)

2 kaşık un

Yarım lt süt

3-4 çorba kaşığı rende kaşar

2 yumurta sarısı

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Tavuk temizlenir, ocak alevinde alazlanır, yıkanır ve haşlanır.

Soğuyunca küçük parçalara ayrılır.

Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt ilave edilip muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta sarıları ve 2 kaşık rende kaşar peyniri konup karıştırılır.

Yağlanmış tepsiye bu sosun üçte biri konup yayılır. Üzerine tavuk eti, onun üzerine de artan sos konup kaşar peyniri rendesi serpilir.

Fırında pembe olarak kızartılır.

NOT: Yumurta aklarını beze yapmada kullanabilirsiniz.


ÇERKES TAVUĞU

MALZEMELER:

1 tavuk

2,5-3 bardak ceviz içi

2 dilim bayat ekmek içi

2-3 kahve kaşığı kırmızıbiber

1 kahve kaşığı karabiber

Tuz

1-2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 avuç maydanoz yaprağı

YAPILIŞI:

Tavuğun içi temizlenir. Ocak alevinde alazlanır, yıkanır ve haşlanır.

Soğuyunca etler küçük küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır, tuz ve karabiber serpilir.

Ceviz ayıklanıp makinadan geçirilir. Islatılıp sıkılmış ekmek içi, kırmızıbiber, tuz konup yoğrulur. İki kaşık da zeytinyağı ilave edilir. Avuç içinde sıkılıp çıkan yağ kaseye ayrılır.

Ekmekli cevize biraz tavuk suyu karıştırılıp ezilmiş yoğurt kıvamına getirilir.

Tavuk etinin üzerine dökülüp bıçakla düzeltilir. Üzeri ayrılan ceviz yağı ve maydanoz yaprakları ile süslenir.


CİĞER TAVA

MALZEMELER:

1 koyun karaciğer

2 kaşık yağ (margarin)

2-3 soğan

Yarım demet maydanoz

2 çay kaşığı sumak

1 çay kaşığı kırmızıbiber

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yarım limon

Tuz

YAPILIŞI:

Karaciğerin zarı soyulur. Kuşbaşı doğranır.

Bir tencerede yağ kızdırılır. Ciğerler atılıp karıştırılır. Harlı ateşte kapak kapatmadan karıştırılarak pişirilir. (suyunu çekinceye kadar.) Tuz ve karabiber atılır.

Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Kıyılmış maydanoz, tuz, kırmızıbiber, sumak, zeytinyağı, limon suyu ilave edilip karıştırılır.

Ciğerle, soğan salatası beraber servis yapılır.

NOT: Ciğeri, sertleşmemesi için harlı ateşte ve kapak kapatılmadan pişirmelidir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...