27 Şubat 2021 Cumartesi

PEYNİRLİ DİLBER BÖREĞİ

MALZEMELER:

5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır.)

250 gr. margarin (yumuşak)

2 çay kaşığı tuz

3 çorba kaşığı yoğurt

3 çorba kaşığı sirke

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 bardaktan az su

Yarım kalıp beyaz peynir

Yarım demet maydanoz ve dereotu

1 yumurta (sarısı üzerine sürülecek, akı peynire konacaktır.)

YAPILIŞI:

Un elenir, ortasına, yoğurt, sirke, zeytinyağı, tuz konup karıştırılır. Su ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılıp iyice özleştirilir. Nemli bez altında 10-15 dakika dinlendirilir.

Hamur bütün olarak 25-30 cm çağında açılır. Ortasına yumuşak margarin bütün olarak konup bohça gibi kapatılır. Unlanıp merdane ile yalnız boyuna açılır. (35-40 cm)

Hamurun iki ucu ortaya getirilip tekrar, kitap gibi kapatılarak serin bir yerde ve üzeri örtülü olarak 15-20 dakika kadar dinlendirilir.

Hamur tekrar unlanıp yine yalnız boyuna açılır ve aynı şekilde katlanarak dinlendirilir. Bu işlem üç kere daha tekrarlanır.

Son olarak enine ve boyuna 3 mm inceliğinde açılıp 5X8 cm dikdörtgenlere kesilir. İçlerine peynir, maydanoz, dereotu ve yumurta akı karışımı konup bastırmadan kapatılır. Tepsiye dizilir.

Yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.


PATATES SUFLESİ (Kolay ikram)

MALZEMELER:

3-4 patates (Haşlanmış)

2 su bardağı un

1 çorba kaşığı margarin

Tuz

Kızartmak için ayçiçeği veya zeytinyağı (1,5 bardak)

YAPILIŞI:

Haşlanmış patatesler püre makinasından geçirilir.

Elenmiş un, tuz ve margarin ve patates püresi katı yoğrulur.

Biraz dinlendirip unlanarak 3 mm kalınlığında açılır.

Çay bardağı ile kesilip kızgın yağda kızartılır. Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.


KOLAY BÖREK

MALZEMELER:

2 su bardağı yoğurt

3 yumurta

1 çay kaşığı kabartma tozu

Küçük bir kalıp beyaz peynir

2-3 çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un

Kızartmak için ayçiçeği veya zeytinyağı (2 su bardağı)

YAPILIŞI:

Rendelenmiş peynir, yoğurt, yumurta, tuz ve kabartma tozu karıştırılır.

Aldığı kadar elenmiş un ile çok yumuşak bir hamur yapılır.

Bolca unlanıp 1 cm kalınlığında açılır. Üç parmak genişliğinde karelere kesilir.

Kızgın yağda hafif sallanarak kızartılır. Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.


KONKEN BÖREĞİ

MALZEMELER:

2 yumurta (1 yumurta sarısı üzerine ayrılacak.)

1 kahve fincanı yoğurt

1 kahve fincanı zeytinyağı

125 gr. margarin

125 gr. beyaz peynir

1 kahve kaşığı kabartma tozu

Tuz (çok az)

Aldığı kadar un

Susam çörekotu

YAPILIŞI:

Yoğurt, yumurta, zeytinyağı, margarin, kabartma tozu, peynir, tuz iyice karıştırılır.

Aldığı kadar elenmiş un konup orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır. Üç parçaya ayrılıp üzeri örtülü olarak 10 dakika dinlendirilir.

Her parça 2-3 mm inceliğinde açılıp 8 parçaya bölünür. (Hepsi 24)

Geniş kenardan başlayıp sarılarak sivri kısmı üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir.

Üzerine biraz süt ve zeytinyağı ile karıştırılmış yumurta sarısı sürülüp susam çörekotu serpilir.

Orta hararetli fırında pişirilir.

NOT: Peyniri hamura koymayarak maydanozla karıştırıp hamura iç olarak da koyabilirsiniz.


SOSİSLİ ÜÇ YUFKA BÖREĞİ

MALZEMELER:

3 yufka

3 kaşık margarin

2 kaşık yoğurt

2 yumurta (1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)

6-7 adet sosis

2-3 sivri biber

2 küçük domates

1 kahve kaşığı kekik

Tuz

YAPILIŞI:

Sosis haşlanır. Sosis, domates ve biber küçük küçük doğranır. Tuz ve kekik atılıp karıştırılır.

Yağ, yoğurt, yumurta karıştırılır.

Bu karışımı bütün olarak yufkaların arasına sürülüp 3 yufka üst üste konur.

Yufkalar önce dörde sonra her parça üçe kesilir. (Hepsi 12 parça)

Parçaların geniş kenarına sosisli harç konup sarılır. Ay şekli verilip yağlanmış tepsiye dizilir.

Yumurta sarısı sürülüp orta hararetli fırında pişirilir.

NOT: Sosisli iç yerine peynirli ve kıymalı iç de konabilir.


KATMER

MALZEMELER:

1 su bardağı su

2 çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un (4-5 bardak)

3 çorba kaşığı margarin (yumuşak)

YAPILIŞI:

Bir tencereye su ve tuz konur. Elenmiş 4-5 bardak un ile özlü bir hamur yapılır.

Üzeri nemli bezle örtülerek 10-15 dakika dinlendirilir.

16 parçaya ayrılır. Her parça unlanarak 12-13 cm çapında açılır.

Aralarına karıştırılarak beyazlatılmış yağ sürülür. 4 tanesi üst üste konur. (4 grup yapılır. En üstleri yağlanmaz.) üstleri örtülür.

İlk hazırlanan dört katlı hamur unlanarak açılabildiği kadar açılır. Oklavaya sarılıp, oklava çekilerek çıkarılır.

Bu rulo hamur tekrar dört parçaya ayrılır. Her parça 10-12 cm çapında açılır.

Diğer hamur grupları da aynı şekilde hazırlandıktan sonra toprak tava, teflon tava veya sac üzerinde pişirilir.

Pişirilen katmerler yağlanıp üst üste konur. Yumuşak olması için üzerleri örtülür.

NOT: Katmerlere pudra şeker serpilebilir. Arasına peynir, maydanoz, taze soğan konarak pişirilebilir. Arasına çiğ kıyma, soğan, yeşilbiber, maydanoz, domates karışımı konarak da pişirilebilir.


RUS BÖREĞİ

MALZEMELER:

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

2 tatlı kaşığı yaş bira mayası

2 tatlı kaşığı şeker

2 tatlı kaşığı tuz

65 gr. margarin

Aldığı kadar un

Kızartma için iki su bardağı ayçiçeği veya zeytinyağı

İÇ İÇİN:

250 gr kıyma

2 soğan

Yarım demet maydanoz

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Şeker, bira mayası sütte ezilir.

Buna su, tuz, erimiş margarin konup karıştırılır.

Aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülü olarak ılık bir yerde mayalandırılır.

Yumurtadan küçük parçalara ayrılır. Avuç inde açılıp hazırlanan kıymalı iç konup kapatılır. Yumurta biçiminde şekillenir.

Kızgın yağda kızartılıp kağıt üzerine çıkarılır. (Fazla yağı çekmesi için)

NOT: Kıymalı iç şöyle hazırlanır: küçük doğranmış soğan, kıyma çok az yağ ile kavrulur. Ateşten alınıp kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber konup karıştırılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...