27 Şubat 2021 Cumartesi

TEPSİ ÇÖREĞİ

MALZEMELER:

1 tatlı kaşığı yaş bira mayası

1 bardak süt

1 tatlı kaşığı şeker

250 gr. margarin (yumuşak)

2 yumurta (1 tanesi hamura, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek.)

10 kahve fincanı un

Yarım kalıp beyaz peynir (150 gr.)

Yarım demet dereotu

1 çay kaşığı çörekotu

1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Ilık süte bira mayası, şeker konup eritilir.

Yağ, yumurta, tuz ve elenmiş un konup yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülü olarak ılık bir yerde mayalandırılır. (Hamur iki misli kabarmalıdır.)

25-30 cm çapında bir tepsi yağlanır. Hamurun yarısı el ile tepsiye yayılır.

Üzerine kıyılmış dereotu karıştırılmış peynir rendesi serpilir.

Kalan hamur üzerine yerleştirilip yumurta sarısı sürülür. Çörekotu serpilip orta hararetli fırında pişirilir.

Dilimlenerek tabağa alınır.


PEYNİRLİ PİDE (Başka usül)

MALZEMELER:

1 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı yaş bira mayası

1 tatlı kaşığı şeker

1 su bardağı erimiş margarin

2 tatlı kaşığı tuz

1 küçük kalıp beyaz peynir

1 yumurta (sarısı üzerine akı peynire konur.)

Maydanoz ve dereotu

Aldığı kadar un

YAPILIŞI:

Süt ile şeker ve bira mayası eritilir.

Buna, erimiş yağ, tuz konup karıştırılır. Aldığı kadar un ile orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır.

Üzeri örtülü olarak bir süre mayalandırılır.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. Avuç içinde açılıp peynir, maydanoz ve yumurta akı karışımı konur. İki uç peynir görünecek şekilde birleştirilir.

Yağlanmış tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.

Kurumaması için tencereye konup kapak kapatılır.


PEYNİRLİ PİDE

MALZEMELER:

5 su bardağı un

4 çorba kaşığı margarin

1 tatlı kaşığı yaş bira mayası

1 kahve fincanı süt

3 yumurta (2 tanesi hamura, 1 yumurta sarısı üzerine, 1 ak peynire konur.)

1 küçük kalıp beyaz peynir

Yarım demet dereotu

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı şeker

YAPILIŞI:

 Un elenir. Ortasına şekerli sütle ezilmiş bira mayası, yağ, iki yumurta ve tuz konarak orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır. Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak mayalandırılır.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. Hafif unlanmış yerde el ile açılıp peynir dereotu ve yumurta akı karışımı konur. İki uç peynir görünecek şekilde birleştirilir.

Ilık bir yerde bir süre daha mayalandırılıp yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında kurutmadan pişirilir.

Fırından çıkar çıkmaz üzerleri hafif yağlanır ve bir tencereye konup kapak kapatılır. (yumuşak olması için.)


KANDİL SİMİDİ

MALZEMELER:

250 gr. margarin (yumuşak)

4 çorba kaşığı yoğurt

1 kahve fincanı zeytinyağı

1 çorba kaşığı mahlep

2 kahve kaşığı tuz

1,5 kahve kaşığı kabartma tozu

Aldığı kadar un (5-5,5 su bardağı kadar)

1 yumurta (sarısı hamura, akı üzerine kullanılacaktır.)

YAPILIŞI:

Bir tepsiye margarin, zeytinyağı, yoğurt, mahlep, tuz, kabartma tozu, yumurta sarısı konup karıştırılır.

Elenmiş un konup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp simitler yapılır.

Üzerlerine yumurta akı sürülüp susamla kaplanır.

Tepsiye dizilip orta hararetli fırında pişirilir.


YAĞLI SİMİT

MALZEMELER:

4,5 su bardağı un

250 gr. margarin (yumuşak)

1 tatlı kaşığı yaş bira mayası

1 kahve fincanı süt

1 kahve kaşığı şeker

3 kahve kaşığı tuz

3 yumurta (1 tanesi üzeri için)

Susam çörekotu

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortası açılıp şekerli sütle ezilmiş bira mayası, yağ, yumurta, tuz konup yoğrulur.

Üzeri örtülü olarak ılık bir yerde mayalandırılır.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Küçük simitler yapılır. Yumurta sarısı sürülüp susam çörekotu serpilir.

Tepsiye dizilip orta hararetli fırında pişirilir.


PEYNİRLİ BİSKÜVİ

MALZEMELER:

4 su bardağı un

250 gr. margarin (yumuşak)

5-6 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar

1 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine sürülecek)

1-2 kahve kaşığı kırmızıbiber

Tuz

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortası açılıp; yağ, tu, kaşar rendesi ve yumurta akı konup karıştırılır.

Etraftaki un ile yoğrulur. (Fazla yoğurmayın hamur bozulur) Yaş bez altında 10 dakika kadar dinlendirilir.

Unlanıp merdane ile yarım cm kalınlığında açılır. Küçük kalıplarla kesilir.

Tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür ve kırmızıbiber serpilir.

Orta hararetli fırında pişirilir.

NOT: Rende kaşardan biraz ayırıp, bisküvilere yumurta sarısı sürüldükten sonra birer tutam serpilebilir.


TUZLU ÇUBUK

MALZEMELER:

4,5 su bardağı un

250 gr. margarin (yumuşak)

4 kaşık yoğurt

2 yumurta (1 tanesi üzerine)

Tuz

Susam, çörekotu

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortasına yağ, yoğurt, tuz, yumurta konup yoğrulur.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yuvarlanarak ince çubuklar yapılır. Birbirlerine dolanıp tepsiye dizilir.

Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam, çörekotu serpilir. Orta hararetli fırında pişirilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...