27 Şubat 2021 Cumartesi

SAVAYER BİSKÜVİSİ

MALZEMELER:

6 yumurta

1 su bardağından 1,5 parmak eksik pudra şeker

1,5 su bardağı un

Limon kabuğu rendesi

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Fırın tepsisine parşömen kağıdı yayılır, yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.

Yumurta sarıları ile pudra şeker, porselen bir kasede kabarıncaya kadar karıştırılır.

Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp kar haline getirilir.

Şekerli sarılar, aklar, elenmiş un, vanilya, limon kabuğu rendesi birbirine katılıp çarpılmadan karıştırılır.

Ucuna parmak genişliğinde huni takılmış krema torbasına doldurulup tepsiye 6-7 cm uzunluğunda sıkılır.

Üzerine biraz pudra şeker elenir. Hafif hararetli fırında gevrek olarak pişirilir.


ŞUALA KREM – EKLER PASTASI

MALZEMELER:

65 gr. margarin

2 ¼ su bardağı un (2,5 bardaktan az)

4 yumurta

2 tatlı kaşığı şeker

2 tutam tuz

2 su bardağı su

KREMA İÇİN:

1 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağından 1,5 parmak eksik un

Yarım lt süt

65 gr. margarin

Limon kabuğu rendesi

Vanilya

YAPILIŞI:

KREMA: Bakır bir kapta yumurta, şeker, un, limon kabuğu rendesi ve yavaş yavaş süt konup karıştırarak pişirilir. Ilınınca yağ ve vanilya konur.

HAMURU: Bakır bir tencereye 2 bardak su, yağ, şeker, tuz konup kaynatılır. Elenmiş un birden ilave edilip karıştırarak pişirilir. (Tencereye yapışmayacak duruma gelince ateşten alınır.

Ilınınca yumurtalar birer birer kırılır, karıştırılır. Ucuna geniş huni takılmış krema torbasına doldurulup yağlanmış tepsiye yuvarlak veya uzun sıkılır.

Orta hararetli fırında gevrek olarak yavaş yavaş pişirilir. (İçinin boşalması için)

İçlerine krema pompası ile krema doldurulur.

Üzeri çikolata ile kaplanır veya pudra şeker elenir.

NOT: Üzeri için çikolata şöyle hazırlanır: 50 gr sütsüz çikolata ile 50 gr margarin kaynar su bulunan bir kabın üzerinde eritilir. Pastaların üzeri çikolataya batırılıp ters çevrilir.


ORALETLİ PASTA

MALZEMELER:

1 yumurta

1 kahve fincanı süt

1 kahve fincanı şeker

1 kahve fincanı erimiş margarin

1 tatlı kaşığı amonyak soda

Aldığı kadar un

YAPILIŞI:

Yukarıdaki malzeme karıştırılır. Aldığı kadar unla orta yumuşaklıkta hamur yapılır. Yarım saat dinlendirilir.

Dört eşit parçaya ayrılır. 3 mm inceliğinde yuvarlak açılıp, fırında birer veya ikişer pişirilir.

Sıcakken üzerlerine krema sürülüp üst üste kapatılır. En üste dövülmüş fındık, ceviz veya hindistan cevizi serpilir.

KREMA:

3 çorba kaşığı oralet

15 çorba kaşığı şeker

4 çorba kaşığı pirinç unu

1 çorba kaşığı nişasta

65 gr. margarin

3 su bardağı su

1 yumurta

YAPILIŞI:

Bir tencereye yumurta, oralet, şeker, pirinç unu, nişasta konup karıştırılır. Yavaş yavaş su ilavesi ile karıştırarak pişirilir. Ateşten alınca yağ konur.


HOPPA PUDİNG (Fransız)

MALZEMELER:

1 su bardağı kırık bisküvi

125 gr. margarin (yumuşak)

Yarım su bardağı pudra şeker

2 yumurta sarısı

2 yumurta akı

2 su bardağı fazla suyu alınmış meyve (sertler pişirilir)

3-4 çorba kaşığı dövülmüş fındık veya ceviz

YAPILIŞI:

Bisküvi kırıntılarının yarısı bir kaba yerleştirilir.

Yağ ile şeker karıştırarak krem haline getirilir. Yumurta sarıları ilave edilir.

Yumurta akları çarpılıp kar haline getirilir. Buna, yumurta sarıları karıştırılmış şekerli yağ, doğranmış meyveler, dövülmüş fındık konup karıştırılır. Kalıba boşaltılıp yayılır.

Kalan bisküvi kırıkları üzerine konup bastırılır. Bir gece veya 4-5 saat buzlukta bekletilir.


BAKAN PASTASI (Fransız)

MALZEMELER:

250 gr kedi dili bisküvi

4 çorba kaşığı hindistan cevizli mısır özü nişasta

4 çorba kaşığı oralet

14 çorba kaşığı şeker

1 limon suyu

4,5 su bardağı su

1,5 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi (üzeri için)

4 elma (küçük doğranmış)

2 mandalin (küçük doğranmış)

4-5 muz (küçük doğranmış)

YAPILIŞI:

Şeker ve oralet 3,5 su bardağı su ile kaynatılır. Buna 1 bardak su ile ezilmiş nişasta katılır. Karıştırarak pişirilir. Limon suyu ilave edilir.

Kalıp ıslatılır. Sıcak pelteden biraz dökülüp yayılır. Üzerine bisküvi ve karışık meyveler kat kat yerleştirilir.

Buzdolabında 3-4 saat soğutulur. Tabağa ters çevrilip üzerine hindistan cevizi rendesi serpilir.

NOT: Mevsime göre değişik meyveler kullanılır. (Şeftali, çilek, çekirdeksiz üzüm, kayısı, kiraz, v.s.)


MİLFÖY PASTASI

MALZEMELER:

4,5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır.)

250 gr. margarin (orta yumuşaklıkta)

3 çorba kaşığı yoğurt

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çorba kaşığı limon suyu

Yarım kahve fincanı vanilyalı pudra şeker (üzeri için)

KREMA İÇİN:

1 yumurta

1 su bardağı şeker

3 çorba kaşığı un

2,5 su bardağı süt

Limon kabuğu rendesi

Vanilya

30 gr. margarin

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortasına yoğurt, zeytinyağı, limon suyu, tuz konup karıştırılır. 1 bardaktan az su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Özleştirilir ve üzeri örtülüp dinlendirilir.

Hamur bütün olarak 25-30 cm büyüklüğünde açılıp ortasına 1 büyük paket margarin konup bohça gibi kapatılır.

Bolca unlanıp yalnız boyuna upuzun açılır. İki ucu ortaya getirilip tekrar kitap gibi kapatılır. Üzeri örtülü olarak ve serin bir yerde 20 dakika kadar dinlendirilir.

Bu işlem iki kere daha uygulanır. (Aralarda 20 dakika dinlendirilir.)

Son olarak 3-4 mm inceliğinde açılır. (4 adet, 20-25 cm ²  olacak şekilde.)

Dört eşit parçaya ayrılıp iki tanesi bir tepsiye konur. Kabarmaması için birkaç yerinden delinir.

Orta hararetli fırında, gevrek olarak pişirilir. Fırından çıktıktan sonra aralarına bolca krema sürülüp üst üste kapatılıp bastırılır. (En üste krema sürülmez.)

Kenarları bıçakla kesilerek düzeltilir. Üzerine vanilyalı pudra şeker elenir.

NOT: KREMANIN YAPILIŞI: Bakır bir tencereye, yumurta, şeker, un, limon kabuğu rendesi konur. Yavaş yavaş süt katılır. Karıştırarak pişirilir. Ilınınca, yağ ve vanilya ilave edilir.


PAPATYA PASTASI

HAMURUN MALZEMESİ:

2 ¼ su bardağı un (2,5 bardaktan az)

2 çorba kaşığı pudra şeker

150 gr margarin

1 yumurta

Limon kabuğu rendesi

Yarım paket vanilya

İÇİNİNN MALZEMESİ:

1,5 su bardağı fındık içi

Yarım su bardağı pudra şekeri

3 yumurta

Limon kabuğu rendesi

2-3 kaşık marmelat

15-20 adet iç badem

HAMURUN YAPILIŞI:

Un elenir, ortasına yağ, yumurta, limon kabuğu rendesi, pudra şeker, vanilya konup karıştırılır ve sonra hamur yapılır. (Fazla yoğrulmaz, hamur bozulur.)

Merdane ile 3-4 mm inceliğinde açılır. Papatya kalıplarının içine yerleştirilir. Ortasına bir çay kaşığı marmelat konur.

İÇİNİN HAZIRLANIŞI: Makinadan çekilmiş fındık, pudra şeker, yumurta, limon kabuğu rendesi karıştırılır. Kalıpların üzeri bu karışımla doldurulur. Kabuğu çıkarılmış ve ikiye ayrılmış badem parçaları papatya şeklinde yapıştırılır. Kalıplar tepsiye dizilip orta hararetli fırında pişirilir.

NOT: Kalıpları yağlamaya gerek yoktur. Hamur yağlı olduğu için pasta kolay çıkar. Bu pasta için 15-20 küçük papatya kalıbına ihtiyaç vardır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...