25 Şubat 2021 Perşembe

ZEYTİNLİ EKMEK (Kıbrıs’tan)

MALZEMELER:

1 su bardağının ¾ ü zeytinyağı, ¼ ü yoğurt (zeytinyağı yarıdan çok)

1 su bardağı zeytin (çekirdeği çıkmış ve doğranmış)

3 su bardağı un

1 kahve kaşığı tuz

1 kahve kaşığı kuru nane

1 kahve kaşığı kabartma tozu 

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanıp unlanır. Fırın yakılır.

Bir tencereye yumurtalar, yoğurt, zeytinyağı, tuz, nane konup karıştırılır.

Kabartma tozu ile elenmiş un ve ayıklanmış zeytin ilave edilir. Hazırlanan kalıba boşaltılır.

Orta hararetli fırında 35-40 dakika pişirilir.


TUZLU KEK

MALZEMELER:

3 yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı margarin – zeytinyağı karışımı

3,5 su bardağı un

1,5 çay kaşığı kabartma tozu

150 gr sert beyaz peynir (4-5 kibrit kutusu kadar)

1 demet dereotu

2,5 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı çörekotu 

YAPILIŞI:

35-40 cm çapında kalıp yağlanıp unlanır. Fırın ısıtılır.

Bir tencerede yumurta, yağ, yoğurt karıştırılır. Bu karışımdan 2 kaşık üzerine sürmek için ayrılır.

Kabartma tozu ile elenmiş un, rendelenmiş peynir, kıyılmış dereotu, tuz konup iyice karıştırılır.

Tepsiye boşaltılıp düzeltilir. Üzerine ayrılan yağlı yumurta sürülür. Çörekotu serpilip orta hararetli fırında pişirilir. (30-40 dakika)


LİKÖRLÜ KEK

MALZEMELER:

1 su bardağı süt

250 gr. margarin (erimiş)

2 su bardağı şeker

3 çorba kaşığı kakao

3 çorba kaşığı likör (muz, portakal veya mandalina)

4 yumurta

2,5 su bardağı un

1 kahve kaşığı kabartma tozu

Yarım paket vanilya 

YAPILIŞI:

Tepsi yağlanıp unlanır. Fırın yakılır.

Erimiş yağ,1,5 bardak şeker, kakao, likör, vanilya iyice karıştırılır. Yavaş yavaş süt katılır. Bu karışımdan 1 su bardağı ayrılır.

Geri kalana 4 yumurta, yarım su bardağı şeker ilave edilir. Biraz çarpılıp kabartma tozu ile elenmiş un karıştırılır. Tepsiye boşaltılıp fırında pişirilir. (25-30 dakika

Fırından çıktıktan sonra sıcakken üzerine ayrılan 1 bardak karışım krema gibi sürülür.


TARÇINLI – KARANFİLLİ KEK (Köşk’ten)

MALZEMELER:

6 yumurta

6 kahve fincanı şeker

6 kahve fincanı un

1 kahve fincanı kakao

125 gr. margarin

Yarım kahve kaşığı dövülmüş karanfil

1 kahve kaşığı tarçın

1 kahve kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.

Bakır bir tencerede yumurtlar ile şeker koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır.

Elenmiş un, kakao, karanfil, tarçın, kabartma tozu, erimiş yağ konup çarpmadan karıştırılır. Kalıba boşaltılır.

Orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirilir.


MEYVELİ YILBAŞI KEKİ (3 Hafta buzdolabında saklanabilir.)

MALZEMELER:

Yarım su bardağı ayva reçeli (tanesi)

Yarım su bardağı incir (küçük doğranmış)

1 su bardağı jöle şeker (küçük doğranmış)

1 su bardağı çekirdeksiz üzüm

Yarım su bardağı incir (küçük doğranmış)

1 su bardağı ceviz (dövülmüş)

1,5 su bardağı kuru kayısı (küçük doğranmış)

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yarım tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı margarin (erimiş)

1 su bardağı şeker

2,5 su bardağı un

5 yumurta

2 çorba kaşığı limon suyu

2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI:

Uzun kek kalıbı yağlanır ve unlanır. Fırın yakılır.

Üzüm ve kayısıların üzerine bir su bardağı kaynar su dökülüp 5 dakika beklenir. Temiz bir bez ile kurulanır.

Üzüm ve kayısılara, dövülmüş ceviz, incir, jöle, şeker, ayva ve portakal kabuğu reçeli, limon kabuğu rendesi, ilave edilip karıştırılır.

Un ile kabartma tozu karıştırılıp elenir.

Porselen bir kasede yağ ile şeker iyice çarpılır. Yumurtalar tek tek ilave edilip karıştırılır. Limon suyu katılır.

Yumurtalı yağa, meyve karışımı ve un konup karıştırılır. (3-4-5 nolu işlemler birbirine katılır.)

Hazırlanan kalıba boşaltılıp orta hararetli fırında 1 saat 45 dakika pişirilir.


ELMA PÜRELİ KEK

MALZEMELER:

2 yumurta

1,5 su bardağı un

Yarım su bardağı erimiş margarin

1,5 su bardağı elma püresi (rendelenmiş)

Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm

Yarım su bardağı çekilmiş fındık

2 çorba kaşığı kakao

1,5 çay kaşığı tarçın

¼ çay kaşığı dövülmüş karanfil

¼ çay kaşığı yenibahar

Yarım çay kaşığı tuz

1,5 çay kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI:

25 cm çapındaki tepsi yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.

Un, kakao, tuz, tarçın, karanfil, yenibahar, kabartma tozu karıştırılıp, elenir. İçine, çekilmiş fındık üzüm konur.

Büyük bir kasede yağla şeker karıştırılır. Yumurtalar birer birer konur.

Un karışımı, elma püresi ilave edilerek karıştırılır. Kalıba boşaltılır.

Orta ısılı fırında 40-45 dakika pişirilir.


PORTAKALLI KEK

MALZEMELER:

3 yumurta

7 çorba kaşığı şeker

7 çorba kaşığı un

1 çay bardağı kabartma tozu

Yarım portakal kabuğu ve suyu

ŞURUBU İÇİN:

 1 portakal kabuğu rendesi

2 portakal suyu

4-5 çorba kaşığı şeker

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanıp unlanır. Fırın yakılır.

Üç yumurta ile 7 çorba kaşığı şeker ve portakal kabuğu rendesi, koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır.

İçine portakal suyu ve kabartma tozu karıştırılarak elenmiş un konup karıştırılır.

Kalıba boşaltılıp orta hararetli fırında 30-40 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp tabağa alınır.

Portakal kabuğu rendesi ve iki portakal suyu ili 4-5 çorba kaşığı şeker bir taşım kaynatılıp soğumuş kekin üzerine gezdirilerek dökülür.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...