MALZEMELER:
4,5 su bardağı un (Yarım su
bardağı açma payı ayrılacaktır.)
250 gr. margarin (Orta
yumuşaklıkta)
2 yumurta (1 tanesi hamura, 1
tanesinin sarısı üzerine, akı cevize)
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı ceviz içi
Limon kabuğu rendesi
1 tutam tuz
YAPILIŞI:
Un elenir. Ortası açılıp 1
yumurta, 1 kaşık zeytinyağı, 1 kaşık limon suyu, tuz konup karıştırılır. 1
bardaktan az su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Özleştirilip
yaş bez altında 15 dakika dinlendirilir.
Hamur bütün olarak 30 cm çapında
açılır. Ortasına paket margarin konup bohça gibi kapatılır.
Bolca unlanıp yalnız boyuna
upuzun açılır; iki ucu ortaya getirilip sonra tekrar kitap gibi kapatılır. Yaş
bez altında ve serin bir yerde 20 dakika dinlendirilir.
Hamur yine yalnız boyuna açılıp
bir önceki gibi katlanır ve tekrar yaş bez altında, serin bir yerde
dinlendirilir.
İki defa daha aynı şekilde açılıp
katlanır ve dinlendirilir. Sonra enine ve boyuna olmak üzere 3-4 mm inceliğinde
açılıp 3 cm² parçalara kesilir.
Hazırlanan cevizli iç konup hamur
üçe katlanır. Tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında
pişirilir.
Sıcakken üzerine soğuk şurup
dökülür.
NOT:
Hamur
dinlenirken; 2,5 bardak şeker ile 2,5 bardak su kaynatılır. Köpükleri alınıp 1
çorba kaşığı limon suyu katılır. Orta kıvama gelince ateşten alınır.
Cevizli için hazırlanışı:
Çekilmiş ceviz, 2 çorba kaşığı şeker, limon kabuğu rendesi ve yumurta akı
karıştırılır.