24 Şubat 2021 Çarşamba

MENEMEN

MALZEMELER:

2-3 soğan

3-4 sivri biber

3-4 domates

Yarım demet maydanoz

4 yumurta

2 kaşık yağ

Tuz – karabiber

YAPILIŞI:

Soğan ve biber ince doğranıp yağla hafif kavrulur.

Kabuğu soyulup küçük doğranmış domates konup pişirilir.

Maydanoz doğranır, tuz karabiber serpilir.

Çatalla çarpılmış yumurtalar ila edilip karıştırılır. Yumurtalar pişince ateşten alınır.


MANTI

MALZEMELER:

İÇ İÇİN:

250 gr kıyma

1 soğan

Yarım demet maydanoz

Tuz ve karabiber

HAMURU İÇİN:

3 su bardağı un

 1 yumurta

Tuz

Su

SOS İÇİN:

Yarım kg yoğurt

3 diş sarımsak

2 kaşık tereyağı veya margarin

1 çay kaşığı kırmızıbiber

YAPILIŞI:

Un elenir, ortasına 1 yumurta, tuz ve su ilavesiyle sert hamur yoğrulur. Özleştirilip üzeri kapalı olarak dinlendirilir.

Hamur iki parçaya ayrılıp oklava ile 2 mm inceliğinde açılır. İki parmak genişliğinde karelere kesilir.

Parçaların ortasına kıymalı iç konup üçgen şeklinde kapatılıp sıkıca bastırılır.

Hafif yağlanmış tepsiye dizilip üzerine yağ sürülür. Fırında hafif pembe kızartılır.

Üzerine 6-7 bardak sıcak et suyu veya su konup tepsi çevrilerek pişirilir.

Tabağa alınıp sarımsaklı yoğurt dökülür sonra da kırmızıbiberli yağ gezdirilir.


PEYNİRLİ OMLET (1 Kişi için)

MALZEMELER:

2 yumurta

5-6 dal maydanoz

1 kibrit kutusu kadar peynir

Yarım kibrit kutusu kadar yağ

YAPILIŞI:

Yıkanıp doğranmış maydanoz yaprakları ile yumurta iyice çırpılır.

Yağ tavada eritilir. Maydanozlu yumurta dökülüp sağa sola eğilir. Kızınca ters çevrilir.

Omletin yarısına çatalla ezilmiş peynir konup, diğer yarısı üzerine kapatılır.

NOT: Yukarıdaki omlet esas olmak üzere yumurtaya hangi malzeme katılırsa, omlet onun adını alır. (Patatesli, kaşarlı, sucuklu, mantarlı v.s.)


FIRINDA MAKARNA GRATEN

MALZEMELER:

1 paket çubuk makarna

2 kaşık yağ

2 kaşık un

Yarım lt süt

2 yumurta sarısı

4-5 çorba kaşığı rende kaşar

YAPILIŞI:

SOS: Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt konup muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta sarısı, tuz ve karabiber konup karıştırılır.

Tepsi yağlanır. Hazırlanan sostan biraz konup yayılır, kaşar rendesi serpilir.

Haşlanarak soğuk sudan geçirilmiş makarna sosun üzerine yayılır, bastırılarak sıkıştırılır. Biraz erimiş yağ gezdirilir.

Geri kalan sos makarnanın üzerine dökülüp üzerine kaşar rendesi serpilir ve fırında kızartılır.

Dilimlenip servis tabağına alınır.


DOMATES SOSLU MAKARNA

MALZEMELER:

1 paket makarna

125gr. margarin yada sıvıyağ

3 olgun domates veya 1 kaşık salça

1 soğan

2 diş sarımsak

4-5 dal kereviz veya maydanoz

1 havuç

2 kaşık yağ

1,5 kaşık un

Tuz – karabiber

2-3 bardak et suyu (su da olabilir.)

YAPILIŞI:

Rendelenmiş soğan yağ ile pembe kavrulur.

Küçük doğranmış havuç, kereviz, sarımsak konur.

Un ilave edilip biraz karıştırılır.

Rendelenmiş domates veya salça ile 2-3 bardak et suyu veya su konup pişirilir.

Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Tuz, karabiber atılır.

Makarna bol tuzlu suda haşlanır.

Soğuk su ile yıkanır, süzülür.

Servis tabağına alınıp üzerine hazırlanan sos sıcak olarak dökülür ve karıştırılır.

İstenirse üzerine kaşar rendesi serpilir.


PİLAVLI TAS KEBABI

MALZEMELER:

Yarım kg koyun kuşbaşı et

2 kaşık yağ

1 soğan

1-2 domates veya yarım kaşık salça

Tuz – karabiber

2 su bardağı pirinç (pilav için)

YAPILIŞI:

Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu suda bekletilir. (Yarım saat.)

Et, doğranmış soğan yağ ile kavrulur. Domates rendelenir, suyu konur ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Et yağına kalmalıdır.)

Et, ateşe dayanıklı bir kaseye tek tek alınır. Pilav yapılacak tencereye kase ters çevrilir.

Etin yağına 3,5 bardak su konup kaynatılır ve pilav tenceresine süzülür. Tuz atılır.

Süzülmüş pirinç konup karıştırılır. Kapak örtülüp önce harlı sonra orta en son hafif ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 20 dakika demlenmesi için beklenir.

Önce pilav karıştırılır, sonra kase kaldırılır.


PERDE PİLAV (Siirt’ten)

MALZEMELER:

2 su bardağı pirinç

2,5 çorba kaşığı margarin veya tereyağı

1 çorba kaşığı çam fıstığı

2 çorba kaşığı badem (kabuğu haşlanarak çıkarılmış)

2 çorba kaşığı kuş üzümü

1 piliç veya keklik (haşlanmış)

3,5 su bardağı piliç suyu

Tuz ve karabiber

HAMURU İÇİN:

125 gr. margarin (yumuşak)

1 yumurta

1,5 çay kaşığı tuz

2,5 su bardağı un

YAPILIŞI:

Pirinç ayıklanıp yıkanır, ılık tuzlu suda yarım saat bırakılır.

Badem ve fıstık yağda pembeleştirilip, alınır.

Aynı yağda süzülmüş pirinç birkaç kere çevrilir. Sıcak piliç suyu konup pişirilir. (Önce harlı, sonra orta, en son hafif ateşte)

20 dakika kapak açılmadan demlendirilir. Sonra pirinçler ezilmeden karıştırılır.

Kavrulmuş fıstık ve badem, kuş üzümü, küçük parçalara ayrılmış piliç eti, tuz, karabiber pilava ilave edilir.

HAMURUN YAPILIŞI: 125 gr. margarin ile 1 yumurta ve tuz ezilir. 2,5 bardak un ile yoğrulur. Merdane ile 2-3 mm kalınlıkta açılıp yağlanmış, yuvarlak dipli bir tencereye yerleştirilir. (Kenarlardan hamur sarkmalıdır.)

Hazırlanan iç pilav hamurun üzerine boşaltılıp el ile bastırılarak sıkıştırılır. (Pilav sıcak olmamalıdır.)

Sarkan hamurlar üzerine kapatılır. Orta hararetli fırında kızartılıp servis tabağına ters çevrilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...