23 Şubat 2021 Salı

CİĞER TAVA

MALZEMELER:

1 koyun karaciğer

2 kaşık yağ (margarin)

2-3 soğan

Yarım demet maydanoz

2 çay kaşığı sumak

1 çay kaşığı kırmızıbiber

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yarım limon

Tuz

YAPILIŞI:

Karaciğerin zarı soyulur. Kuşbaşı doğranır.

Bir tencerede yağ kızdırılır. Ciğerler atılıp karıştırılır. Harlı ateşte kapak kapatmadan karıştırılarak pişirilir. (suyunu çekinceye kadar.) Tuz ve karabiber atılır.

Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Kıyılmış maydanoz, tuz, kırmızıbiber, sumak, zeytinyağı, limon suyu ilave edilip karıştırılır.

Ciğerle, soğan salatası beraber servis yapılır.

NOT: Ciğeri, sertleşmemesi için harlı ateşte ve kapak kapatılmadan pişirmelidir.


BEYİN TAVA

MALZEMELER:

2 dana beyni

2 yumurta

3 kaşık un

Yarım bardak ayçiçeği veya zeytinyağı (kızartma için)

1 soğan

2 defne yaprağı

Tuz, karabiber

1 avuç maydanoz yaprağı

1 limon

YAPILIŞI:

Beyinlerin zarları az akan çeşme altında soyularak çıkarılır.

Sıcak suya konur. Tuz dörde bölünmüş soğan, defne yaprağı ilave edilip yarım saat haşlanır. Soğutulur.

Suyundan çıkarılan beyinler boyuna, 6-8 parçaya dilimlenir. Tuz ve karabiber serpilir.

Dilimler önce una, sonra yumurtaya batırılıp kızgın yağda pembe olarak kızartılır. Fazla yağ çekmemesi için kağıt üzerine çıkarılır.

Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ve limon dilimleri ile süslenir.


ŞİNİTSEL

MALZEMELER:

1 kg biftek (ince dövülmüş)

4 çorba kaşığı galeta tozu

3 çorba kaşığı un

3 yumurta

Tuz ve karabiber

1 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı (kızartma için)

YAPILIŞI:

Bifteklerin iki tarafı tuzlanıp biberlenir.

Önce elenmiş una, sonra çarpılmış yumurtaya, sonra da galeta tozuna bulanıp elle bastırılır.

Kızgın yağda kızartılıp patates tava ve salata ile servis yapılır.

NOT:

Biftekler bir gece soğan suyunda bekletilirse daha lezzetli olur.

Biftekler una bulanmadan rende kaşara batırılırsa nefaseti artar.


PEYNİRLİ BİFTEK

MALZEMELER:

8 biftek

200 gr gravyer veya kaşar peyniri

2 kaşık tereyağı veya margarin

1 soğan suyu

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Soğan rendelenir. Suyu alınıp tuz ve karabiber atılır. Etler batırılıp ağzı kapalı olarak bir gece buzdolabında dinlendirilir.

Peynir ve yağ bir tencereye konur. Kaynar su bulunan başka bir kabın üzerine oturtularak eritilir.

Biftekler alevsiz kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir. (Kurumaması için önce bir yüzleri sonra öteki tarafları pişirilir.)

Sıcak sıcak üzerine erimiş peynir dökülür.

NOT: Yanına garnitür olarak sebze soteleri, patates tava ve pilav da konabilir.


SALÇALI BİFTEK

MALZEMELER:

1 kg biftek

2 kaşık yağ

1 soğan

1 havuç

1 kereviz

1 patates

2 diş sarımsak

1 kaşık salça

Yarım su bardağı su

Tuz, karabiber ve 1 defne yaprağı

YAPILIŞI:

Biftekler yağda kızartılıp tencereye alınır.

Aynı yağda küçük doğranmış, soğan, sarımsak, havuç, kereviz, patates, defne yaprağı kavrulur.

Salça ve su konur. Etlerin üzerine yayılır.

3-4 bardak su ilave edilip biftekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır.

Patates püresi, pilav ve makarna ile servis yapılır.


KUZU KAPAMA

MALZEMELER:

1 kg kemikli kuzu eti

3 kaşık yağ

1 soğan

12 adet yeşil soğan

1 demet pazı

1 yeşil salata (Marul)

1 havuç

1 demet dereotu

Tuz

YAPILIŞI:

Düdüklü tencereye et, ayıklanıp doğranmış kuru ve yeşil soğan, havuç, yaprak koparılmış pazı, yeşil salata, tuz ve yağ konup karıştırılır.

İki kahve fincanı da su ilave edilip kapak kapatılır. Orta ateşte, düdük sesi geldikten sonra hesap edilmek üzere 20-25 dakika pişirilir.

Soğuyunca kapak açılır. Servis tabağına alınıp kıyılmış dereotu serpilir.


SEBZELİ KOYUN ETİ (Haşlama)

MALZEMELER:

1 kg koyun eti (Kemikli parça et)

3 havuç

4 patates

1 kereviz

3 soğan

1 demet maydanoz

Tuz

1-2 limon suyu

1-2 yumurta sarısı

YAPILIŞI:

Düdüklü tencerede 4 bardak su kaynatılır. Yıkanmış et konup köpükleri alınır.

Küçük doğranmış havuç, kereviz ve dörde bölünmüş soğan, tuz konup kapağı kapatılır.

Harlı ateşte, düdük sesi geldikten sonra hesap edilerek yarım saat pişirilir.

Soğuyunca kapak açılır. Yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye ilave edilir.

Servis tabağına alınıp üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.

NOT: Büyük soğan yerine 1-2 avuç arpacık soğan da kullanılabilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...