23 Şubat 2021 Salı

YOĞURTLU PİDELİ KEBAP

MALZEMELER:

1 kg koyun kuşbaşı et

2 soğan

3 domates

4 çorba kaşığı yağ

Tuz ve karabiber

3 pide

500 gr yoğurt

YAPILIŞI:

Soğan rendelenir. Suyu alınıp ete ilave edilir. Birkaç saat veya bir gece bekletilir.

2 kaşık yağ ile et kavrulur. Rendelenmiş domates konur, birkaç kere karıştırılır.

Suyu konur. Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Et yağına kalmalıdır.)

Pideler ısıtılıp küçük küçük kesilir. Tabağa yerleştirilip erimiş yağ gezdirilir.

Pidelerin üzerine çatalla çarpılmış yoğurt ve sonra pişirilen et konur.

NOT: Kebap şöyle de hazırlanabilir:

Kuşbaşı et şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.

Cızbız köfte hamuru yapılır; şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.


ŞİŞ KEBAB

MALZEMELER:

1 kg koyun veya kuzu kuşbaşı et (Şişlik)

2 domates

4 sivri biber

2 tutam kekik

1 limon

1 kahve fincanı zeytinyağı

2 kırmızı soğan

1 demet maydanoz

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve kekik karıştırılır.

Etler bu karışıma konup karıştırılır. En az 3-4 saat dinlendirilir.

Domates ve biber et büyüklüğünde doğranır.

Isıtılmış şişlere, şu sıra ile dizilir: Et, domates, et, biber, et.

Alevsiz kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada bir tarafı iyice pişirildikten sonra çevirmek suretiyle pişirilir.

Kırmızı soğan ve maydanoz dalları ile servis yapılır.

NOT:   Sakatat etleri şiş yapılacağı zaman zar ve sinirleri çıkarılır. Böbrek ve yürek yıkanıp kurulanır. Ciğer ve koç yumurtası yıkanmaz.


ORMAN KEBABI

MALZEMELER:

1 kg kuşbaşı et (koyun veya süt danası)

2-3 çorba kaşığı margarin

2-3 soğan

3 patates

3 havuç

1 su bardağı konserve bezelye

2 çorba kaşığı salça

2 çay kaşığı kekik

Tuz

YAPILIŞI:

Küçük doğranmış soğan, et ve yağ tencereye konur. Ateş üzerinde karıştırılarak kavrulur.

Salça konur biraz daha karıştırılıp 2-3 bardak su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirilir.

Patates soyulur, havuç kazınır. Küçük küçük doğranır.

Yumuşayan ete ileve edilip kpak kapatılır. Sebzeler pişince konserve bezelye ve tuz ilave edilir. 5-10 dakika sonra kekik serpilip ateşten alınır.


BUĞU KEBABI

MALZEMELER:

1 kg koyun kuşbaşı eti

3 avuç arpacık soğanı

3 diş sarımsak

2 domates

2 kaşık yağ

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı karabiber

2 defne yaprağı

Tuz

YAPILIŞI:

Düdüklü tencereye et, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kekik, defne yaprağı ve rendelenmiş domates ile yağ karışık konur.

Su kaynamadan kapak kapatılır. Hafif ateşte 1 saat pişirilir.

Pilav ve salata ile servis yapılır.


ROSTO

MALZEMELER:

Yarım koyun budu

2 kaşık margarin

1 kaşık salça

Tuz

YAPILIŞI:

But etini alabilecek bir tencerede yağ eritilir.

İyi kızarması için, etin üzerini kaplayan ince zar çıkarmadan etin iki tarafı iyice tuzla ovulur ve yağda kızartıiır.

Yarım fincan su ile sulandırılmış salça konur, biraz sonra da 3 bardak sıcak su ilave edilip kapak örtülür.

Orta ateşte 2 saat kadar pişirilir. (Et yağına kalmalıdır.)

Biraz soğuyunca dilimlenip servis tabağına yerleştirilir. Üzerine tenceredeki salçalı yağ gezdirilerek dökülür.

Etin yanına havuç, bezelye soteleri, patates tavası veya patates püresi konarak servis yapılır.

NOT:

Rosto, etin kemikleri çıkarıldıktan sonra rulo şeklinde bağlanarak da aynı şekilde pişirilir.

Kuzu budu tencerede pişirmeden, fırında şöyle pişirilir. Et tuzlanıp yağlanır. Tepsiye konup fırında ara sıra su ilavesi ile pişirilir. Yağına biraz salça konup renklendirilerek üzerine dökülür.


PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE

MALZEMELER:

5-6 patates

1 su bardağı ince bulgur

3-4 sivri biber

10-12 taze soğan

1 demet maydanoz

2-3 çay kaşığı kırmızı biber

2-3 çay kaşığı kimyon

2 çay bardağı zeytinyağı

1-2 limon suyu

YAPILIŞI:

Patatesler haşlanıp soyulur. Püre makinasından geçirilir veya rendelenir.

Bulgur ayıklanıp 1 bardak kaynar su ile kabartılır.

Patates, bulgur, tuz, kırmızı biber, kimyon, zeytinyağı, doğranmış biber, soğan, maydanoz ve limon suyu karıştırılıp yoğrulur.

Küçük koza şeklinde köfteler yapılıp servis tabağına yerleştirilir.

Marul yaprakları ve çiğ köfte salatası ile servis yapılır.

NOT:   İsterseniz, 3 yumurtayı çatalla yağda omlet gibi pişiriniz. Patatesli bulgura ilave edip yoğurunuz. Diğer malzemelerle şekilleyiniz.


MERCİMEKLİ KÖFTE

MALZEMELER:

1,5 su bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı ince bulgur

3 soğan

3-4 kaşık yağ (margarin)

2-3 çay kaşığı kırmızı biber

2-3 çay kaşığı kimyon

Yarım demet dereotu ve maydanoz

6-7 taze soğan

1 kaşık salça

YAPILIŞI:

Soğan rendelenip yağla kavrulur.

Taze soğan, maydanoz, dereotu temizlenip ince doğranır.

Mercimek ayıklanıp 3-4 bardak su ile iyice haşlanır. Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır. Ağzı kapatılarak bulgurun kabarması beklenir.

Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı ve karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur.

Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu karıştırılır. Küçük koza şeklinde köfteler yapılır.

Tabağa dizilir. Arzu edilirse çiğ köfte salatası ile servis yapılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...