23 Şubat 2021 Salı

ROSTO KÖFTE

MALZEMELER:

750 gr dana kıyma

2 soğan

2 dilim bayat ekmek içi

3 yumurta (2 tanesi içine katı pişirilecek, 1 ak köfte hamuruna, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)

1 havuç (Haşlanmış)

1 su bardağı iç bezelye (Konserve)

Tuz-karabiber-kimyon (1 çay kaşığı)

YAPILIŞI:

Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek, tuz, karabiber, kimyon ve bir yumurta akı iyice yoğrulur.

Fırın tepsisinin boyundan dört parmak kısa olarak silindir yapılır.

Ortadan boydan boya yarılıp, haşlanmış yumurta, bezelye, küçük küçük doğranmış havuç konup köfte kapatılır. Islak elle düzeltilir.

Yağlanmış fırın tepsisine konup üzerine yumurta sarısı sürülür.

Çatlamaması için fırında sıcaklık önce üstten verilir. Pişince servis tabağına alınıp dilimlenir.

NOT:

Tepside kalan yağına bir tatlı kaşığı nişasta ve 1 çorba kaşığı salça konup bir bardak su ile kaynatarak köftenin üzerine sos yapılabilir.

Rulonun içine patates püresi de konabilir.


BULGURLU KÖFTE

MALZEMELER:

500 gr dana kıyma

3-4 çorba kaşığı ince bulgur

1 yumurta

Yarım demet dereotu

1-2 soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı yağ

Tuz

YAPILIŞI:

Rendelenmiş soğan, doğranmış dereotu, tuz, karabiber, kimyon, bulgur, kıyma ve yumurta iyice yoğrulur.

Küçük köfteler yapılır. Yağda kızartılıp tepsiye dizilir.

Üzerine iki bardak su ile ezilmiş salça dökülüp yavaş yavaş pişirilir.

NOT:

Ertesi güne kalan köfteler, susuz olarak, çırpılmış yumurtaya batırılıp kızartılırsa değişik lezzette bir yemek çeşidi olur.


KADIN BUDU KÖFTE

MALZEMELER:

750 gr dana kıyma

2 soğan

3 çorba kaşığı pirinç

4 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 3 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır)

Yarım demet maydanoz

Tuz ve karabiber

3-4 çorba kaşığı galeta tozu

1 bardak ayçiçeği veya zeytinyağı (kızartmak için)

YAPILIŞI:

Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak suya atılıp haşlanır ve süzülür.

Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.

Buna haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve 1 yumurta kırılıp yoğrulur.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp oval ve yassı köfteler yapılır.

Önce galeta tozuna sonra çatalla çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.


KURU KÖFTE

MALZEMELER:

500 gr dana kıyma

2-3 dilim bayat ekmek içi

1-2 soğan

1 çay kaşığı karabiber

1-2 çay kaşığı kimyon

1 yumurta

Yarım demet maydanoz

Kızartmak için 1 bardak zeytinyağı veya ayçiçeği yağı

YAPILIŞI:

Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon, kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.

Kızgın yağda kızartılır.

NOT:

Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur. Yumuşak olması için yoğururken iki kaşık zeytinyağı ilave edilir.

Kuru köfteye bir iki diş dövülmüş sarımsak da katılabilir.

Artan köfteye salçalı su ilave edilerek salçalı köfte de yapılabilir.

Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılarak üzerine birer kürdan saplanırsa soğuk büfe için bir çeşit olur.


ELMA SİRKESİ

MALZEMELER:

Elma kabukları (yıkanmış)

Tuz

Su               

YAPILIŞI:

Elma kabukları bir kavanoza doldurulur. Üzerine biraz tuz ve su konup serin bir yerde bekletilir.

Sirke kokusu olunca süzülür. Şişelere doldurulur.

Salata ve turşularda kullanılır.


SALATALIK - BİBER TURŞUSU (Çabuk)

MALZEMELER:

Yarım kg sivri biber

10-15 adet küçük salatalık

1 baş sarımsak

Tuz (4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı)

2 bardak sirke

Yarım demet maydanoz

YAPILIŞI:

Salatalık ve biber yıkanır. Çatalla bir iki yerinden delinir.

9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır.

Biberler ve salatalıklar daldırılıp hemen çıkarılır.

Kavanoza sarımsak ve maydanozla karışık olarak yerleştirilir.

Haşlama suyuna sirke katılır. Üzerine doldurulur. Temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.

Salatalık ve biberler sararınca turşu olmuştur.


İÇİ DOLDURULMUŞ BİBER TURŞUSU

MALZEMELER:

1,5 kg dolmalık biber (küçük ve ince kabuklu)

1 küçük lahana

4-5 adet salçalık kırmızı biber

1 baş sarımsak

1 demet maydanoz

10-12 dal kereviz

2 bardak sirke

Tuz (4,5 bardak su için 1 dolu çorba kaşığı)

YAPILIŞI:

Biberlerin sapları ve tohumları çıkarılır, yıkanır.

Lahana, biber, sarımsak, maydanoz, kereviz yıkanır, ince ince kıyılıp karıştırılır.

Biberlere sıkıca doldurulur. Kavanoza yerleştirilir.

4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı tuz konarak tuzlu su hazırlanır. Buna sirke karıştırılıp kavanoza boşaltılır.

Üzerine temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...