23 Şubat 2021 Salı

SALATALIK - BİBER TURŞUSU (Çabuk)

MALZEMELER:

Yarım kg sivri biber

10-15 adet küçük salatalık

1 baş sarımsak

Tuz (4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı)

2 bardak sirke

Yarım demet maydanoz

YAPILIŞI:

Salatalık ve biber yıkanır. Çatalla bir iki yerinden delinir.

9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır.

Biberler ve salatalıklar daldırılıp hemen çıkarılır.

Kavanoza sarımsak ve maydanozla karışık olarak yerleştirilir.

Haşlama suyuna sirke katılır. Üzerine doldurulur. Temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.

Salatalık ve biberler sararınca turşu olmuştur.


İÇİ DOLDURULMUŞ BİBER TURŞUSU

MALZEMELER:

1,5 kg dolmalık biber (küçük ve ince kabuklu)

1 küçük lahana

4-5 adet salçalık kırmızı biber

1 baş sarımsak

1 demet maydanoz

10-12 dal kereviz

2 bardak sirke

Tuz (4,5 bardak su için 1 dolu çorba kaşığı)

YAPILIŞI:

Biberlerin sapları ve tohumları çıkarılır, yıkanır.

Lahana, biber, sarımsak, maydanoz, kereviz yıkanır, ince ince kıyılıp karıştırılır.

Biberlere sıkıca doldurulur. Kavanoza yerleştirilir.

4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı tuz konarak tuzlu su hazırlanır. Buna sirke karıştırılıp kavanoza boşaltılır.

Üzerine temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.


LAHANA TURŞUSU

MALZEMELER:

1 orta büyüklükte lahana

1 baş sarımsak

2-3 adet acı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı şeker

1 avuç nohut

1 kahve kaşığı bira mayası

Tuz (5 bardak suya 1 dolu çorba kaşığı)

YAPILIŞI:

Lahana bir iki yaprak soyulup dilim dilim kesilir. Emaye bir kovaya yerleştirilir. Kırmızı biber, sarımsak ve nohut konur.

5 bardak suya 1 çorba kaşığı esas olmak üzere tuzlu su hazırlanır. Şeker ve bira mayası konup eritilir. Lahananın üzerini geçecek şekilde doldurulur.

Her gün bir iki kere karıştırılıp suyu savrularak havalandırılır (Kötü kokmaması ve suyun parlak olması için).

15-20 gün içinde turşu olur.


ORDÖVR

MALZEMELER:

4 katı pişmiş yumurta

4 yaprak jelatin

10 dilim macar salam

3-4 küçük salatalık turşusu

2 su bardağı et suyu

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Ilık et suyunda yıkanmış jelatin eritilir. Tuz ve karabiber atılır.

Yumurta, salam, turşu küçük küçük doğranır. Et suyuna katılıp karıştırılır.

Islak şekilli kalıba boşaltılıp dondurulur (3-4 saat)

Kalıptan çıkarılacağı zaman, kalıp birkaç defa ılık suya batırılıp servis tabağına ters çevrilir.


KISIR

MALZEMELER:

2 su bardağı ince bulgur

12-15 adet yeşil soğan

3 domates

1 demet maydanoz – dereotu

4-5 sivri biber

Yarım su bardağı zeytinyağ

2 limon

2 çay kaşığı kırmızı biber

Tuz

1 marul

YAPILIŞI:

Bulgur bir tepsiye konup ayıklanır.

Üzerine 2-3 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır.

Soğan, maydanoz, dereotu, domates, biber yıkanıp küçük küçük doğranır.

Bulgur kabarınca; tuz, kırmızı biber konup biraz yoğrulur.

Hazırlanan sebzeler katılır. Zeytinyağ ve limon suyu ilave edilip karıştırılır.

Temizlenmiş marul yaprakları ile tabağa yerleştirilir.

Kısa Bilgi: Acımış tereyağını elma kabukları, 1-2 çay kaşığı tane karabiber, dört parçaya ayrılmış soğan ve tuz ile orta ateşte eritip süzünüz. Kullanılır hale geldiğini göreceksiniz.


SEPET DOMATES SALATASI

MALZEMELER:

8 adet orta boy kırmızı ve sert domates

1-2 salatalık

3-4 sivri biber

1 soğan

Yarım demet maydanoz

Yarım kahve fincanı zeytinyağ

1 limon

Tuz

7 zeytin

YAPILIŞI:

Domatesler ters çevrilip, ortada sepetin sapı olabilecek şekilde ince bir parça bırakarak iki yarım daire çizilir ve kesilip kaşıkla domatesin içi alınıp, domatesten sepet yapılır.

Salatalık, biber, soğan, maydanoz yıkanıp ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Zeytinyağ, limon suyu, tuz katılıp karıştırılır.

Hazırlanan domateslerin içine doldurulup üzerlerine birer zeytin konur.

NOT: Sepet domatesin içine rus salatası, patlıcan salatası da doldurabilirsiniz.


ENGİNAR SALATASI

MALZEMELER:

6 adet içli iri enginar

Yarım kaşık un

2 limon

Tuz

3 patates

1 kahve fincanı zeytinyağ

YAPILIŞI:

Enginarın taç yaprakları sıyrılarak koparılır.

Saplar dibinden kesilir.

Fazla derinleşmeden soyulur.

İçleri kaşıkla çıkarılır.

Unlu ve tuzlu su ile haşlanır (Kararmaması için).

Servis tabağına alınıp zeytinyağ ve limon gezdirilir.

Haşlanmış patates soyulup püre yapılır. Zeytinyağ, limon suyu ve tuz karıştırılıp enginarların içine doldurulur.

Zevke göre süslenir (Zeytin, maydanoz, havuç, bezelye, turşu v.b.).


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...