23 Şubat 2021 Salı

MAYONEZLİ KEREVİZ SALATASI

MALZEMELER:

2 adet kereviz

1 limon

Tuz

5-6 kaşık mayonez

Üzeri için (zeytin, kırmızı turp, turşu, maydanoz yaprağı v.b.)

YAPILIŞI:

Kerevizler talaş bırakmadan soyulur.

İnce rendelenir, tuz limon suyu katılır.

Mayonez ilave edilip karıştırılır.

Servis tabağına yerleştirilip üzeri isteğe göre süslenir.

NOT: Rendelenmiş kerevize mayonezle birlikte 1-2 kaşık şekersiz krem şanti (çiğ süt kaymağı) katılırsa daha nefis olur.


RUS SALATASI

MALZEMELER:

2 yumurta sarısı

1,5 su bardağı zeytinyağ

2 limon suyu

1 kahve kaşığı toz hardal

Tuz

2-3 patates (Haşlanmış)

1-2 havuç (Haşlanmış)

Yarım bardak iç bezelye (konserve)

10-12 küçük salatalık turşusu

3-4 dilim macar salamı

YAPILIŞI:

Porselen veya cam bir kaseye yumurta sarıları konur. Zeytinyağ damla damla ilave edilip telle karıştırılır.

Daha sonra zeytinyağ iplik gibi akıtılarak karıştırmaya devam edilir. Ara sıra limon damlatılır.

Zeytinyağ bitince tuz, hardal, limon suyu ilave edilir.

Havuç, patates, turşu, salam küçük küçük doğranır. (Tavla zarı büyüklüğünde)

Bunlara bezelye katılır. Tuz atılır.

Mayonezden 2-3 kaşık ayrılır (Üzerini süslemek için). Kalanına karışık sebzeler konup karıştırılır.

Salata tabağına alınıp, ayrılan mayonez ve sebzelerle süslenir.

NOT: Mayonez bozulursa şöyle düzeltilir:

Ayrı bir kaseye bir yumurta sarısı konur. Damla damla zeytinyağ ve arada bozulan mayonez konarak karıştırılır.

1 tatlı kaşığı nişasta bir fincan su ile pişirilip pelte yapılır. Karıştırılarak soğutulur. Bozulan mayonez ve zeytinyağ azar azar konur, karıştırılır.


MAMZANA (Edirne’den)

MALZEMELER:

6 patlıcan

4 domates

5-6 sivri biber

1 demet maydanoz

750 gr yoğurt

3 diş sarımsak

2 kaşık yağ

1 çay kaşığı kırmızı biber

Tuz

YAPILIŞI:

Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

Kabukları soyulup incecik kıyılır.

Domates, biber ve maydanoz küçük küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır.

Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.


PATLICAN SALATASI

MALZEMELER:

6 patlıcan

3-4 domates

3-4 sivri biber

2 kahve fincanı zeytinyağ

1-2 limon

1 avuç maydanoz yaprağı

YAPILIŞI:

Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

Kabukları soyulup incecik kıyılır.

Küçük doğramış sivri biber, tuz, zeytinyağı, limon suyu konup karıştırılır.

Servis tabağına yerleştirilip, domates dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.


PATATES SALATASI

MALZEMELER:

6-7 patates

3/4 bardak zeytinyağ (1 su bardağından az)

750 gr yoğurt

3-4 diş sarımsak

1 kahve fincanı sirke

2 soğan

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Patatesler haşlanıp soyulur ve rendelenir.

Yarım bardak zeytinyağ tuz, sirke ve yarım halka doğranmış soğan ilave edilip karıştırılır.

Servis tabağına alınıp sarımsaklı yoğurt dökülür.

Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.


TARAMA

MALZEMELER:

100 gr balık yumurtası

2 dilim bayat ekmek içi

1 kahve fincanı süt

1 su bardağı zeytinyağı

2 çay kaşığı kırmızı biber

1-2 limon suyu

Tuz

YAPILIŞI:

Porselen bir kaseye bayat ekmek içi ufalanır.

Kaynar bir fincan süt konup karıştırılır.

Balık yumurtasının zarları çıkarılıp sütlü ekmeğe katılır, küçük taneler kayboluncaya kadar karıştırılır.

Kaşık kaşık zeytinyağı limon suyu ilave edilir.

Tuz ve kırmızı biber katılıp karıştırıldıktan sonra tabağa alınır.

Üzeri isteğe göre süslenir.


TARATOR

MALZEMELER:

1 su bardağı ceviz içi

1 kahve fincanı tahin

2 diş sarımsak

1-2 çay kaşığı kırmızı biber

1 limon suyu

Yarım demet maydanoz yaprağı

Tuz

YAPILIŞI:

Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur.

Limon suyu ilave edilip karıştırılır.

Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır.

Salata tabağına alınıp turşu, zeytin, limon dilimleri ile süslenir.

NOT: Tarator baston sandviç dilimlerine sürülüp de ikram edilebilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...