23 Şubat 2021 Salı

HİBEŞ (Antalya’dan)

MALZEMELER:

1 su bardağı tahin

2 limon suyu

Yarım kahve fincanı zeytinyağ

2 kahve kaşığı kimyon

3 diş sarımsak

1 kahve kaşığı tuz

1 kahve kaşığı acı kırmızı biber

YAPILIŞI:

Tahine dövülmüş sarımsak, kimyon, biber konup karıştırılır.

Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.)

Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerine gezdirilir. Turşu, zeytin v.b. ile süslenir.


HUMUS

MALZEMELER:

1,5 bardak nohut

Yarım bardak tahin

Yarım bardak zeytinyağ

3 çay kaşığı kırmızı biber

4-5 diş sarımsak

3 limon

Tuz

(Üzeri için: Zeytin, turşu, maydanoz)

YAPILIŞI:

Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır.

İyice haşlanıp kabukları alınır.

Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür.

Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur.

Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir.

Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları, turşu ile süslenir.


FAVA (Kuru İç Bakladan)

MALZEMELER:

2 bardak kuru bakla

3/4 bardak zeytinyağ (1 bardaktan az)

2 soğan

1 çay kaşığı şeker

Tuz

1 limon

1 avuç maydanoz yaprağı

8-10 zeytin

YAPILIŞI:

Bakla ayıklanıp yıkanır. Akşamdan ıslatılır.

Rendelenmiş soğan zeytinyağ ile pembe kavrulur.

Bakla, şeker, tuz ve su konup pişirilir. (3-4 bardak su)

Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Tabağa alınır.

Üzerine zeytinyağ gezdirilir. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir.


ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ

MALZEMELER:

Yarım kg havuç

Yarım su bardağı zeytinyağ

2 soğan

Yarım kg yoğurt

3 diş sarımsak

Tuz

1 avuç maydanoz yaprağı

YAPILIŞI:

Havuç kazınıp rendelenir.

Rendelenmiş soğanla zeytinyağı pembe kavrulur. Havuç ilave edilip karıştırılır.

Kapak örtülüp, hafif ateşte ara sıra karıştırmak suretiyle pişirilir.

Soğuyunca sarımsaklı yoğurt karıştırılıp servis tabağına alınır. Maydanoz yaprakları ile süslenir.


PATATES PÜRESİ (Et Yemeklerinin Yanına Garnitür ve Perhiz Yemeği Olarak)

MALZEMELER:

6-7 patates

1 kaşık yağ

1 bardak süt

Tuz

YAPILIŞI:

Patatesler yıkanıp haşlanır. Sıcakken soyulup püre makinasından geçirilir.

Yağ, süt ve tuz konup ateşte yağ eriyinceye kadar karıştırılır.

Kısa Bilgi:

Patates püresi kolay sindirilen bir yemektir. Midede kalma süresi 5-6 dakikadır.

Soyulmadan haşlanan patates içindeki “C” vitamininin % 94 ünü muhafaza eder.


TAZE SEBZE SOTELERİ (Garnitür ve Perhiz Yemeği Olarak)

MALZEMELER:

Yarım kg sebze (Taze fasulye, kabak, iç bezelye, havuç, brüksel lahanası)

Yarım çorba kaşığı yağ (Tereyağ tercih edilmeli)

Tuz

Bir tutam şeker

YAPILIŞI:

Sebze yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır. (Brüksel lahanası doğranmaz.)

Az su ile ezilmeden haşlanır.

Süzülür. Erimiş yağda birkaç kere çevrilir. Şeker ve tuz atılır.

Sebze soteleri et yemeklerinin yanına garnitür olarak kullanıldığı gibi perhiz yemeği olarak da yapılabilir.


ISPANAK PÜRESİ

MALZEMELER:

1 kg ıspanak yaprağı

1 kaşık yağ

1 kaşık un

1 bardak süt

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Ispanak yaprakları yıkanır. Hafif ateşte bir kahve fincanı su ilavesiyle haşlanır.

Suyu sıkılıp, ince ince kıyılır.

Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Kıyılmış ıspanak ve süt konarak karıştırılıp pişirilir. Tuz ve karabiber atılır.

NOT:

Ispanak püresi et yemeklerinin yanına ve perhiz yemeği olarak kullanılır.

Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ konup değişik lezzette bir yemek yapılmış olur.

Ispanağın haşlama suyunu çorbada değerlendiriniz.

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...