23 Şubat 2021 Salı

FAVA (Kuru İç Bakladan)

MALZEMELER:

2 bardak kuru bakla

3/4 bardak zeytinyağ (1 bardaktan az)

2 soğan

1 çay kaşığı şeker

Tuz

1 limon

1 avuç maydanoz yaprağı

8-10 zeytin

YAPILIŞI:

Bakla ayıklanıp yıkanır. Akşamdan ıslatılır.

Rendelenmiş soğan zeytinyağ ile pembe kavrulur.

Bakla, şeker, tuz ve su konup pişirilir. (3-4 bardak su)

Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Tabağa alınır.

Üzerine zeytinyağ gezdirilir. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir.


ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ

MALZEMELER:

Yarım kg havuç

Yarım su bardağı zeytinyağ

2 soğan

Yarım kg yoğurt

3 diş sarımsak

Tuz

1 avuç maydanoz yaprağı

YAPILIŞI:

Havuç kazınıp rendelenir.

Rendelenmiş soğanla zeytinyağı pembe kavrulur. Havuç ilave edilip karıştırılır.

Kapak örtülüp, hafif ateşte ara sıra karıştırmak suretiyle pişirilir.

Soğuyunca sarımsaklı yoğurt karıştırılıp servis tabağına alınır. Maydanoz yaprakları ile süslenir.


PATATES PÜRESİ (Et Yemeklerinin Yanına Garnitür ve Perhiz Yemeği Olarak)

MALZEMELER:

6-7 patates

1 kaşık yağ

1 bardak süt

Tuz

YAPILIŞI:

Patatesler yıkanıp haşlanır. Sıcakken soyulup püre makinasından geçirilir.

Yağ, süt ve tuz konup ateşte yağ eriyinceye kadar karıştırılır.

Kısa Bilgi:

Patates püresi kolay sindirilen bir yemektir. Midede kalma süresi 5-6 dakikadır.

Soyulmadan haşlanan patates içindeki “C” vitamininin % 94 ünü muhafaza eder.


TAZE SEBZE SOTELERİ (Garnitür ve Perhiz Yemeği Olarak)

MALZEMELER:

Yarım kg sebze (Taze fasulye, kabak, iç bezelye, havuç, brüksel lahanası)

Yarım çorba kaşığı yağ (Tereyağ tercih edilmeli)

Tuz

Bir tutam şeker

YAPILIŞI:

Sebze yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır. (Brüksel lahanası doğranmaz.)

Az su ile ezilmeden haşlanır.

Süzülür. Erimiş yağda birkaç kere çevrilir. Şeker ve tuz atılır.

Sebze soteleri et yemeklerinin yanına garnitür olarak kullanıldığı gibi perhiz yemeği olarak da yapılabilir.


ISPANAK PÜRESİ

MALZEMELER:

1 kg ıspanak yaprağı

1 kaşık yağ

1 kaşık un

1 bardak süt

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Ispanak yaprakları yıkanır. Hafif ateşte bir kahve fincanı su ilavesiyle haşlanır.

Suyu sıkılıp, ince ince kıyılır.

Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Kıyılmış ıspanak ve süt konarak karıştırılıp pişirilir. Tuz ve karabiber atılır.

NOT:

Ispanak püresi et yemeklerinin yanına ve perhiz yemeği olarak kullanılır.

Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ konup değişik lezzette bir yemek yapılmış olur.

Ispanağın haşlama suyunu çorbada değerlendiriniz.

ISPANAK KÖKÜ MÜCVERİ

MALZEMELER:

1 kg ıspanak kökü

2 soğan

2-3 kaşık un

3 yumurta

Maydanoz ve dereotu

Tuz ve karabiber

Kızartmak için 1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçeği yağı

YAPILIŞI:

Ispanak kökleri iyice yıkanır. Bir kahve fincanı su ile az haşlanır. Suyu sıkılıp, incecik kıyılır.

İnce doğranmış soğan, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta ve un konup karıştırılır.

Kızgın yağa kaşık kaşık dökülüp kızartılır.

Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.

NOT: İstenirse bu karışıma 3-4 kaşık kıyma da konur.


KABAK MÜCVERİ

MALZEMELER:

3 kabak

5-6 adet taze soğan veya 1 kuru soğan

2-3 sivri biber

Yarım demet maydanoz ve dereotu

3 yumurta

3 kaşık un

Tuz ve karabiber

Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçeği yağı

YAPILIŞI:

Kabak kazınıp ince rendelenir. Doğranmış soğan, biber, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta, un konup karıştırılır.

Kızgın yağa kaşık kaşık dökülüp iki tarafı da kızartılır.

Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...