22 Şubat 2021 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLALI ENGİNAR

MALZEMELER:

Yarım kg taze iç bakla

6 adet enginar

Yarım bardak zeytinyağ

1-2 soğan

1 kahve kaşığı şeker

Tuz

1 limon

Yarım demet dereotu

YAPILIŞI:

Enginarların taç yaprakları sıyrılarak kopartılır.

Sapları dibinden kesilir. Özü çıkana kadar soyulur, küçük doğranır.

Enginarların uç kısımları kesilip fazla derinleşmeden soyulur.

İçleri kaşıkla çıkarılıp tuzlu, limonlu su içine bırakılır.

İnce doğranmış soğan zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Enginarlar bütün olarak ve saplar konur. 3-4 bardak su konup yarı pişirilir.

Kabuğu çıkarılmış iç bakla, tuz, şeker konur. Kapak kapatılıp yavaş yavaş pişirilir.

Soğuyunca baklalar enginarları çukur yerlerine doldurulur. Üzerine kıyılmış dereotu serpilir.

NOT: Bakla yerine iç bezelye ve havuç da kullanılabilir.


ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

MALZEMELER:

1 kg kereviz

1 havuç

2 patates

Yarım bardak iç bezelye (konserve)

1-2 avuç arpacık soğan

Yarım bardak zeytinyağ

Yarım demet maydanoz ve dereotu

1 çay kaşığı şeker

Tuz

1 limon

YAPILIŞI:

Kerevizler talaş kalmayacak şekilde soyulur. Ortadan ikiye ayrılır. Kesilen yüzleri biraz oyularak çukurlaştırılır. Tepsiye çukur yerleri üste gelecek şekilde konur.

Soyulup küçük küçük doğranmış havuç, patates ve arpacık soğan zeytinyağda hafif kavrulur.

Bezelye, şeker, tuz, maydanoz, dereotu konup karıştırılır.

Bu harç kerevizlerin içine karıştırılır doldurulur. Artan kenarlara serpilir.

İki bardak su ilave edilip orta ateşte pişirilir.

Ateşten alınmadan 5 dakika evvel limon sıkılır.


EKŞİLİ PIRASA

MALZEMELER:

1 kg pırasa

3 soğan

3 diş sarımsak

Yarım bardak zeytinyağ

1 kaşık salça

Yarım demet maydanoz – dereoru

1 çağ kaşığı toz şeker

Tuz

1 limon

YAPILIŞI:

Pırasa ayıklanıp 5-6 cm boyunda kesilip yıkanır.

Parçalar boyuna ince ince doğranıp tepsiye konur.

Yarım bardak su ile haşlanır (suyu süzülmez).

Soğan yarım halkalar, sarımsak küçük küçük doğranır. Zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Salça, şeker, tuz, daha sonra da kıyılmış maydanoz, dereotu konur.

Haşlanmış pırasaların üzerine bu harç yayılıp bir bardak su ilavesi ile pişirilir.

Ateşten almadan limon suyu gezdirilerek dökülür.


PATLICAN KARNIYARIK

MALZEMELER:

6 küçük patlıcan

250 gr dana kıyma

2 soğan

2-3 domates

2-3 sivri biber

Yarım demet maydanoz

3-4 kaşık yağ

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır.

Yağda çevrilerek kızartılır. Tepsiye yerleştirilip boydan boya, bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.

İnce doğranmış soğan, biber, kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevrilir. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edilir.

Patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates dilimleri yerleştirilir.

Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.

NOT: Patlıcanlar enine doğranıp kızartıldıktan sonra üzerine aynı harç konup pişirilirse, “patlıcan oturtma” olur.


İMAM BAYILDI

MALZEMELER:

8 küçük patlıcan veya kabak

5 soğan

7-8 diş sarımsak

1 demet maydanoz

1-2 dal nane

2-3 domates

3-4 sivri biber

1 su bardağı zeytinyağ

1-2 kahve kaşığı şeker

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır. (Kabaklar kazınıp baş ve uç kısımları kesilir.)

Zeytinyağda hafif pembe kızartılır. Tepsiye dizilir.

Üzerleri boydan boya, bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.

Yarım halka şeklinde doğranmış soğan, sivri biber, sarımsak zeytinyağda kavrulur. Soyulup doğranmış domates konup karıştırılır. Kıyılmış maydanoz, nane, tuz, karabiber ve şeker ilave edilir.

Kızartılan sebzenin içine doldurulur.

Az su ilavesi ile orta ateşte pişirilir.


HÜNKAR BEĞENDİ

MALZEMELER:

PATLICAN PÜRESİ İÇİN:

6 patlıcan

1 kaşık un

1 kaşık yağ

1 su bardağı süt

2 kaşık kaşar peyniri rendesi

Tuz, karabiber

1 avuç maydanoz yaprağı 

KEBAP İÇİN:

1 kg kuşbaşı et (koyun veya dana)

2 soğan

2-3 domates

2 kaşık yağ

Tuz ve karabiber 

YAPILIŞI:

İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur.

Soyulmuş ve doğranmış domates konup karıştırılır.

Su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir (2-3 bardak su). Tuz ve karabiber atılır.

Etin suyu 1-1,5 kepçe kadar olmalıdır.

Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

Kabukları soyulup incecik kıyılır.

Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Patlıcanlar, rende kaşar, süt konup karıştırarak pişirilir. Tuz atılır.

Püre ile kebap servis tabağına isteğe göre yerleştirilip maydanoz yaprakları ile süslenir.


ZEYTİNYAĞLI KURU SEBZELER (Fasulye, Barbunya)

MALZEMELER:

2 su bardağı kuru sebze

2 havuç

1 kereviz

2 soğan

1 baş sarımsak

Yarım kaşık salça

Yarım su bardağı zeytinyağ

Yarım demet maydanoz

1 çay kaşığı şeker

2 çay kaşığı tuz 

YAPILIŞI:

Barbunya veya beyaz fasulye akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır. Ertesi günü ezilmeden yarı haşlanır.

Havuç, kereviz, soğan, sarımsak küçük doğranır.

Hepsi zeytinyağ ile sararıncaya kadar kavrulur.

Salça konup birkaç kere karıştırılır.

Haşlanıp süzülmüş fasulye, şeker, tuz ve su konur. Yavaş yavaş pişirilir.

Kapak aralanarak soğutulur. Servis tabağına alınarak maydanoz yaprakları ile süslenir. 

NOT: Taze barbunya bir taşım haşlanarak süzülür.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...