22 Şubat 2021 Pazartesi

HÜNKAR BEĞENDİ

MALZEMELER:

PATLICAN PÜRESİ İÇİN:

6 patlıcan

1 kaşık un

1 kaşık yağ

1 su bardağı süt

2 kaşık kaşar peyniri rendesi

Tuz, karabiber

1 avuç maydanoz yaprağı 

KEBAP İÇİN:

1 kg kuşbaşı et (koyun veya dana)

2 soğan

2-3 domates

2 kaşık yağ

Tuz ve karabiber 

YAPILIŞI:

İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur.

Soyulmuş ve doğranmış domates konup karıştırılır.

Su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir (2-3 bardak su). Tuz ve karabiber atılır.

Etin suyu 1-1,5 kepçe kadar olmalıdır.

Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

Kabukları soyulup incecik kıyılır.

Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Patlıcanlar, rende kaşar, süt konup karıştırarak pişirilir. Tuz atılır.

Püre ile kebap servis tabağına isteğe göre yerleştirilip maydanoz yaprakları ile süslenir.


ZEYTİNYAĞLI KURU SEBZELER (Fasulye, Barbunya)

MALZEMELER:

2 su bardağı kuru sebze

2 havuç

1 kereviz

2 soğan

1 baş sarımsak

Yarım kaşık salça

Yarım su bardağı zeytinyağ

Yarım demet maydanoz

1 çay kaşığı şeker

2 çay kaşığı tuz 

YAPILIŞI:

Barbunya veya beyaz fasulye akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır. Ertesi günü ezilmeden yarı haşlanır.

Havuç, kereviz, soğan, sarımsak küçük doğranır.

Hepsi zeytinyağ ile sararıncaya kadar kavrulur.

Salça konup birkaç kere karıştırılır.

Haşlanıp süzülmüş fasulye, şeker, tuz ve su konur. Yavaş yavaş pişirilir.

Kapak aralanarak soğutulur. Servis tabağına alınarak maydanoz yaprakları ile süslenir. 

NOT: Taze barbunya bir taşım haşlanarak süzülür.


ETLİ KURU SEBZELER (Fasulye, Nohut, Barbunya, Mercimek)

MALZEMELER:

2 bardak kuru sebze (Baklagiller)

500 gr kuşbaşı et (Koyun, süt danası)

2 kaşık yağ

2-3 domates veya 1 kaşık salça

Tuz 

YAPILIŞI:

Baklagiller akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır.

Ertesi gün yarı pişmiş haşlanır. (Mercimek haşlanmaz.)

İnce doğranmış soğan ve et yağ ile kavrulur. Soyulmuş ve doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.

Su (2 bardak) konup pişirilir.

Süzülmüş kuru sebze ile üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilip pişirilir.

Ateşten alınmadan 5-10 dakika evvel tuz atılır.


ZEYTİNYAĞLI TAZE SEBZELER (Fasulye, Kabak, Yer Elması, Pırasa, Bakla)

MALZEMELER:

1 kg sebze

Yarım su bardağı zeytinyağ

2 soğan

2 domates veya yarım kaşık salça

1-2 çay kaşığı şeker

Tuz 

YAPILIŞI:

Sebzeler yıkanır, ayıklanır ve doğranır.

İnce doğranmış soğan zeytinyağ ile hafif pembe kavrulur. Kabuğu doğranmış domates veya salça katılır.

Sebzeler ve şeker ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp 5-10 dakika kavrulur.

Su konup orta ateşte pişirilir.

Ateşten alınmadan 5-10 dakika evvel tuz atılır. Kapak aralanarak soğutulur (kurumaması ve kararmaması için).  

NOT:

Kabak pişirirken; sarımsak, maydanoz, dereotu koyunuz.

Pırasa ve yerelması pişirirken; soğanla beraber 1-2 havuç, sebze ile de 1 kahve fincanı pirinç koyunuz.

Bakla pişirirken; 1 tatlı kaşığı un ile hazırlanmış unlu su koyunuz (baklaya salça konmaz).

Düdüklü tencerede pişirirken su buharlaşması az olacağından daima daha az su koymalıdır.


ETLİ TAZE SEBZELER (Fasulye, Bezelye, Bamya, Türlü)

MALZEMELER:

1 kg sebze (Türlü için 250 şer gr fasulye, bamya, kabak, patlıcan)

250 gr kuşbaşı et (koyun veya süt danası)

1,5 çorba kaşığı yağ

2 soğan

2 domates veya 1 kaşık salça

1-2 sivri biber

Tuz 

YAPILIŞI:

İnce doğranmış soğan, et yağ ile kavrulur.

Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.

Su konup et yumuşayıncaya kadar pişirilir. (2-3 bardak su)

Yıkanıp ayıklandıktan sonra doğranmış sebze ete ilave edilir. Karıştırılıp kapak kapatılır. Orta ateşte 5-10 dakika kavrulur.

Üzerini geçmeyecek kadar su konup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Ateşten alınmadan 5-10 dakika önce tuz atılır. 

NOT: Bamya pişirilirken; Sebzeyi et ile kavurmadan, suyunu limonu ve tuzunu koyarak pişiriniz.


21 Şubat 2021 Pazar

MİDYE DOLMASI İÇİN MİDYELERİN HAZIRLANMASI

Zeytinyağlı dolma içi aynen hazırlanır.

30-35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1-2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.

Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.

Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.

Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine kapak kapatılır, sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.

Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5-10 dakika daha ateşte tutulur.

Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür.

Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.


ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR (Asma yaprağı, lahana, biber, patlıcan ve midye)

MALZEMELER:

2 su bardağı pirinç

1 su bardağı zeytinyağ

7-8 adet soğan

1 çorba kaşığı çam fıstığı

2 çorba kaşığı kuş üzümü

Yarım demet maydanoz-dereotu

1 avuç kuru nane

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı tarçın- yenibahar-karabiber-şeker

1 limon

Yarım kg yaprak (750 gr biber veya patlıcan veya 1 orta lahana) 

YAPILIŞI:

Soğan ve maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağ ile hafif pembe kavrulur.

Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.

İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10-15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.

İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, ufalanmış nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.

Hazırlanan sebzeye doldurulur ve veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağ gezdirilir.

Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur. (Kurumaması ve parlak olması için)

Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...