27 Şubat 2021 Cumartesi

TÜKENMEZ

MALZEMELER:

3 ayva

3-4 elma

3-4 armut

1 kg muşmula (döngel)

1 kg taze üzüm (veya 2-3 avuç kuru üzüm)

1,5 bardak şeker

20-25 bardak su

YAPILIŞI:

Meyveler yıkanır. Muşmula ve üzüm taneleri bütün olarak ayva, elma ve armut kabuklu ve dilim dilim kesilir. Hepsi karıştırılır.

Musluklu bir küp veya bidona bir kat meyve, bir kat şeker olarak yerleştirilir.

En üste tülbentle çıkarılmış küçük bir parça ekmek konur. 20-25 bardak su doldurulur. Ağzı kapanır. Küp ara sıra sallanır. 15-20 gün sonra içilebilir.

NOT: Tükenmezin olması, bulunduğu yerin ısısına göre değişir. Suyu azaldıkça üzerine su ve şeker konur.


BOZA

MALZEMELER:

3 su bardağı bulgur

2,5-3 su bardağı şeker

1 paket vanilya

1 çay bardağı boza (maya için)

YAPILIŞI:

Bulgur ayıklanıp yıkanır. Bol su ile bir gece veya 4-5 saat bekletilir.

Ezilinceye kadar haşlanıp kepçe yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.

4-5 kaşık şeker ve maya olarak 1 çay bardağı boza karıştırılır. Ilık bir yerde 2-3 gün mayalandırılır.

Mayalanma sürecinde sık sık karıştırmak gerekir. Aksi halde tadında acıma olur.

Kokusu ve ekşiliği istenen duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur, karıştırılıp buzdolabında muhafaza edilir.

Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.

NOT:   Boza porselen, cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir.


LİMONATA

MALZEMELER:

1 şu bardağı şeker

4 limon

7 bardak su

YAPILIŞI:

Limonlar yıkanıp ince rendelenir. Şekerle iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır.

Süzülüp soğutulur.

NOT: 1 bardak limonata için 1,5 çorba kaşığı şeker, yarım limon hesap edilir.


KIZILCIK ŞURUBU (Vişne, Çilek, Nar, Böğürtlen, Koruk, Portakal) (Yazlık, Kışlık)

MALZEMELER:

1 kg kızılcık

1 kg şeker

2 limon

YAPILIŞI:

Kızılcık yıkanır ve ezilir. Suyu süzülür.

Şeker iki bardak su ile koyu şurup yapılır. Kızılcık ve limon suyu konup 1-2 taşım kaynatılır.

Ilınınca kavanozlara konur.

Kullanılacağı zaman istenen oranda sulandırılır.

NOT: Şurup hemen ikram edilecekse kaynatılmaz. Meyve yıkanır, ayıklanıp ezilir. Süzgeçten geçirilir. Şeker ve limon suyu katılıp karıştırılır. İstenen oranda sulandırılıp ikram edilir.

Vişne, çilek, nar, böğürtlen, koruk, portakal gibi meyvelerin şurupları da aynı şekilde yapılır.


GÜL ŞURUBU

MALZEMELER:

15-20 adet kokulu pembe gül

5-6 kahve kaşığı limon tuzu

5-6 gelincik

YAPILIŞI:

Gülün beyaz, gelinciğin siyah dipleri kesilir, yıkanır.

Bir kavanoza doldurulup limon tuzu konur. Üzerine su doldurulur. Kapak kapatılıp 1-1,5 ay bekletilir.

Kullanılacağı zaman; 1 bardak suya 1,5 çorba kaşığı esas olmak üzere şekerli su hazırlanır. İstenilen oranda gül şurubu buna ilave edilir. Karıştırılıp buz atılır.


ALKOLSÜZ VİŞNE LİKÖRÜ

MALZEMELER:

1 kg olgun vişne

Yarım kg şeker (2,5 su bardağı)

1 çay kaşığı karanfil (tane)

2-3 çubuk tarçın

YAPILIŞI:

Vişne yıkanıp süzülür. Sapları çıkarılıp kavanoza 1 kat şeker bir kat vişne olarak yerleştirilir.

Kapak kapatılır, kavanoz güneşe konur. Vişne suyunu bırakınca karanfil ve tarçın atılır. Kavanoz ara ara sallanır.

Altı ay kadar bekletilir. Süzülüp şişelere doldurulur.

NOT: Bekleme süresince alkol kendiliğinden meydana gelip keskinleşecektir.


PORTAKAL KABUĞU MARMELATI

MALZEMELER:

3 su bardağı portakal kabuğu püresi (kalın kabuklar tercih edilmeli)

3 su bardağı şeker

1-2 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:

Portakal kabukları yıkanıp birkaç gün suda bırakılır.

Haşlanıp iki kere suyu süzülür.

Fındık makinasından çekilir.

Aynı miktar şeker ve limontuzu katılıp karıştırarak yavaş ve uzun süre pişirilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...