27 Şubat 2021 Cumartesi

LİMONATA

MALZEMELER:

1 şu bardağı şeker

4 limon

7 bardak su

YAPILIŞI:

Limonlar yıkanıp ince rendelenir. Şekerle iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır.

Süzülüp soğutulur.

NOT: 1 bardak limonata için 1,5 çorba kaşığı şeker, yarım limon hesap edilir.


KIZILCIK ŞURUBU (Vişne, Çilek, Nar, Böğürtlen, Koruk, Portakal) (Yazlık, Kışlık)

MALZEMELER:

1 kg kızılcık

1 kg şeker

2 limon

YAPILIŞI:

Kızılcık yıkanır ve ezilir. Suyu süzülür.

Şeker iki bardak su ile koyu şurup yapılır. Kızılcık ve limon suyu konup 1-2 taşım kaynatılır.

Ilınınca kavanozlara konur.

Kullanılacağı zaman istenen oranda sulandırılır.

NOT: Şurup hemen ikram edilecekse kaynatılmaz. Meyve yıkanır, ayıklanıp ezilir. Süzgeçten geçirilir. Şeker ve limon suyu katılıp karıştırılır. İstenen oranda sulandırılıp ikram edilir.

Vişne, çilek, nar, böğürtlen, koruk, portakal gibi meyvelerin şurupları da aynı şekilde yapılır.


GÜL ŞURUBU

MALZEMELER:

15-20 adet kokulu pembe gül

5-6 kahve kaşığı limon tuzu

5-6 gelincik

YAPILIŞI:

Gülün beyaz, gelinciğin siyah dipleri kesilir, yıkanır.

Bir kavanoza doldurulup limon tuzu konur. Üzerine su doldurulur. Kapak kapatılıp 1-1,5 ay bekletilir.

Kullanılacağı zaman; 1 bardak suya 1,5 çorba kaşığı esas olmak üzere şekerli su hazırlanır. İstenilen oranda gül şurubu buna ilave edilir. Karıştırılıp buz atılır.


ALKOLSÜZ VİŞNE LİKÖRÜ

MALZEMELER:

1 kg olgun vişne

Yarım kg şeker (2,5 su bardağı)

1 çay kaşığı karanfil (tane)

2-3 çubuk tarçın

YAPILIŞI:

Vişne yıkanıp süzülür. Sapları çıkarılıp kavanoza 1 kat şeker bir kat vişne olarak yerleştirilir.

Kapak kapatılır, kavanoz güneşe konur. Vişne suyunu bırakınca karanfil ve tarçın atılır. Kavanoz ara ara sallanır.

Altı ay kadar bekletilir. Süzülüp şişelere doldurulur.

NOT: Bekleme süresince alkol kendiliğinden meydana gelip keskinleşecektir.


PORTAKAL KABUĞU MARMELATI

MALZEMELER:

3 su bardağı portakal kabuğu püresi (kalın kabuklar tercih edilmeli)

3 su bardağı şeker

1-2 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:

Portakal kabukları yıkanıp birkaç gün suda bırakılır.

Haşlanıp iki kere suyu süzülür.

Fındık makinasından çekilir.

Aynı miktar şeker ve limontuzu katılıp karıştırarak yavaş ve uzun süre pişirilir.


MARMELATLAR (Ayva, Elma, Erik, Kayısı, Şeftali, Kızılcık, Vişne)

MALZEMELER:

1 kg meyve

3,5-4 su bardağı şeker

1 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:

Sert meyveler yıkanıp doğranarak az su ile haşlanır. (Ayva, elma, sert erik v.s.)

Kevgirden geçirilip şeker, limon tuzu ilave edilir. Karıştırarak rengi ve kıvamı oluncaya kadar hafif ateşte pişirilir.

Yumuşak meyveler yıkanıp ayıklanır. Kevgirden geçirilip şeker, limon tuzu konur. Hafif ateşte karıştırarak kıvama getirilir.


AMBER REÇELİ

MALZEMELER:

1 elma

1 portakal

1 limon

1 greyfurt

1 mandalina

Şeker

YAPILIŞI:

Meyveler yıkanır. Dörde bölünüp çekirdekleri çıkarılır. Elma soyulur. Diğerleri kabuklu  olarak ince ince dilimlenir.

Bu karışık meyve kase ile ölçülür. Ne kadar gelmişse o ölçüde şekerle kat kat yerleştirilir.

Hiç su koymadan bir gece veya 4-5 saat bekletilir.

Orta ateşte yavaş yavaş kaynatılır. Kıvamı olunca ateşten alınır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...