27 Şubat 2021 Cumartesi

TARATORLU KANAPE

MALZEMELER:

Yarım su bardağı ceviz içi

1 kahve fincanı tahin

1-2 diş sarımsak

1 çay kaşığı kırmızıbiber

Yarım limon suyu

1 avuç maydanoz yaprağı

2 baston sandviç

YAPILIŞI:

Sarımsak tuzla dövülüp bir kaseye konur.

Makinadan çekilmiş ceviz, tahin, kırmızıbiber ilave edilir.

Yavaş yavaş limon suyu sonra da kıyılmış maydanoz konup karıştırılır.

Baston sandviç bir parmak enine dilimlenir. Üzerine hazırlanan karışım sürülür. Zevke göre süslenir.


MAYONEZLİ PEYNİRLİ KANEPE

MALZEMELER:

1 kahve fincanı süt

3 çorba kaşığı mayonez

3 kibrit kutusu kadar beyaz peynir

2 kahve kaşığı konserve salça

Tuz ve karabiber

1 salatalık turşusu

2-3 baston sandviç

YAPILIŞI:

Bir kasede peynir çatalla iyice ezilir. Mayonez, salça, çok ince kıyılmış salatalık turşusu konup karıştırılır.

Yavaş yavaş süt ilave edilir.

Sandviçler parmak eninde dilimlenir. Hazırlanan karışım sürülüp zevke göre süslenir.

NOT: Karışıma ince kıyılmış 1-2 katı pişmiş yumurta ve 1-2 çay kaşığı biber salçası da konup lezzeti artırılabilir.


SÜTLÜ EKMEK

MALZEMELER:

1 çorba kaşığı yaş bira mayası

1 su bardağı süt

Yarım çorba kaşığı şeker

1-2 kahve kaşığı tuz

2 çorba kaşığı margarin

4-5 su bardağı un

YAPILIŞI:

Süte şeker ve yaş bira mayası konup eritilir.

Elenmiş un, tuz, erimiş yağ konup yoğrulur.

Üzeri örtülü olarak ılık yerde iki misli oluncaya kadar mayalandırılır.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır, uzun veya yuvarlak şekil verilip yağlanmış tepsiye dizilir. Tekrar mayalandırılır.

Üzerine süt sürülüp orta hararetli fırında pişirilir.

Fırından çıkınca bir tencereye alınıp üzeri örtülür. (Yumuşak olması için.)


SARIYER BÖREĞİ

MALZEMELER:

5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır.)

5 çorba kaşığı margarin (erimemiş yumuşak)

2 çay kaşığı tuz

3 çorba kaşığı yoğurt

3 çorba kaşığı sirke

6-7 çorba kaşığı zeytinyağı (3 kaşık hamura)

Yarım kalıp beyaz peynir

Yarım demet maydanoz ve dereotu

1 yumurta (sarısı üzerine, akı peynire konulacak)

YAPILIŞI:

Un elenir, ortasına yağ, yoğurt, sirke, 3 kaşık zeytinyağı, tuz konup karıştırılır. Bir bardaktan az su ile kulak memesi yumuşaklığında yoğrulup özleştirilir. 15-16 parçaya bölünür ve yaş bez altında dinlendirilir.

Yağ çok hafif ateşte yarım eritilir. Sonra karıştırarak krem gibi beyazlatılır.

Her parça 10 cm çapında açılır. Parçalar, hazırlanan yağ ile yağlanıp bohça gibi katlanır. (Kat araları da yağlanır.) yaş bez altında 15-20 dakika dinlendirilir. (İstenirse bu işlem bir kere daha tekrarlanılır.)

Parçalar tekrar incecik açılır. Üzerine zeytinyağı sürülür. Peynirli iç konup iki kenar peynirin üzerine kapatılır, sonra 2-3 parmak genişliğinde gevşek olarak sarılıp tepsiye dizilir.

Üzerine yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.


ÇUBUK BÖREĞİ

MALZEMELER:

5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır.)

250 gr. margarin (yumuşak)

2 çay kaşığı tuz

3 çorba kaşığı yoğurt

3 çorba kaşığı sirke

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 bardaktan az su

1 yumurta sarısı (üzeri için)

1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

YAPILIŞI:

Dilber böreği hamuru aynen yapılır.

Son olarak 3 mm inceliğinde açılıp hamurun yarısına rende kaşar serpilir. Hamurun diğer yarısı üzerine kapatılıp merdane ile yavaş yavaş bastırılarak yarım cm kalınlığında açılır.

Hamur ruleti veya bıçakla 1,5 parmak eninde kesilip, her şerit 8-10 cm boyunda parçalara bölünür.

Tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Sıcak fırında pişirilir.


TALAŞ BÖREĞİ

MALZEMELER:

5 su bardağı un (yarım bardak açma payı ayrılacaktır.)

250 gr. margarin (yumuşak)

2 çay kaşığı tuz

3 çorba kaşığı yoğurt

3 çorba kaşığı sirke

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 bardaktan az su ve (üzeri için bir yumurta sarısı)

Yarım kg koyun kuşbaşı et (küçük doğranmış)

1 kaşık yağ

1 kaşık salça

1 soğan

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Et, küçük doğranmış soğan yağ ile kavrulur. Salça konur, biraz karıştırılır. İki bardak kadar su konup et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyunca süzülür.

Dilber böreği hamuru aynen yapılır.

Son olarak 3 mm inceliğinde açılıp 10-12 cm² parçalara kesilir.

Salçasından süzülen et hamurların ortasına konup bohça gibi kapatılır. Kat yeri alta getirilerek tepsiye dizilir. (et sıcak olmamalıdır.)

Üzerine yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.


PEYNİRLİ DİLBER BÖREĞİ

MALZEMELER:

5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır.)

250 gr. margarin (yumuşak)

2 çay kaşığı tuz

3 çorba kaşığı yoğurt

3 çorba kaşığı sirke

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 bardaktan az su

Yarım kalıp beyaz peynir

Yarım demet maydanoz ve dereotu

1 yumurta (sarısı üzerine sürülecek, akı peynire konacaktır.)

YAPILIŞI:

Un elenir, ortasına, yoğurt, sirke, zeytinyağı, tuz konup karıştırılır. Su ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılıp iyice özleştirilir. Nemli bez altında 10-15 dakika dinlendirilir.

Hamur bütün olarak 25-30 cm çağında açılır. Ortasına yumuşak margarin bütün olarak konup bohça gibi kapatılır. Unlanıp merdane ile yalnız boyuna açılır. (35-40 cm)

Hamurun iki ucu ortaya getirilip tekrar, kitap gibi kapatılarak serin bir yerde ve üzeri örtülü olarak 15-20 dakika kadar dinlendirilir.

Hamur tekrar unlanıp yine yalnız boyuna açılır ve aynı şekilde katlanarak dinlendirilir. Bu işlem üç kere daha tekrarlanır.

Son olarak enine ve boyuna 3 mm inceliğinde açılıp 5X8 cm dikdörtgenlere kesilir. İçlerine peynir, maydanoz, dereotu ve yumurta akı karışımı konup bastırmadan kapatılır. Tepsiye dizilir.

Yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...