27 Şubat 2021 Cumartesi

JÖLELİ MEYVELİ YUVARLAK PASTA

MALZEMELER:

6 yumurta

1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

2 su bardağından 1,5 parmak eksik un

Yarım limon suyu

Limon kabuğu rendesi

Vanilya

KREMA İÇİN:

1 yumurta

1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

1 su bardağından 1,5 parmak eksik un

Yarm lt süt

Yarım paket vanilya

65 gr. margarin

ÜZERİ İÇİN:

3-4 şeftali veya elma, muz

1 paket şeftali veya elma jölesi

75 gr fındık içi

1 fincan likörlü şekerli su (2 kaşık şeker, 3 kaşık meyve likörü, su)

YAPILIŞI:

Krema: Bakır bir tencerede yumurta, şeker, un karıştırılır. Yavaş yavaş süt konup pişirilir. Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır. Ilınınca yağ ve vanilya katılır.

Tepsi yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.

Yumurtalar ile şeker bakır bir kapta çarpılıp koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır. Limon kabuğu rendesi, vanilya, limon suyu katılıp 1-2 kere daha çarpılır.

Elenmiş un konur, karıştırılır. Tepsiye boşaltılıp orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirilir.

Soğuyunca enine 3 parçaya kesilir. Parçalar likörlü şekerli su ile nemlendirilir.

Aralarına krema sürülerek parçalar üst üste kapatılır.

En üstede krema sürülüp soyulmuş meyve dilimleri yerleştirilir.

Jöle paketteki tariften yarım bardak az su ile eritilir. Pastanın piştiği temiz ıslak tepsiye boşaltılıp yarım dondurulur.

Hazırlanan meyveli pastanın üzerine tepsi kapatılıp bastırılır. Meyvelerin jöleye yapışması için bir müddet beklenir. (30-40 dakika)

Sonra tepsi ılık suya birkaç kere batırılıp servis tabağına ters çevrilir.

Kenarlarına krema sürülüp kıyılmış fındık yapıştırılır.

NOT: Pastaya hangi meyveyi kullanırsanız aynı meyvenin jölesini tercih ediniz. Pasta jölesiz de yapılabilir. O zaman meyveleri araya yerleştiriniz. (kurumaması ve kararmaması için.) Üzerine ve kenarlarına krema sürüp kıyılmış fındık yapıştırınız.


YAĞLI KREM

MALZEMELER:

125 gr. margarin (yumuşak)

2 yumurta akı

2 kahve fincanı şeker

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Cam veya porselen bir kasede yağ karıştırarak beyazlatılır.

İki kahve fincanı şeker, aynı miktarda su ile kaynatılıp koyuca şurup yapılır.

İki yumurta akı bir tencerede çarpılıp kar haline getirilir.

Kaynar şurup dökülüp hızla karıştırılır.

Ilınınca kaşık kaşık yağa ilave edilir. (Tencere dibinde kalan şurup katılmaz)

Bu krem pastaların üzerini süslemede kullanılır.

NOT: Yağlı kreme, 1 çorba kaşığı elenmiş kakao katılıp tadı ve görünüşü değiştirilerek kullanılabilir.


ÇİKOLATALI PASTA CİLASI

MALZEMELER:

100 gr sütsüz çikolata

65 gr. margarin

YAPILIŞI:

Çikolata ve margarin bir tabağa konur.

İçinde su kaynayan başka bir kabın üzerine oturtularak eritilir.

Ilınınca pastanın üzerine dökülerek bıçakla yayılır. Buzdolabında dondurulur. Sonra üzeri istenen bir krema ile süslenir. (Krem şanti veya yağlı krem ile)


ÇİKOLATALI YUVARLAK PASTA

MALZEMELER:

6 yumurta

1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

2 su bardağından 1,5 parmak eksik un

Yarım limon suyu

Limon kabuğu rendesi

Yarım paket vanilya

2 çorba kaşığı kakao

KREMA İÇİN:

1 yumurta

1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

1 su bardağından 1,5 parmak eksik un

Yarım lt süt

Yarım paket vanilya

2 çorba kaşığı kakao

65 gr.  margarin

ÜZERİNİ VE YANLARINI KAPLAMAK İÇİN:

150 gr krem şanti (hazırlanmış)

1-2 çorba kaşığı kakao

10 gr iç fındık

1 kahve fincanı likörlü şekerli su (pastayı yumuşak tutmak için)

YAPILIŞI:

KREMA: Bakır bir kapta yumurta, şeker, un, kakao karıştırılır. Yavaş yavaş süt konup pişirilir. Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır. Ilınınca yağ konup karıştırılır.

Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın yakılır. Kakao ile un karıştırılıp elenir.

Bakır bir kapta yumurtalar ile şeker çarpılıp koyu yoğurt kıvamına getirilir. Limon kabuğu rendesi, vanilya, limon suyu katılıp 1-2 defa daha çarpılır.

Kakaolu elenmiş un konur. Karıştırarak kalıba boşaltılır. Orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirilir.

Soğuyunca enine 3 parçaya kesilir. Parçalar, likörlü şekerli su ile nemlendirilir.

Aralarına krema sürülerek parçalar üst üste kapatılır.

Kenarlarına ve üste de krema sürülür, kenarlara kıyılmış fındık yapıştırılır.

Krem şantinin içine kakao elenip karıştırılır. (Fazla karışırsa bozulur.) Krema pompasına doldurulup pastanın üzeri zevke göre süslenir. 

NOT: Pastanın üzeri, aralarına sürülen krema ile de süslenebilir. Süslemede meyve şekerlemeleri de kullanılabilir.

CEVİZLİ PASTA

MALZEMELER:

3 yumurta

1 su bardağı pudra şeker

2,5 su bardağı un

1 kahve fincanı süt

125 gr. margarin (yumuşak)

1 kahve kaşığı kabartma tozu

Limon kabuğu rendesi

Yarım limon suyu

2 avuç ceviz

3-4 dilim portakal kabuğu şekerlemesi

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanıp unlanır, fırın yakılır.

Ceviz dövülür, portakal şekerlemesi ince ince kıyılır.

Kabartma tozu karıştırılmış un elenir.

Yağ ile pudra şeker karıştırılıp krem haline getirilir. Yumurtlar birer birer kırılır. Limon kabuğu rendesi ve limon suyu katılır.

Elenmiş un, ceviz, portakal şekerlemesi ve süt ilave edilip karıştırılır.

Kalıba boşaltılıp orta hararetli fırında 35-40 dakika pişirilir.


25 Şubat 2021 Perşembe

KREMALI RULO PASTA

MALZEMELER:

6 yumurta

Yarım su bardağı şeker

1 su bardağı ve +1,5 çorba kaşığı un

Yarım limon suyu

Limon kabuğu rendesi

Yarım paket vanilya

KREMA İÇİN:

1 yumurta

1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

1 su bardağından 2 parmak eksik un

Yarım lt süt

Limon kabuğu rendesi

Vanilya

65 gr. margarin

YAPILIŞI:

KREMA: Yumurta, şeker, un, limon kabuğu rendesi bakır bir kapta karıştırılır. Yavaş yavaş süt konur. Karıştırarak pişirilir. Koyulaşıp kaynayınca ateşten alınır. Yağ ve vanilya konur. Ara sıra karıştırarak soğutulur.

PANDİSPANYA: fırın tepsisine parşömen kağıdı yayılır. Yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.

Bakır bir tencerede yumurtalar ile şeker çarpılıp koyulaştırılır.

Elenmiş un, limon kabuğu rendesi, vanilya, limon suyu konup karıştırılır.

Tepsiye yayılır. Orta hararetli fırında 10-15 dakika kurutmadan pişirilir.

Soğutmadan, kağıdı ile uzun kenar boyunca sarılıp açılır.

Krema sürülüp tekrar sarılır. Üzerine vanilyalı pudra şekeri serpilir.

NOT: İstenirse, kremadan bir miktar ayrılıp üzerine sürülür, fındık veya Hindistan cevizi rendesi yapıştırılır. Rulo sarılmadan arasına muz veya çilek konup beraber sarılabilir. Pandispanya hamuruna 1-2 avuç dövülmüş fındık da konabilir.


MARMELATLI PRATİK RULO PASTA

MALZEMELER:

3 yumurta

1,5 su bardağı şeker

2 su bardağı + 2 çorba kaşığı ilave un

65 gr. margarin

1 su bardağından 2 parmak eksik yoğurt

Limon kabuğu rendesi

1 kahve kaşığı kabartma tozu

Yarım limon suyu

6 çorba kaşığı marmelat

YAPILIŞI:

Fırın tepsisine parşömen kağıdı yayılır, yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.

Kabartma tozu karıştırılmış un elenir. Yağ eritilir.

Şekerle yumurtalar çarpılır. Erimiş yağ ve yoğurt katılır.

Elenmiş karbonatlı un, limon kabuğu rendesi ve limon suyu ilave edilip karıştırılır.

Kağıtlı tepsiye yayılır. Orta ısılı fırında 15-20 dakika pişirilir.

Kurutmadan uzun kenar boyunca sarılıp açılır. Marmelat sürülüp kağıt çıkarılarak rulo yapılır.

Soğuyunca üzerine vanilyalı pudra şekeri serpilir.

NOT: İstenirse üzerine de marmelat sürülüp dövülmüş fındık yapıştırılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...