24 Şubat 2021 Çarşamba

HANIM GÖBEĞİ

MALZEMELER:

2,5 su bardağı un

125 gr. margarin (1 parmak genişliğinde parça ayrılacak)

4 yumurta

3,5 su bardağı şeker

¼ limon suyu

1 tutam tuz

2 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı (kızartma için)

YAPILIŞI:

Şeker, 3,5 su bardağı su ile kaynatılıp köpükleri alınır. Limon suyu ilave edilip, biraz koyulaşınca ateşten alınır.

Bakır bir tencereye 2 bardak su, margarin, tuz konup kaynatılır. Elenmiş un birden ilave edilip karıştırarak pişirilir. Tencereye yapışmayacak duruma gelince ateşten alınır. Ilınınca yumurtalar birer birer kırılır.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yağlanmış avuç arasında yuvarlanıp yassıtılır ve parmakla ortası delinir.

Isıtılmış yağda konur. Tava hafifçe sallanarak pembe renkte kızartılır. Fazla yağını alması için kağıt üzerine çıkarılır.

Sonra şuruba atılır. Birkaç kere karıştırılıp 5 dakika kadar bekletilir ve tabağa alınır.

NOT: Tatlının hamur olmaması için şurup soğuk, tatlı ise sıcak olmalıdır.


YOĞURT TATLISI

MALZEMELER:

4 yumurta

1,5 su bardağı yoğurt

4 su bardağı şeker (1 bardak hamura, 3 bardak şuruba.)

1 su bardağı un

1 su bardağı ve + 2 çorba kaşığı ilave irmik

75 gr. margarin

Yarım limon suyu

1 kahve kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI:

3 bardak şeker, 3 bardak su ile kaynatılır.

Yumurta sarıları, 1 bardak şeker, yoğurt, limon kabuğu rendesi, limon suyu, elenmiş un, irmik, erimiş yağ, kabartma tozu bir kasede karıştırılır.

Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılarak kar haline getirilir. Her ikisi birbirine karıştırılır.

Yağlanmış tepsiye boşaltılıp orta hararetli fırında 40-45 dakika pişirilir.

Fırından çıkar çıkmaz şurup dökülüp kapak kapatılır. Hafif ateşte çevirerek şurup çektirilir.


REVANİ

MALZEMELER:

6 yumurta

1 su bardağı un

1 su bardağı ve + 2 çorba kaşığı ilave irmik

4,5 su bardağı şeker

Limon kabuğu rendesi

Yarım limon suyu

YAPILIŞI:

4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su ile kaynatılıp sulu bir şurup yapılır.

Yumurtalar ile yarım bardak şeker, limon kabuğu rendesi çarpılıp koyu yoğurt kıvamına getirilir. Limon suyu konup bir-iki kere daha çarpılır.

Elenmiş un ve irmik karışımı ilave edilip karıştırılır.

Yağlanmış kalıba veya tepsiye boşaltılıp orta hararetli fırında pişirilir. (25-30 dak.)

Daha büyük bir tepsiye alınıp üzerine sıcak şurup dökülür. Kapak kapatılıp hafif ateşte çevirerek şurubu çektirilir. Böylece revani 1,5 misli büyümüş olur.


AŞURE

MALZEMELER:

3 su bardağı aşurelik buğday

Yarım su bardağı pirinç

Yarım su bardağı fasulye

Yarım su bardağı nohut

¼ su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

5-6 tane incir

2-3 dilim portakal kabuğu

1 paket vanilya

2-3 avuç fındık veya ceviz içi ve tarçın

2 çorba kaşığı Hindistan cevizi rendesi

5-6 su bardağı şeker

YAPILIŞI:

Akşamdan, buğday, fasulye ve nohut ayıklanıp yıkanır. Ayrı ayrı ıslatılır.

Buğday, pirinç ve ince kıyılmış portakal kabuğu beraber haşlanır.

İyice pişirilmiş nohut ve fasulye konur. Bir müddet beraber kaynatılır.

Şeker konur. Sonra yıkanmış üzüm ilave edilir.

Ateşten alınmadan 5-10 dakika evvel küçük doğranmış incir, gül suyu ve vanilya konur.

Kaselere boşaltılıp dövülmüş fındık, tarçın, Hindistan cevizi ile süslenir.

NOT: Aşureye, kaselere koymadan önce, haşlanıp soyulmuş kestane de konabilir.


TEL KADAYIF (Sütlü)

MALZEMELER:

750 gr tel kadayıf

3,5 su bardağı şeker

2 su bardağı süt

250 gr. margarin

1,5-2 su bardağı  ceviz veya fındık içi

YAPILIŞI:

Şeker iki bardak su ile kaynatılır. Köpükleri alınır. Koyulaşınca süt konur. Çok sulu olmamak üzere ateşten alınır. (Limon sıkılmaz.)

25-40 cm çapında tepsi yağlanır. Biraz erimiş yağ ile ovalanmış kadayıfın yarısı tepsiye yerleştirilir. Dövülmüş fındık veya ceviz içi serpilir.

Geri kalan kadayıf cevizin üzerine yayılır. Biraz bastırarak sıkıştırılır.

Kalan yağ gezdirilir. Fırında pembe olarak kızartılır.

Fırından çıkar çıkmaz üzerine daha önce hazırlanan sütlü soğuk şurup dökülür. Kapak kapatılır. Ilınınca dilimlenir.

NOT: İstenirse, kadayıf çay fincanına, arası cevizli olarak doldurulur. Sıkıştırılarak tepsiye ters çevrilir ve öyle pişirilir.


FIRINDA SALAMLI YUMURTA

MALZEMELER:

6 dilim tost ekmeği

6 dilim salam

6 yumurta

125 gr. tereyağı veya margarin

1 şişe ketçap

Tuz-karabiber

YAPILIŞI:

Ekmeklerin iki tarafına yağ sürülür.

Tepsiye yerleştirilip üzerlerine salam konur, birer yumurta kırılır. Tuz karabiber serpilir.

Kızgın fırında yumurtalar katılaşmadan pişirilir.

Ketçapla servis yapılır.


YUMURTALI DOMATES DOLMASI

MALZEMELER:

6 kırmızı sert ve irice domates

6 yumurta

1,5 çorba kaşığı tereyağı veya margarin

Tuz – karabiber

2-3 sivri biber

YAPILIŞI:

Domatesler yıkanıp üst kısımlarından yarım kapak kaldırılır. İçi kaşıkla boşaltılıp biraz tereyağı konur.

İçlerine birer yumurta kırılıp kenarlarına ince doğranmış sivri biber konur. Tuz karabiber serpilir.

Yağlanmış tepsiye veya ısıya dayanıklı tabağa yerleştirilip domateslerin üzerine fındık büyüklüğünde yağ konur.

Fırında yumurtalar yumuşak pişinceye kadar tutulur.

NOT: İstenirse yumurtaların üzerine biraz rende kaşar da serpilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...