23 Şubat 2021 Salı

PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE

MALZEMELER:

5-6 patates

1 su bardağı ince bulgur

3-4 sivri biber

10-12 taze soğan

1 demet maydanoz

2-3 çay kaşığı kırmızı biber

2-3 çay kaşığı kimyon

2 çay bardağı zeytinyağı

1-2 limon suyu

YAPILIŞI:

Patatesler haşlanıp soyulur. Püre makinasından geçirilir veya rendelenir.

Bulgur ayıklanıp 1 bardak kaynar su ile kabartılır.

Patates, bulgur, tuz, kırmızı biber, kimyon, zeytinyağı, doğranmış biber, soğan, maydanoz ve limon suyu karıştırılıp yoğrulur.

Küçük koza şeklinde köfteler yapılıp servis tabağına yerleştirilir.

Marul yaprakları ve çiğ köfte salatası ile servis yapılır.

NOT:   İsterseniz, 3 yumurtayı çatalla yağda omlet gibi pişiriniz. Patatesli bulgura ilave edip yoğurunuz. Diğer malzemelerle şekilleyiniz.


MERCİMEKLİ KÖFTE

MALZEMELER:

1,5 su bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı ince bulgur

3 soğan

3-4 kaşık yağ (margarin)

2-3 çay kaşığı kırmızı biber

2-3 çay kaşığı kimyon

Yarım demet dereotu ve maydanoz

6-7 taze soğan

1 kaşık salça

YAPILIŞI:

Soğan rendelenip yağla kavrulur.

Taze soğan, maydanoz, dereotu temizlenip ince doğranır.

Mercimek ayıklanıp 3-4 bardak su ile iyice haşlanır. Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır. Ağzı kapatılarak bulgurun kabarması beklenir.

Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı ve karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur.

Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu karıştırılır. Küçük koza şeklinde köfteler yapılır.

Tabağa dizilir. Arzu edilirse çiğ köfte salatası ile servis yapılır.


ŞARK KÖFTESİ

MALZEMELER:

2 su bardağı ince bulgur

1 avuç kuru nane

6 adet soğan

2 kaşık un

1 yumurta akı

Tuz

3 kaşık margarin

2 çay kaşığı kırmızı biber

750 gr yoğurt

3 diş sarımsak

YAPILIŞI:

Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilip kapak kapatılır ve kabarması beklenir.

İçine nane uflanır, 1 soğan rendelenir, tuz, un ve 1 yumurta akı konarak iyice yoğrulur. (Ara sıra su serpilir)

Küçük koza şeklinde köfteler yapılır.

Tuzlu kaynar suda dağıtmadan haşlanır.

Soğan yarım halka şeklinde doğranıp yağda gevrek olarak kızartılır, kırmızı biber konur.

Köfteler suyundan alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt, sonra da soğan kavurması dökülür.


İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:

750 gr dana kıyması (iki kere çekilmiş)

1,5 su bardağı ince bulgur

3-4 yumurta (1 tanesi hamura 2-3 tanesi kızartırken kullanılacak)

1 avuç ceviz içi

1 çorba kaşığı çam fıstığı

1 çorba kaşığı kuş üzümü

3 soğan

1 çorba kaşığı margarin

1 su bardağı zeytinyağ

2 kahve kaşığı karabiber ve tuz

2 kahve kaşığı kimyon

1 kahve kaşığı kırmızı biber

1 demet maydanoz

İÇİNİN HAZIRLANIŞI:

İnce doğranmış soğan, çam fıstığı ve margarin kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince tuz, karabiber, kimyon, dövülmüş ceviz, kuş üzümü ve kıyılmış maydanoz konup karıştırılır.

YAPILIŞI:

İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve 1 yumurta, ara sıra su serperek ince yoğrulur.

Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımıyla mümkün olduğu kadar ince açılır.

Hazırlanan iç doldurulup delik büzülerek küçültülür. İyice kapanınca ıslak avuç içince sıkılıp düzeltilir.

Kaynar tuzlu suda 5-10 dakika haşlanır (Suyu kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın zeytinyağında kızartılır.


ÇİĞ KÖFTE

MALZEMELER:

500 gr dana kıyma (et beklememiş ve sinirsiz olmalıdır)

1,5 su bardağı ince bulgur

3-4 çay kaşığı acı kırmızı biber

2 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı karabiber, tuz

1 soğan

1 çorba kaşığı biber salçası

SALATASI İÇİN:

8-10 taze soğan

1 demet maydanoz

4-5 çay kaşığı sumak

1 çay kaşığı kırmızı biber

Yarım kahve fincanı zeytinyağ

1 limon

Tuz

YAPILIŞI:

Kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, kırmızıbiber, kimyon, tuz, karabiber ara sıra su serperek iyice yoğrulur.

Biber salçası ile de yoğurduktan sonra küçük, koza biçiminde köfteler yapılır. Servis tabağına dizilir.

Taze soğan ve maydanoz ince doğranır. Kırmızıbiber, sumak, zeytinyağı, tuz ve limon suyu karıştırılır.

Köfte servis yapılırken salatası yanında verilir.


SOĞAN KÖFTESİ (Hint İkramı)

MALZEMELER:

4 soğan

4 çorba kaşığı un

2 yumurta

Tuz ve karabiber

1 şişe ketçap veya 2-3 kaşık biber salçası

Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı

YAPILIŞI:

Soğan yarım halkalara doğranır. Tuzla ovulup yıkanır, süzülür.

Soğana un, yumurta, tuz, karabiber konup karıştırılır.

Kızgın yağa kaşık kaşık dökülüp kırmızı renkte kızartılır.

Ketçap veya biber salçası ile servis yapılır.


BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ

MALZEMELER:

Yarım kalıp (250. gr.) beyaz peynir

2 dilim bayat ekmek içi

2 yumurta

Maydanoz ve dereotu

Karabiber

Kızartmak için zeytinyağ veya ayçiçeği yağı

YAPILIŞI:

Peynir rendelenir, ufalanmış ekmek içi, karabiber, maydanoz, dereotu ve yumurta konup karıştırılır.

Kaşıkla kızgın yağa dökülüp kızartılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...