27 Şubat 2021 Cumartesi

LİMONLU DONDURMA (Portakal)

MALZEMELER:

2 su bardağı şeker

5 limon

3 yumurta akı

4 bardak su

YAPILIŞI:

Limonlar yıkanır, ince rendelenir. Limon kabukları şeker ve yumurta akı ile iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır.

Kaşık ile bastırarak tel süzgeçten geçirilir. Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda dondurulur. Ara sıra karıştırılır.

NOT:

Buzdolabının en soğuk ayarı açılmalıdır.

Pastane dondurmaları özel dondurma makinasında (soğutucu ve karıştırıcı) yapıldığı için başarılıdır.

Portakal dondurması da aynı şekilde yapılır.


VİŞNELİ DONDURMA (Çilek, Kayısı, Şeftali)

MALZEMELER:

500 gr vişne

2 su bardağı şeker

3 yumurta akı

3 bardak su

YAPILIŞI:

Vişne yıkanıp ayıklanır. İyice ezilip kaşıkla bastırarak tel süzgeçten geçirilir.

Şeker ile yumurta akı ovulup vişne suyu ve su konup karıştırılır.

Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda dondurulur. (Buzdolabı en soğukta çalıştırılmalı ve ara sıra karıştırılmalıdır.)

Kısa Bilgi: Çilek, kayısı, şeftali dondurmaları da aynı şekilde yapılır.


MUZLU DONDURMA

MALZEMELER:

5-6 muz

4 yumurta akı

Yarım limon suyu

1 paket vanilya

Yarım su bardağı şeker

YAPILIŞI:

Muz soyulup, küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ve vanilya ile iyice ezilir, çarpılır.

Buz kalıbına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda ve en soğuk ayarda dondurulur. (Ara sıra karıştırılır.)

NOT:   Muzlu dondurma yalnız ikram edildiği gibi, üzerine krem şanti sıkılarak ve pastaların yanında da sunulur.


KAVUN DONDURMASI

MALZEMELER:

1 kg kokulu kavun

Yarım su bardağı şeker

4 yumurta akı

Yarım limon suyu

YAPILIŞI:

Kavun kesilip kabuk ve çekirdekleri çıkarılır. Küçük küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ile iyice ezilir, çarpılır. (Elektrikli karıştırıcı ile daha kolay olur.)

Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının en soğuk ayarında ve buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırmak gerekir.)


ÇİKOLATALI DONDURMA

MALZEMELER:

1 lt süt

1,5 su bardağı şeker

3 yumurta

1 çorba kaşığı nişasta

3-4 çorba kaşığı kakao

Limon kabuğu rendesi

1 paket vanilya

1 dilim sütsüz çikolata (50 gr)

YAPILIŞI:

Bakır bir tencerede şeker, yumurta, nişasta, kakao, limon kabuğu rendesi karıştırılır.

Kaynar süt yavaş yavaş ilave edilip karıştırarak pişirilir. (Çok kaynatılmaz, kesilir.)

Karıştırarak soğutulur. Vanilya ve rendelenmiş çikolata konur.

Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırılır. Buzdolabını en soğukta çalıştırmak lazımdır.)


VANİLYALI DONDURMA

MALZEMELER:

1 lt süt

1,5 su bardağı şeker

3 yumurta

1 çorba kaşığı patates nişastası

Limon kabuğu rendesi

Vanilya (1 paket)

YAPILIŞI:

Bakır bir tencereye yumurta, şeker, nişasta, limon kabuğu rendesi konup süt katarak ezilir. Sonra kaynar sütün tamamı ilave edilip karıştırarak pişirilir. (Çok kaynatılmaz, kesilir.)

Karıştırarak soğutulur, vanilya konur. Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırarak buzlaşması önlenmelidir.)

NOT:   Vanilyalı dondurmaya kavrulmuş ve dövülmüş fındık, iç yeşil fıstık, küçük doğranmış meyve şekerlemesi konarak lezzeti ve görünümü değiştirebilir.


KAYMAKLI DONDURMA (Fındıklı, Fıstıklı, Kokteyl Meyveli)

MALZEMELER:

1 lt süt

1 paket salep (10 gr)

1 kahve kaşığı patates nişastası

1,5 su bardağı şeker

2-3 parça damla sakızı

YAPILIŞI:

Bakır bir tencereye salep, nişasta, şeker, dövülmüş sakız konur. Yavaş yavaş süt katarak karıştıra karıştıra pişirilir.

Ara sıra karıştırarak soğutulur ve birkaç dakika çarpılır.

Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta ara sıra karıştırarak dondurulur. (Buzdolabını en soğukta çalıştırmak lazımdır.)


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...