27 Şubat 2021 Cumartesi

MUZLU DONDURMA

MALZEMELER:

5-6 muz

4 yumurta akı

Yarım limon suyu

1 paket vanilya

Yarım su bardağı şeker

YAPILIŞI:

Muz soyulup, küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ve vanilya ile iyice ezilir, çarpılır.

Buz kalıbına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda ve en soğuk ayarda dondurulur. (Ara sıra karıştırılır.)

NOT:   Muzlu dondurma yalnız ikram edildiği gibi, üzerine krem şanti sıkılarak ve pastaların yanında da sunulur.


KAVUN DONDURMASI

MALZEMELER:

1 kg kokulu kavun

Yarım su bardağı şeker

4 yumurta akı

Yarım limon suyu

YAPILIŞI:

Kavun kesilip kabuk ve çekirdekleri çıkarılır. Küçük küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ile iyice ezilir, çarpılır. (Elektrikli karıştırıcı ile daha kolay olur.)

Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının en soğuk ayarında ve buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırmak gerekir.)


ÇİKOLATALI DONDURMA

MALZEMELER:

1 lt süt

1,5 su bardağı şeker

3 yumurta

1 çorba kaşığı nişasta

3-4 çorba kaşığı kakao

Limon kabuğu rendesi

1 paket vanilya

1 dilim sütsüz çikolata (50 gr)

YAPILIŞI:

Bakır bir tencerede şeker, yumurta, nişasta, kakao, limon kabuğu rendesi karıştırılır.

Kaynar süt yavaş yavaş ilave edilip karıştırarak pişirilir. (Çok kaynatılmaz, kesilir.)

Karıştırarak soğutulur. Vanilya ve rendelenmiş çikolata konur.

Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırılır. Buzdolabını en soğukta çalıştırmak lazımdır.)


VANİLYALI DONDURMA

MALZEMELER:

1 lt süt

1,5 su bardağı şeker

3 yumurta

1 çorba kaşığı patates nişastası

Limon kabuğu rendesi

Vanilya (1 paket)

YAPILIŞI:

Bakır bir tencereye yumurta, şeker, nişasta, limon kabuğu rendesi konup süt katarak ezilir. Sonra kaynar sütün tamamı ilave edilip karıştırarak pişirilir. (Çok kaynatılmaz, kesilir.)

Karıştırarak soğutulur, vanilya konur. Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırarak buzlaşması önlenmelidir.)

NOT:   Vanilyalı dondurmaya kavrulmuş ve dövülmüş fındık, iç yeşil fıstık, küçük doğranmış meyve şekerlemesi konarak lezzeti ve görünümü değiştirebilir.


KAYMAKLI DONDURMA (Fındıklı, Fıstıklı, Kokteyl Meyveli)

MALZEMELER:

1 lt süt

1 paket salep (10 gr)

1 kahve kaşığı patates nişastası

1,5 su bardağı şeker

2-3 parça damla sakızı

YAPILIŞI:

Bakır bir tencereye salep, nişasta, şeker, dövülmüş sakız konur. Yavaş yavaş süt katarak karıştıra karıştıra pişirilir.

Ara sıra karıştırarak soğutulur ve birkaç dakika çarpılır.

Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta ara sıra karıştırarak dondurulur. (Buzdolabını en soğukta çalıştırmak lazımdır.)


TÜKENMEZ

MALZEMELER:

3 ayva

3-4 elma

3-4 armut

1 kg muşmula (döngel)

1 kg taze üzüm (veya 2-3 avuç kuru üzüm)

1,5 bardak şeker

20-25 bardak su

YAPILIŞI:

Meyveler yıkanır. Muşmula ve üzüm taneleri bütün olarak ayva, elma ve armut kabuklu ve dilim dilim kesilir. Hepsi karıştırılır.

Musluklu bir küp veya bidona bir kat meyve, bir kat şeker olarak yerleştirilir.

En üste tülbentle çıkarılmış küçük bir parça ekmek konur. 20-25 bardak su doldurulur. Ağzı kapanır. Küp ara sıra sallanır. 15-20 gün sonra içilebilir.

NOT: Tükenmezin olması, bulunduğu yerin ısısına göre değişir. Suyu azaldıkça üzerine su ve şeker konur.


BOZA

MALZEMELER:

3 su bardağı bulgur

2,5-3 su bardağı şeker

1 paket vanilya

1 çay bardağı boza (maya için)

YAPILIŞI:

Bulgur ayıklanıp yıkanır. Bol su ile bir gece veya 4-5 saat bekletilir.

Ezilinceye kadar haşlanıp kepçe yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.

4-5 kaşık şeker ve maya olarak 1 çay bardağı boza karıştırılır. Ilık bir yerde 2-3 gün mayalandırılır.

Mayalanma sürecinde sık sık karıştırmak gerekir. Aksi halde tadında acıma olur.

Kokusu ve ekşiliği istenen duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur, karıştırılıp buzdolabında muhafaza edilir.

Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.

NOT:   Boza porselen, cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...