21 Şubat 2021 Pazar

BORÇ

MALZEMELER:

10 bardak et suyu

2 kaşık yağ

2 soğan

2 patates

1 küçük kereviz

1 küçük pancar

1 küçük havuç

5-6 yaprak lahana

2 kaşık domates salçası

2 diş sarımsak

2 kaşık un

1 çay kaşığı limon tuzu

1 çay kaşığı şeker

Tuz 

YAPILIŞI:

Sebzeler soyulur. Soğan çorba tenceresine rendelenir. Diğer sebzeler başka bir kaba rendelenir ve doğranır.

Rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir. Un katılır, biraz da un ile kavrulur.

Hazırlanan sebzelerin hepsi konur. Biraz karıştırılır. Domates salçası ve et suyu konup pişirilir. Tuz, limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır.


BALIK ÇORBASI

MALZEMELER:

10 bardak haşlama balık suyu (Haşlanmış balık eti ile mayonezli balık yapılır)

2 soğan

1 havuç

5-6 dal kereviz veya maydanoz

1 çay kaşığı tane karabiber

2 diş sarımsak

2 kaşık yağ

Yarım su bardağı pirinç

2 yumurta sarısı

1-2 limon suyu

Defne yaprağı

Tuz, kırmızı biber 

YAPILIŞI:

BALIK SUYUNUN ÇIKARILMASI:

Balık temizlenip yıkanır. Bol su ile ateşe konur. Kaynayınca köpüğü alınır. Dörde bölünmüş soğan, tane karabiber, maydanoz sapları, defne yaprağı konup iyice kaynatılır. Süzülür, balık eti mayonezli balık hazırlanmasında, suyu da balık çorbasında kullanılır.

Havuç, maydanoz, sarımsak ince ince doğranır, yağla pembeleştirilir. 1 kaşık un katılır. Biraz daha kavrulur. Balık suyu, yıkanmış pirinç ilave edilir. İyice pişirilir.

Yemek saatinden 10 dakika evvel yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye katılır, tuz atılır.

Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.


ŞAFAK ÇORBASI

MALZEMELER:

8 bardak et suyu

2 çorba kaşığı un

2 kaşık yağ

4-5 adet olgun domates veya 2 kaşık domates salçası

1 bardak süt

1 yumurta sarısı

Tuz

YAPILIŞI:

Yağ ile un hafif pembe kavrulur.

Sulandırılmış salça veya rendelenmiş domates ve et suyu katılır.

Karıştırılarak 1-2 taşım kaynatılır. Pütür kalmışsa süzgeçten geçirilir.

Yumurta sarısı ve süt ile yapılmış terbiye yemek saatinden 10 dakika evvel katılır. Tuz atılır, ateş kapatılır.

NOT: Et suyu yerine hazır paket et veya tavuk suyu da kullanılabilir.


MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER:

10 bardak et suyu

1,5 bardak kırmızı mercimek

1 adet patates

2 adet soğan

1 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı yağ

1 yumurta sarısı

1 bardak süt

Tuz, kırmızı biber

YAPILIŞI:

Mercimek ayıklanır, yıkanır, patates soyulup rendelenir.

Soğan çorba tenceresine rendelenir. Yağ ile pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur.

Et suyu ve hazırlanan mercimek, rendelenmiş patates katılıp iyice pişinceye kadar kaynatılır. Tel süzgeçten kaşık yardımı ile geçirilir.

Yumurta sarısı ile süt çatalla çırpılır. Çorba sofraya alınmadan 10 dakika önce çorbaya ilave edilip karıştırılır. Tuz atılır, ateş kapatılır.

Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.

NOT: Çorbalara terbiye üç şekilde katılır.

Yumurta sarısı, süt karışımı

Yumurta sarısı, limon suyu karışımı

Yumurta sarısı, limon suyu, un karışımı


ET SUYU NASIL ÇIKARILIR?

MALZEMELER:

Dana kemiği

1 soğan

1 havuç

Kereviz veya maydanoz sapları

1 kahve kaşığı tane karabiber

YAPILIŞI:

Kemikler yıkanıp bol su ile kaynatılır. Üzerinde biriken köpükler alınır.

Soyulup dörde bölünmüş soğan, havuç, kereviz ve maydanoz sapları konur. İyice kaynatılır. Tel süzgeçten süzülür.


ABDURRAHMAN ES-SUFİ

Abdurrahman es-Sûfi (903-986), Batlamyus'un Almagest'inden yararlanarak hazırlamış olduğu yıldız kataloğu ile tanınmıştır. Bu katalogda, 48 yıldız takımında bulunan yıldızlar tanıtılmış, bunların gökyüzündeki konumları, parlaklıkları ve renkleri bildirildikten sonra, Almagest'te geçen yıldız isimlerinin Arapça karşılıkları verilerek, bu konuda Arapça'daki önemli bir boşluk doldurulmuştur.

Abdurrahman es-Sûfi'nin önerdiği terimler, daha sonra Doğulu ve Batılı astronomlar tarafından kullanıldığı gibi, bunlardan 94'ü modern astronomi literatürüne de girmiştir. 13. yüzyılda Castilla-Leon Kralı X. Alfonso'nun hazırlattığı "Astronomi Bilgisi Kitabı" adlı 4 bölümden oluşan İspanyolca ansiklopedide, Abdurrahman es-Sûfi'nin bu eseriyle diğer Müslüman astronomlarından bazılarının eserlerinden yararlanılmıştır.

Abdurrahman es-Sûfi, astronomi aletlerinin geliştirilmesinde de önemli hizmetlerde bulunmuştur. Güneş'in yüksekliğini ölçmekte kullanılan usturlapların ölçme duyarlılığını arttırmış olduğu gibi, 10 kg. ağırlığında gümüşten bir gök küresi yapmıştır. Ayrıca 123.5 cm. çaplı bir halka kullanarak ekliptiğin eğimini 23° 33' 45'' olarak tespit ettiği bildirilmektedir.

ABDÜLHAMİD İBN TÜRK

Tarihte Türk lakabını taşıyan nadir Türk bilim adamlarındandır. Hârezmi'nin çağdaşıdır. Cebir konusunda yazmış olduğu kitabın ancak küçük bir bölümü bugün elimizde bulunmaktadır. Burada, özel tipler halinde gruplandırılmış ikinci derece denklemlerinin çözümleri, Hârizmi'ninkilerden daha ayrıntılı olarak verilmiştir.

Mesela x² + c = bx denkleminin, diğer denklem tiplerinden farklı olarak iki çözümü olduğunu ayrı ayrı şekillerle göstermiş olduğu halde, Hârizmi bir tek şekil kullanmıştır; ayrıca Abdülhamid ibn Türk, c * (b/2)² durumunda çözümün imkansız olacağını da şekil vererek kanıtlamıştır. Bu nedenle İbn Türk'ün açıklamasının Hârizmi'ninkinden daha mükemmel olduğu söylenebilir.

İbn Türk'ün söz konusu cebir kitabı, Hârizmi'nin ilk cebir kitabı yazarı olma özelliğini şüpheli bir hale getirmektedir, buna rağmen Hârizmi'nin cebir tarihindeki etkisi tartışılamaz önemdedir.

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...