1 Mart 2021 Pazartesi

ZAMANINIZI İYİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN 20 BASAMAK

1. Hedeflerinizi belirleyin, bunları yazıyla ifade edin ve sonra önceliklerine göre sıraya koyun. Sizin için yaşamınızda nelerin önemli olduğundan emin olun.

2. Hedefleriniz üzerinde odaklaşın etkinliklerinizin değil. En önemli etkinlikleriniz size hedeflerinize ulaşmada en yararlı olanlardır.

3. Her gün için temel bir hedef belirleyiniz ve ona ulaşınız.

4. Zamanınızı nasıl kullandığınızı analiz etmek için periyodik olarak zaman aralıklarını kaydedin,  kötü alışkanlıklarınız varsa yaşamınızdan atın.

5.  Hedeflerinize ulaşmak için,  yaptığınız her şeyi analiz edin. Ne yaptığınızı, ne zaman yaptığınızı, neden yaptığınızı tespit edin. Kendinize şunu sorun. "Bunu yapmasaydım ne olurdu" eğer yanıtınız "hiçbir şey olmazdı" olursa, yaptığınız şeyi durdurun.

6. Her hafta yaşantınızda boş yer kaplayan en az bir şeyi atın.

7. Zamanınızı planlayın. Her hafta için bir plan yapın.  Kendi kendinize şunu sorun "bu hafta sonuna kadar neyi-neleri tamamlamayı ümit diyorsunuz ve bu sonuca ulaşmak için neler yapmaya ihtiyacınız var?".

8. Her gün için yapılması gerekenler listesi yapın. Bu listenin, günlük hedefleri, öncelikleri, yaklaşık ne kadar zaman alacağını içerdiğinden emin olun. Rast gele etkinliklere yer vermeyin.

9. En önemli şeyleri tamamlayabileceğinizden emin olacak şekilde zamanınızı her gün programlayın, beklenmedik şeylerin de karşınıza çıkacağından, belirli boşluklar bıraktığınızdan emin olun.

10.Bilin ki çalışma gününün ilk saati en verimli olanıdır.

11.  Yapacağınız her bir iş için zaman sınırları oluşturun.

12. Bir işi bir kerede en doğru biçimiyle yapın ki, daha sonra tekrar o iş için zaman harcamak zorunda kalmayın.

13. Yaşamınızdan tekrar tekrar olan yakınmaları, sızlanmaları atın. Neden bazı şeylerin yanlış gittiğini belirleyin. Sonunda tepki vermek yerine, önceden önlem almayı öğrenin.

14.  Günün sessiz bir zaman aralığını en önemli işinizi yapmak için sabitleştirin.

15. Başladığınızı bitirme alışkanlığınızı geliştirin. Bir şeyden bir başka şeye atlamayın, ardınızda birçok yarım kalmış iş bırakmayın.

16. Ertelemeyi, geciktirmeyi, ağırdan almayı yenin. Onu şimdi öğrenin.

17. Daha iyi zaman denetimini günlük alışkanlık edinin. Hedeflerinizi oluşturun, öncelikle yapmanız gerekenleri belirleyin, zamanınızı planlayın ve programlayın. İlk şeyi ilk önce yapın. Programlanmamış bir şeyi yapmaya doğru olan iç dürtünüze direnin. Etkinliklerinizi gözden geçirin.

18.  Çok önemli şeyleri yapmanız gereken durumlarda, daha az önemli olanlar üzerinde asla zaman harcamayın.

19. Kendiniz için zaman ayırın. (hayal kurmaya, rahatlamaya ve yaşamaya)

20. Size has bir zaman felsefesi geliştirin, zaman sizce ne anlama gelmektedir ve zamanın sizin yaşantınızla nasıl bir bağlantısı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...