27 Şubat 2021 Cumartesi

KOLAY BONBON

MALZEMELER:

200 gr bisküvi

1 su bardağı pudra şeker

200 gr. margarin

3 çorba kaşığı kakao

3 çorba kaşığı çekilmiş fındık

3 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi

YAPILIŞI:

Yağ ile şeker porselen bir kasede karıştırılıp krem haline getirilir.

Dövülüp elenmiş bisküvi, kakao, fındık konup yoğrulur.

Küçük toplar yapılıp hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.

Buzdolabında soğutulur.


AYVA ŞEKERLEMESİ (Jöle)

MALZEMELER:

1 kg ayva

6 bardak su

1 limon

Şeker (elde edilen meyve suyu kadar)

3-4 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi

YAPILIŞI:

Ayva yıkanır. Dilimlenip, kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır.

Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur. Sıkılarak suyu çıkarılır.

Elde edilen su bardakla ölçülür. Meyve suyu kadar şeker konup kaynatılır.

Kıvamını anlamak için şu deney yapılır. Kaşık batırılıp çıkarıldığında peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır.

Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır. Bir gece veya 5-6 saat beklenir.

Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir. Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.

NOT: Tülbentte kalan ayva kevgirden geçilip, şeker ve limon tuzu ile marmelat yapılabilir.


NUGA

MALZEMELER:

1 su bardağı fındık veya badem

Yarım su bardağı pudra şeker

10-15 damla limon suyu

YAPILIŞI:

Pudra şeker bakır bir tencere içinde orta hararetli ateşe konur. 10-15 damla limon sıkılır.

Şeker eriyince kavrulmuş ve çekilmiş fındık veya badem konur. Hızlı karıştırılır.

Zeytinyağı ile hafif yağlanmış mermer üzerine alınır. Yağlanmış merdane ile yarım cm kalınlığında açılır. Soğumadan istenen biçimde kesilir.


FISTIKLI ÇİKOLATA

MALZEMELER:

200 gr kakao

Yarım su bardağı pudra şeker

100 gr fındık

50 gr iç yeşil fıstık

1 yumurta

2 çorba kaşığı meyve likörü

YAPILIŞI:

Porselen bir kaseye kakao, pudra şeker, yumurta, likör konur. Su buharında karıştırılır.

Kıyılmış fındık ilave edilip yoğrulur. Küçük toplar yapılıp yeşil fıstıkla kaplanır.


FINDIKLI FONDAN

MALZEMELER:

2,5 su bardağı şeker

2 su bardağı çekilmiş fındık

1 kahve kaşığı limon suyu (Fazla koymayınız.)

YAPILIŞI:

Şeker bakır bir tencerede üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır.

Koyulaşınca ateşten alınır. (Bir fincan soğuk suya 2-3 damlatılır, lokum yumuşaklığında olmalıdır.) Limon suyu konulur.

Ilınınca karıştıra karıştıra beyazlaştırılır.

Çekilmiş fındığın yarısından fazlası konup yoğrulur. Küçük toplar yapılıp kalan fındık ile kaplanır.

NOT:   Şeker, süt ile kaynatılırsa sütlü fondan olur.


KESTANE ŞEKERİ

MALZEMELER:

1 kg kestane

750 gr toz şeker (3,5-4 su bardağı)

2,5 bardak su

1 paket vanilya

YAPILIŞI:

Kestanelerin dış kabukları soyulur. Parçalanmayacak şekilde biraz haşlanıp iç kabukları çıkarılır.

Bir tencerede şeker ve su kaynatılır. Kestaneler içine atılıp 3 saat çok hafif ateşte pişirilir.

Ateşten alınıp ertesi güne kadar bekletilir.

Ertesi gün daha hafif ateşte 3 saat daha pişirilir.

Vanilya konur. Soğuyunca yaldızlı kağıtlara sarılır.


LOKUM

MALZEMELER:

1 kg şeker (5 su bardağı)

90 gr nişasta (3,5 dolu çorba kaşığı)

Yarım kahve kaşığı krem tartar

1 su bardağı kavrulmuş fındık

1 su bardağı Hindistan cevizi rendesi

YAPILIŞI:

Şeker, 4 su bardağı su ile kaynatılıp köpükleri alınır.

Nişasta 1 bardak su ile ezilip kaynayan şekerli suya ilave edilir. Karıştırarak pişirilir.

Kıvamı şöyle anlaşılır. İçine temiz bir kaşık batırılıp soğutulur. Sakız gibi uzuyorsa olmuştur.

Hindistan cevizi serpilmiş tepsiye boşaltılıp yayılır. Üzerine biraz nişasta serpilir ve bir gün bekletilir.

Ertesi gün nişastalar temizlenir, yüzeyi kuru ise biraz su ile ıslatılır.

Tam kenarına sıra halinde fındık konur. Sarılarak silindir yapılır. Kenarları yapıştırılır.

İki parmak eninde dilimlere kesilip hindistan cevizi ile kaplanır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...