27 Şubat 2021 Cumartesi

FINDIKLI FONDAN

MALZEMELER:

2,5 su bardağı şeker

2 su bardağı çekilmiş fındık

1 kahve kaşığı limon suyu (Fazla koymayınız.)

YAPILIŞI:

Şeker bakır bir tencerede üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır.

Koyulaşınca ateşten alınır. (Bir fincan soğuk suya 2-3 damlatılır, lokum yumuşaklığında olmalıdır.) Limon suyu konulur.

Ilınınca karıştıra karıştıra beyazlaştırılır.

Çekilmiş fındığın yarısından fazlası konup yoğrulur. Küçük toplar yapılıp kalan fındık ile kaplanır.

NOT:   Şeker, süt ile kaynatılırsa sütlü fondan olur.


KESTANE ŞEKERİ

MALZEMELER:

1 kg kestane

750 gr toz şeker (3,5-4 su bardağı)

2,5 bardak su

1 paket vanilya

YAPILIŞI:

Kestanelerin dış kabukları soyulur. Parçalanmayacak şekilde biraz haşlanıp iç kabukları çıkarılır.

Bir tencerede şeker ve su kaynatılır. Kestaneler içine atılıp 3 saat çok hafif ateşte pişirilir.

Ateşten alınıp ertesi güne kadar bekletilir.

Ertesi gün daha hafif ateşte 3 saat daha pişirilir.

Vanilya konur. Soğuyunca yaldızlı kağıtlara sarılır.


LOKUM

MALZEMELER:

1 kg şeker (5 su bardağı)

90 gr nişasta (3,5 dolu çorba kaşığı)

Yarım kahve kaşığı krem tartar

1 su bardağı kavrulmuş fındık

1 su bardağı Hindistan cevizi rendesi

YAPILIŞI:

Şeker, 4 su bardağı su ile kaynatılıp köpükleri alınır.

Nişasta 1 bardak su ile ezilip kaynayan şekerli suya ilave edilir. Karıştırarak pişirilir.

Kıvamı şöyle anlaşılır. İçine temiz bir kaşık batırılıp soğutulur. Sakız gibi uzuyorsa olmuştur.

Hindistan cevizi serpilmiş tepsiye boşaltılıp yayılır. Üzerine biraz nişasta serpilir ve bir gün bekletilir.

Ertesi gün nişastalar temizlenir, yüzeyi kuru ise biraz su ile ıslatılır.

Tam kenarına sıra halinde fındık konur. Sarılarak silindir yapılır. Kenarları yapıştırılır.

İki parmak eninde dilimlere kesilip hindistan cevizi ile kaplanır.


FRİGO

MALZEMELER:

Yarım su bardağı pudra şeker

125 gr. margarin

3-4 çorba kaşığı kakao

3 yumurta akı

200 gr krem şanti

YAPILIŞI:

Margarin ile kakao iyice karıştırılır.

Yumurta akları çarpılıp kar haline getirilir. Kaşık kaşık kakaolu yağa ilave edilir.

Krem şanti pudra şekerle karıştırılır. (Fazla karıştırılmaz, çünkü bozulur.)

Hepsi birbirine karıştırılıp ıslak buz kalıbına boşaltılır. Buzdolabında dondurulur. İstenen biçimde dilimlenir.

NOT:   İçine dövülmüş fındık, fıstık da konabilir.


LİMONLU DONDURMA (Portakal)

MALZEMELER:

2 su bardağı şeker

5 limon

3 yumurta akı

4 bardak su

YAPILIŞI:

Limonlar yıkanır, ince rendelenir. Limon kabukları şeker ve yumurta akı ile iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır.

Kaşık ile bastırarak tel süzgeçten geçirilir. Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda dondurulur. Ara sıra karıştırılır.

NOT:

Buzdolabının en soğuk ayarı açılmalıdır.

Pastane dondurmaları özel dondurma makinasında (soğutucu ve karıştırıcı) yapıldığı için başarılıdır.

Portakal dondurması da aynı şekilde yapılır.


VİŞNELİ DONDURMA (Çilek, Kayısı, Şeftali)

MALZEMELER:

500 gr vişne

2 su bardağı şeker

3 yumurta akı

3 bardak su

YAPILIŞI:

Vişne yıkanıp ayıklanır. İyice ezilip kaşıkla bastırarak tel süzgeçten geçirilir.

Şeker ile yumurta akı ovulup vişne suyu ve su konup karıştırılır.

Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda dondurulur. (Buzdolabı en soğukta çalıştırılmalı ve ara sıra karıştırılmalıdır.)

Kısa Bilgi: Çilek, kayısı, şeftali dondurmaları da aynı şekilde yapılır.


MUZLU DONDURMA

MALZEMELER:

5-6 muz

4 yumurta akı

Yarım limon suyu

1 paket vanilya

Yarım su bardağı şeker

YAPILIŞI:

Muz soyulup, küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ve vanilya ile iyice ezilir, çarpılır.

Buz kalıbına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda ve en soğuk ayarda dondurulur. (Ara sıra karıştırılır.)

NOT:   Muzlu dondurma yalnız ikram edildiği gibi, üzerine krem şanti sıkılarak ve pastaların yanında da sunulur.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...