MALZEMELER:
1 şu
bardağı şeker
4 limon
7 bardak
su
YAPILIŞI:
Limonlar
yıkanıp ince rendelenir. Şekerle iyice ovulup limon suyu ve su konup
karıştırılır.
Süzülüp
soğutulur.
NOT: 1 bardak limonata için 1,5 çorba
kaşığı şeker, yarım limon hesap edilir.
MALZEMELER:
1 şu
bardağı şeker
4 limon
7 bardak
su
YAPILIŞI:
Limonlar
yıkanıp ince rendelenir. Şekerle iyice ovulup limon suyu ve su konup
karıştırılır.
Süzülüp
soğutulur.
NOT: 1 bardak limonata için 1,5 çorba
kaşığı şeker, yarım limon hesap edilir.
MALZEMELER:
1 kg
kızılcık
1 kg
şeker
2 limon
YAPILIŞI:
Kızılcık
yıkanır ve ezilir. Suyu süzülür.
Şeker iki
bardak su ile koyu şurup yapılır. Kızılcık ve limon suyu konup 1-2 taşım
kaynatılır.
Ilınınca
kavanozlara konur.
Kullanılacağı
zaman istenen oranda sulandırılır.
NOT: Şurup hemen ikram edilecekse
kaynatılmaz. Meyve yıkanır, ayıklanıp ezilir. Süzgeçten geçirilir. Şeker ve
limon suyu katılıp karıştırılır. İstenen oranda sulandırılıp ikram edilir.
Vişne,
çilek, nar, böğürtlen, koruk, portakal gibi meyvelerin şurupları da aynı
şekilde yapılır.
MALZEMELER:
15-20
adet kokulu pembe gül
5-6 kahve
kaşığı limon tuzu
5-6
gelincik
YAPILIŞI:
Gülün
beyaz, gelinciğin siyah dipleri kesilir, yıkanır.
Bir
kavanoza doldurulup limon tuzu konur. Üzerine su doldurulur. Kapak kapatılıp
1-1,5 ay bekletilir.
Kullanılacağı zaman; 1 bardak suya 1,5 çorba kaşığı esas olmak üzere şekerli su hazırlanır. İstenilen oranda gül şurubu buna ilave edilir. Karıştırılıp buz atılır.
MALZEMELER:
1 kg
olgun vişne
Yarım kg
şeker (2,5 su bardağı)
1 çay
kaşığı karanfil (tane)
2-3 çubuk
tarçın
YAPILIŞI:
Vişne
yıkanıp süzülür. Sapları çıkarılıp kavanoza 1 kat şeker bir kat vişne olarak
yerleştirilir.
Kapak
kapatılır, kavanoz güneşe konur. Vişne suyunu bırakınca karanfil ve tarçın
atılır. Kavanoz ara ara sallanır.
Altı ay
kadar bekletilir. Süzülüp şişelere doldurulur.
NOT: Bekleme süresince alkol
kendiliğinden meydana gelip keskinleşecektir.
MALZEMELER:
3 su
bardağı portakal kabuğu püresi (kalın kabuklar tercih edilmeli)
3 su
bardağı şeker
1-2 çay
kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
Portakal
kabukları yıkanıp birkaç gün suda bırakılır.
Haşlanıp
iki kere suyu süzülür.
Fındık
makinasından çekilir.
MALZEMELER:
1 kg
meyve
3,5-4 su
bardağı şeker
1 çay
kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
Sert
meyveler yıkanıp doğranarak az su ile haşlanır. (Ayva, elma, sert erik v.s.)
Kevgirden
geçirilip şeker, limon tuzu ilave edilir. Karıştırarak rengi ve kıvamı oluncaya
kadar hafif ateşte pişirilir.
Yumuşak
meyveler yıkanıp ayıklanır. Kevgirden geçirilip şeker, limon tuzu konur. Hafif
ateşte karıştırarak kıvama getirilir.
MALZEMELER:
1 elma
1
portakal
1 limon
1
greyfurt
1
mandalina
Şeker
YAPILIŞI:
Meyveler
yıkanır. Dörde bölünüp çekirdekleri çıkarılır. Elma soyulur. Diğerleri kabuklu olarak ince ince dilimlenir.
Bu
karışık meyve kase ile ölçülür. Ne kadar gelmişse o ölçüde şekerle kat kat
yerleştirilir.
Hiç su
koymadan bir gece veya 4-5 saat bekletilir.
Orta
ateşte yavaş yavaş kaynatılır. Kıvamı olunca ateşten alınır.
GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...