27 Şubat 2021 Cumartesi

PORTAKAL REÇELİ

MALZEMELER:

4-5 kalın kabuklu yafa portakal

5-6 su bardağı şeker

1 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:

Portakalların kabuğu en ince rende ile rendelenir, yıkanır.

Bol su ile haşlanır. Suyu, 1-2 kere değiştirilir.

Soğuyunca boyuna dörde bölünüp parmak genişliğinde dilimlenir.

Tencereye bir kat portakal, bir kat şeker olarak yerleştirilir, limon tuzu ilave edilip hafif ateşte kaynatılır.

Kıvama gelince üzerinde biriken köpük alınır.


KAYISI REÇELİ (Kızılcık, Erik, Şeftali)

MALZEMELER:

1 kg kayısı (şekerpare)

5-6 su bardağı şeker

1 çay kaşığı limon suyu

YAPILIŞI:

Kayısılar yıkanıp bölünmeden çekirdekleri çıkarılır.

Şeker 3 bardak su ile kaynatılıp iyice koyulaştırılır. Limon tuzu konur.

Hazırlanan kayısılar bütün olarak ilave edilip yavaş yavaş kaynatılır.

Kıvama gelince üzerinde biriken köpükler alınır.

NOT: Kızılcık, erik, şeftali reçeli de aynı şekilde yapılır. Yalnız şeftali sert olmalı, dilimlenip kabukları soyulmalıdır.


AYVA REÇELİ

MALZEMELER:

1 kg ayva

5-6 su bardağı şeker

1 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:

Ayva dilimlenip soyulur. Ortası çıkarılıp istenen biçimde doğranır. (portakal dilimi, kuşbaşı veya rende)

İki su bardağı su konup ayva yumuşayıncaya kadar iyice haşlanır. (Suyu süzülmez.)

Sonra şeker ve limon tuzu ilave edilip kıvama gelinceye kadar yavaş yavaş kaynatılır.

NOT: Reçelin kıvamı şöyle olmalıdır: Bir çorba kaşığı reçel suyu tabağa konur. Biraz soğuyunca tabak sağa sola eğilir. Eğer çabuk akıyorsa reçel suludur, kaynatmaya devam edilir. Ayva reçelinin rengi pembe olması için yavaş yavaş kaynatmalıdır. Kıvamı oldu fakat rengi olmadıysa biraz su ilave ederek pişirme süresi uzatılmalıdır.


ÇİLEK REÇELİ (Vişne – Kiraz)

MALZEMELER:

1 kg çilek

5-6 su bardağı şeker

1 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:

Çilek ayıklanmadan içinde su bulunan kaba konur ve birkaç kez çalkalanır. İki avuçla başka suya aktarılıp kumlarından temizleninceye kadar yıkanır, süzülür.

Sonra ayıklanıp bir kat çilek, bir kat şeker olarak tencereye yerleştirilir. Bir gece veya 4-5 saat bekletilir.

Orta ateşte hiç su koymadan kaynatılır. Limon tuzu atılır. Kıvama gelince üzerinde biriken köpükler alınır.

Ilınınca kavanoza alınır.

NOT: Vişne, kiraz reçeli de aynı şekilde yapılır.


PEYNİRLİ SARIMSAKLI KANAPE

MALZEMELER:

3-4 kibrit kutusu kadar beyaz peynir

2 diş sarımsak

1 limon

1 kahve kaşığı kırmızıbiber

3-4 çorba kaşığı zeytinyağı

2 adet baston sandviç

YAPILIŞI:

Peynir çatalla iyice ezilir. Dövülmüş sarımsak, biber zeytinyağı ve limon suyu karıştırılır.

Baston sandviç bir parmak genişliğinde dilimlenir.

Hazırlanan  karışım sürülüp maydanoz yaprağı, domates, zeytin v.s. ile süslenir.


TAHİNLİ KANAPE

MALZEMELER:

1 çay bardağı tahin

1 çay bardağı limon suyu

1 çay kaşığı kırmızıbiber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz

3 diş sarımsak

2-3 baston sandviç

3-4 salatalık turşusu

YAPILIŞI:

Bir kaseye tahin, tuzla dövülmüş sarımsak, kırmızıbiber, kimyon konur.

Azar azar limon suyu konup karıştırılır.

Baston sandviçler bir parmak enine dilimlenir. Hazırlanan karışım sürülüp üzerleri salatalık turşusu ile süslenir.


ANÇUEZLİ KANAPE

MALZEMELER:

3 çorba kaşığı ançuez (ezme)

2 çorba kaşığı margarin (yumuşak)

2 yumurta sarısı (katı pişmiş)

1-2 çay kaşığı krem hardal

1 limon suyu

Tuz

2 baston sandviç

YAPILIŞI:

Bir kasede yumurta sarıları ezilir. Ançuez, yağ, hardal konup iyice karıştırılır.

Yavaş yavaş limon suyu katılır.

Baston sandviç bir parmak eninde dilimlenir. Hazırlanan karışım sürülüp maydanoz yaprağı kırmızı turp, domates v.s. ile süslenir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...