27 Şubat 2021 Cumartesi

PUF BÖREĞİ

MALZEMELER:

4 su bardağı un

2 kaşık margarin

1 yumurta

2 kaşık yoğurt

1,5 çay kaşığı tuz

Yarım kalıp beyaz peynir

Maydanoz ve dereotu

2 bardak ayçiçeği veya zeytinyağı (Kızartmak için)

YAPILIŞI:

Un elenir, ortasına yoğurt, yumurta, tuz, yarım bardak kadar su konup yoğrulur. Özleştirip 15 parçaya bölünür. Yaş bez altında dinlendirilir.

Her parça 10 cm² açılıp araları margarinle yağlanır. (Az erimiş yağ karıştırarak krem gibi beyazlatılacak.)

5 hamur üst üste konur ve üç grup yapılır. (En üstler yağlanmaz.)

Her parça 2 mm inceliğinde açılır. Peynir maydanoz karışımı küme küme konup üzeri hamurla kapatılır. Kapakla kesilir.

Kızgın yağda hafif hafif sallayarak kızartılır. Kağıt üzerine çıkarılır. (Fazla yağı alması için.)


KARAKÖY POĞAÇASI

MALZEMELER:

1 su bardağı yoğurt

1 tatlı kaşığı yaş bira mayası

2 su bardağı yağ (yarısı margarin, yarısı zeytinyağı)

1 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine sürülecek)

Tuz

Aldığı kadar un

Yarım kalıp beyaz peynir

Yarım demet dereotu, maydanoz

YAPILIŞI:

Maya yoğurtla ezilir. Tuz, yumurta akı ve yağ konup iyice karıştırılır.

Aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yapılıp küçük parçalara ayrılır. (Üzeri örtülü olarak kabarıncaya kadar mayalandırılır.)

Avuç içinde biraz açılıp peynirli iç konur ve kapatılır.

Tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.


YOĞURTLU BÖREK

MALZEMELER:

5 su bardağı un

250 gr. margarin (yumuşak)

3 çorba kaşığı yoğurt

3 yumurta (1 yumurta akı peynire, 1yumurta sarısı üzerine)

Yarım kalıp beyaz peynir

Yarım demet maydanoz ve dereotu

2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortasına yağ, iki yumurta, tuz, yoğurt konup karıştırılır. Sonra un ile yoğrulur.

Maydanoz, dereotu, peynir ve yumurta akı karıştırılır.

Hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Avuç içinde açılıp peynirli iç konur ve kapatılır.

Hafif yağlanmış tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.


PATATESLİ TUZLU AY ÇÖREĞİ (Başka usül)

MALZEMELER:

1 su bardağı yoğurt

1,5 su bardağı margarin zeytinyağı karışımı

4 orta boy patates (Haşlanmış ve rendelenmiş)

1 yumurta (akı peynire, sarısı üzerine)

1,5 kahve kaşığı kabartma tozu

Aldığı kadar un

Tuz

4-5 kibrit kutusu kadar beyaz peynir

Yarım demet maydanoz dereotu

YAPILIŞI:

Geniş bir kapta yağ, yoğurt, kabartma tozu, tuz karıştırılır. Elenmiş un konup kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. El ile veya merdane ile 10-12 cm çapında açılır. Üzerine önce patates püresi, sonra peynir, maydanoz, dereotu ve yumurta akı karışımı konur.

Sarılarak ay şekli verilir. Tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.


PATATESLİ TUZLU AY ÇÖREĞİ

MALZEMELER:

3 su bardağı un

3 orta boy patates

125 gr. margarin (yumuşak)

2 yumurta (1 tanesi hamura, 1 yumurta sarısı üzerine, akı peynire konacak)

1 kahve fincanı süt

1 tatlı kaşığı yaş bira mayası

2 kahve kaşığı tuz

4 kibrit kutusu kadar beyaz peynir

Yarım demet maydanoz

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortasına sütle ezilmiş bira mayası, haşlanıp püre yapılmış patates, yağ, 1 yumurta, tuz konup yoğrulur. Üzeri örtülüp ılık bir yerde mayalandırılır.

Yumurtadan daha küçük parçalara ayrılır. Merdane ile 10-12 cm çapında açılıp ortasına peynir, maydanoz yumurta akı karışımı konur. Sarılarak ay biçiminde kıvrılır.

Yağlanmış tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.


KUSURSUZ PİZZA

MALZEMELER:

5 su bardağı un

1 yumurta

1 tatlı kaşığı yaş bira mayası

1,5 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

125 gr. margarin (yumuşak)

SOS İÇİN:

10-12 sosis (üzerine serpmek için 4-5 çorba kaşığı rende kaşar.)

3 çorba kaşığı salça

3 diş sarımsak

Tuz, karabiber, 1 tutam kekik

1 kahve fincanı zeytinyağı

YAPILIŞI:

Un elenir, ortası açılıp şekerli sütle ezilmiş bira mayası, margarin, yumurta, tuz konup yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak mayalandırılır.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp el ile 7-8 cm çapında açılıp, yağlanmış tepsiye dizilir. Kenarlar çimdiklenerek biraz yükseltilir.

Üzerine yağ sürülüp bir süre daha mayalandırılır.

Hamur kabarınca üzerine sos konup kaşar peyniri rendesi serpilir.

Orta hararetli fırında pişirilip servis yapılır.

SOSUN YAPILIŞI: Salça biraz su ile koyuca ezilir. Tuz, karabiber, kekik, dövülmüş sarımsak, küçük doğranmış sosis ve zeytinyağı konup karıştırılır.


KOLAY PİZZA

MALZEMELER:

125 gr. margarin (yumuşak)

2 çorba kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı kabartma tozu

2,5 su bardağı un

Tuz

ÜZERİ İÇİN:

2-3 sivri biber

1-2 domates

Küçük bir parça sucuk

1 yumurta

Yarım bardak süt

Tuz, karabiber

1 avuç maydanoz yaprağı

YAPILIŞI:

Un elenir, ortasına yumuşak margarin, yoğurt, tuz, kabartma tozu konup yoğrulur. Üzeri örtülüp bir süre dinlendirilir. Hamur, 25 cm çapında bir tepsinin kenarlarının yarısına çıkacak kalınlıkta açılır, tepsiye yerleştirilir.

Sucuk, biber, domates, maydanoz küçük küçük doğranır. Tuz karabiber serpilir. Hamurun üzerine yerleştirilir.

Yarım bardak süt ile 1 yumurta çarpılır. Harcın üzerine dökülüp orta hararetli fırında pişirilir.

NOT: Bu pizza, peynirli ve kıymalı da yapılabilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...