27 Şubat 2021 Cumartesi

UN KURABİYESİ

MALZEMELER:

1 su bardağı erimiş yemeklik margarin

1 su bardağı pudra şeker

3-3,5 su bardağı un

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Porselen veya cam bir kasede yağ ile pudra şeker iyice karıştırılıp krem haline getirilir.

Elenmiş un, vanilya konup sertçe bir hamur yapılır.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlanır. Tepsiye dizilip orta hararetli fırında beyaz olarak pişirilir.

Sıcakken üzerine vanilyalı pudra şeker elenir.

NOT: Pişirmeden üzerine kabuğu çıkarılmış yarım badem yapıştırabilirsiniz.


ANASONLU SİMİT

MALZEMELER:

2,5 su bardağı un

65 gr. margarin

2,5 çorba kaşığı pudra şeker

1 yumurta (akı üzerine)

2 kahve kaşığı anason

Limon kabuğu rendesi

Yarım kahve kaşığı kabartma tozu

1 tutam tuz

Susam

YAPILIŞI:

Anason ayıklanıp yıkanır. Bir fincan su ile kaynatılıp süzülür. (suyu alınır.)

Un elenir. Ortası açılıp, anasonlu su, yağ, pudra şeker, yumurta sarısı, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi, tuz konup yoğrulur.

Küçük simitler yapılır. Bir yüzleri önce yumurta akına sonra susamlara batırılıp tepsiye dizilir. Orta hararetli fırında pişirilir.


AY ÇÖREĞİ

MALZEMELER:

3 su bardağı un

100 gr. margarin

1 çorba kaşığı pudra şeker

1 tatlı kaşığı yaş bira mayası

2 yumurta (1 tanesi hamura, 1 tanesi üzerine)

1 kahve fincanı süt

Limon kabuğu rendesi

İÇİNİN MALZEMESİ:

1 su bardağı ceviz veya fındık içi

Yarım su bardağı toz şeker

Yarım kahve fincanı süt

1 kahve kaşığı tarçın

1 kahve kaşığı yenibahar

3 çorba kaşığı dövülmüş krik krak veya bayat ekmek içi

2 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortasına sütte ezilmiş bira mayası, pudra şeker, yağ, yumurta, limon kabuğu rendesi konup yoğrulur. Üzeri örtülüp mayalandırılır.

İÇİNİN HAZIRLANMASI: Sütün içine, çekilmiş ceviz, krik krak, tarçın, yenibahar, üzüm konup karıştırılır. En son olarak toz şeker ilave edilir. (Sulanmaması için)

Mayalanan hamur 1,5 ceviz büyüklüğünde parçalara bölünür. Merdane ile 9-10 cm çapında açılır. Hazırlanan iç konup sarılır ve ay şekli verilir.

Yağlanmış tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.


PASKALYA ÇÖREĞİ

MALZEMELER:

4,5 su bardağı un

3 yumurta (1 tanesi üzerine)

Yarım su bardağı pudra şeker

65 gr. margarin

2 tatlı kaşığı yaş bira mayası

2-3 tatlı kaşığı mahlep

1 kahve fincanı süt

1 çorba kaşığı fındık

1 kahve kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortasına sütle ezilmiş bira mayası, yağ, yumurta, pudra şeker, tuz, mahlep konup yumuşak bir hamur yoğrulur.

Üzeri örtülüp ılık bir yerde mayalandırılır.

Dokuz parçaya ayrılır. Her parça ortası şişkin kenarları ince çubuklar halinde yuvarlanır. (20 cm.)

Üç tanesi bir araya getirilip saç örgüsü yapılır. Yağlanmış tepsiye konup biraz daha mayalandırılır.

Üzerine yumurta sarısı sürülüp kıyılmış fındık serpilir. Orta hararetli fırında pişirilir.


ELMALI TART

MALZEMELER:

8 kahve fincanı un

65 gr. margarin (yumuşak)

1 yumurta

1 kahve kaşığı kabartma tozu

Limon kabuğu rendesi

1 çorba kaşığı pudra şeker (hamura)

3 ekşi elma

1 çay bardağı şeker

Yarım paket tarçın

YAPILIŞI:

Un elenip ortasına yağ, yumurta, kabartma tozu, pudra şeker, limon kabuğu rendesi konup karıştırılır.

Sonra un ile yoğrulur. İki parçaya ayrılır. (Biri daha büyük.)

Büyük parça yarım cm kalınlığında açılır. 25-30 cm çapındaki tepsiye yerleştirilir. Kenarları tepsinin yarısına kadar döndürülür.

Hamurun üzerine ince elma dilimleri yerleştirilir. Tarçınla karıştırılmış toz şeker serpilir.

Diğer hamurdan ince çubuklar yapılır. Elmaların üzerine kafes kafes yerleştirilir.

Orta ısılı fırında pembe renkte pişirilir. Servis tabağına alınır.

İstenirse üzerine marmelat sürülür veya vanilyalı pudra şeker elenir.


ELMALI KURABİYE

MALZEMELER:

3 su bardağı un

65 gr. margarin (yumuşak)

3 çorba kaşığı yoğurt

1 kahve kaşığı kabartma tozu

Limon kabuğu rendesi

1 kahve fincanı pudra şeker

Yarım paket vanilya

MARMELAT İÇİN:

3 ekşi elma

1 çay bardağı şeker

1 avuç ceviz içi veya fındık (dövülmüş)

Yarım paket tarçın

YAPILIŞI:

Elmalar soyulup rendelenir. Şeker konup karıştırılır. Su koymadan hafif ateşte pişirilir. Soğuyunca dövülmüş fındık tarçın katılır.

Un elenir. Ortasına yağ, yoğurt, limon kabuğu rendesi, kabartma tozu konup yoğrulur.

1,5 ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. 9-10 cm çapında açılıp hazırlanan marmelat konur. Sarılır, kat yeri alta gelmek üzere ay şekli verilir ve tepsiye dizilir.

Orta hararetli fırında pembe renkte pişirilir.

Sıcakken üzerine vanilyalı pudra şeker elenir.

NOT: Kurabiyenin içine elma yerine, ceviz, toz şeker, tarçın karışımı da koyabilirsiniz.


KEDİ DİLİ

MALZEMELER:

3 yumurta

1 su bardağından 1,5 parmak eksi pudra şeker

2 su bardağı ve +1,5 çorba kaşığı ilave un

150 gr margarin

Limon kabuğu rendesi

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Fırın tepsisine parşömen kağıdı yayılır. Yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.

Porselen bir kasede yağ ile pudra şeker karıştırılıp krem haline getirilir.

Yumurtalar birer birer kırılır. Limon kabuğu rendesi vanilya ve elenmiş un konup karıştırılır.

Ucuna, kurşun kalem çapında düz huni takılmış krema torbasına doldurulup tepsiye 5-6 cm uzunluğunda sıkılır.

Orta hararetli fırında pişirilir. Kağıttan, kırmadan dikkatle çıkarılır.

NOT: Kedi dili dondurma ile ikram edildiği gibi krema ve meyvelerle pratik pastalar da yapılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...