MALZEMELER:
4,5 su bardağı un (yarım bardağı
açma payı ayrılacaktır.)
250 gr. margarin (orta
yumuşaklıkta)
3 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı limon suyu
Yarım kahve fincanı vanilyalı pudra
şeker (üzeri için)
KREMA
İÇİN:
1 yumurta
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı un
2,5 su bardağı süt
Limon kabuğu rendesi
Vanilya
30 gr. margarin
YAPILIŞI:
Un elenir. Ortasına yoğurt,
zeytinyağı, limon suyu, tuz konup karıştırılır. 1 bardaktan az su ile kulak
memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Özleştirilir ve üzeri örtülüp
dinlendirilir.
Hamur bütün olarak 25-30 cm
büyüklüğünde açılıp ortasına 1 büyük paket margarin konup bohça gibi kapatılır.
Bolca unlanıp yalnız boyuna
upuzun açılır. İki ucu ortaya getirilip tekrar kitap gibi kapatılır. Üzeri
örtülü olarak ve serin bir yerde 20 dakika kadar dinlendirilir.
Bu işlem iki kere daha uygulanır.
(Aralarda 20 dakika dinlendirilir.)
Son olarak 3-4 mm inceliğinde
açılır. (4 adet, 20-25 cm ² olacak
şekilde.)
Dört eşit parçaya ayrılıp iki
tanesi bir tepsiye konur. Kabarmaması için birkaç yerinden delinir.
Orta hararetli fırında, gevrek
olarak pişirilir. Fırından çıktıktan sonra aralarına bolca krema sürülüp üst
üste kapatılıp bastırılır. (En üste krema sürülmez.)
Kenarları bıçakla kesilerek
düzeltilir. Üzerine vanilyalı pudra şeker elenir.
NOT:
KREMANIN
YAPILIŞI: Bakır bir tencereye, yumurta, şeker, un, limon kabuğu rendesi konur.
Yavaş yavaş süt katılır. Karıştırarak pişirilir. Ilınınca, yağ ve vanilya ilave
edilir.