25 Şubat 2021 Perşembe

1-2-3-4 KEKİ

MALZEMELER:

1 su bardağı süt veya yoğurt

2 su bardağı şeker

3 su bardağı un

4 yumurta

125 gr. margarin

1 kahve kaşığı kabartma tozu

Limon kabuğu rendesi

Vanilya

Yarım limon suyu

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanıp unlanır, fırın yakılır.

Şekerle yumurta çarpılır. Yoğurt ve erimiş yağ ilave edilip karıştırılır.

Karbonatlı elenmiş un, limon kabuğu rendesi, vanilya, limon suyu katılır, karıştırılıp kalıba boşaltılır.

Orta hararetli fırında 35-40 dakika pişirilir.

NOT:

İstenirse kek hamuruna 3-4 çorba kaşığı çekilmiş fındık ve 3-4 çay kaşığı mahlep katılabilir. Daha nefis ve güzel kokulu olur.

Kalıp 35-40 cm çapında olmalıdır.


GAZOZLU KEK

MALZEMELER:

1 gazoz (meyveli)

5 yumurta

2 su bardağı şeker

3 su bardağı un

Yarım paket vanilya

Limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.

Bakır bir tencerede yumurtalar ile şeker koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır.

Limon kabuğu rendesi, vanilya, elenmiş un ve bir şişe gazoz konup yavaşça karıştırılır.

Kalıba boşaltılıp orta ısıdaki fırında 25-40 dakika pişirilir.


YAĞLI KEK

MALZEMELER:

5 yumurta

1 su bardağından 1,5 parmak eksik pudra şeker

1,5 su bardağı un

2-3 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm

2-3 adet meyve şekerlemesi (kiraz, portakal, incir v.s.)

125 gr. margarin

1 çorba kaşığı iç yeşil fıstık

Yarım limon suyu

Limon kabuğu rendesi

Yarım paket vanilya

1 kahve kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI:

Uzun kek kalıbı parşömen kağıdı ile kaplanır. Fırın yakılır.

Yağ ile pudra şeker porselen veya cam bir kasede karıştırılıp krem haline getirilir. Buna birer birer yumurta sarıları katılır.

Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp kar haline getirilir. Şekerli yağ ile karıştırılmış yumurta sarıları, kabartma tozu karıştırılarak elenmiş un, küçük doğranmış meyve şekerlemeleri, fıstık, üzüm, limon kabuğu rendesi, limon suyu birbirine katılıp dikkatle karıştırılır.

Hazırlanan kalıba boşaltılır. Orta sıcaklıktaki fırında 40-45 dakika pişirilir.

NOT: Kekin ortasının çatlaması makbuldür.


24 Şubat 2021 Çarşamba

FINDIKLI KEK

MALZEMELER:

5 yumurta

1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker

1 su bardağı + 1,5 çorba kaşığı un

2 avuç içi fındık

Yarım limon suyu

Yarım paket vanilya

Limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanıp unlanır. Fırın yakılır.

Yumurtalar ile şeker, bakır bir tencerede koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır.

Limon kabuğu rendesi, vanilya, limon suyu konup 1-2 defa daha çarpılır.

Elenmiş un, makinadan çekilmiş fındık içi konup çarpılmadan karıştırılır.

Kalıba boşaltılıp orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirilir.


KAKAOLU KEK

MALZEMELER:

5 yumurta

1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker

1 su bardağı + 1,5 çorba kaşığı ilave un

2 çorba kaşığı kakao

Yarım limon suyu

Limon kabuğu rendesi

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanıp unlanır. Fırın yakılır.

Yumurtalar bakır bir tencerede şekerle birlikte koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır.

Limon kabuğu rendesi, vanilya, limon suyu katılıp biraz daha çarpılır.

Elenmiş un konup karıştırılır. Yarısı kalıba boşaltılır.

Tencerede kalana kakao elenir, karıştırılıp kalıba ilave edilir.

Orta hararetli fırında 35-40 dakika pişirilir.

NOT: Fırından çıktıktan sonra ılınınca kalıptan çıkarılır. Pudra şeker elenir ve dilimlenir.


ÜZÜMLÜ KEK

MALZEMELER:

5 yumurta

1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

1,5 su bardağı un

Yarım limon suyu

2 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm

Vanilya

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanıp unlanır. Fırın yakılır. Üzüm ayıklanıp yıkanır, kurulanır.

Bakır bir tencerede yumurtalar ile şeker çarpılıp koyu yoğurt kıvamına getirilir. (Yumurta telini kaldırdığınız zaman düşen damlalar bir an kaybolmamalıdır.)

Limon suyu, limon kabuğu rendesi, vanilya konup 1-2 defa daha çarpılır.

Elenmiş un konup karıştırılır. Üzümler ilave edilir. Hazırlanan kalıba boşaltılıp orta hararetli fırında 35-40 dakika pişirilir.

NOT:

Fırının sıcaklığı orta olmalı, sıcaklık alttan verilmelidir. Son dakikalar üzerinin kızarması için sıcaklık üstten de verilebilir.

Fırının kapağı 25-30 dakika hiç açılmamalıdır. (Kekin kabarması için.)

Kalıp, tepsi içinde ve fırının üst taraflarına konmalıdır.


SADE KEK

MALZEMELER:

6 yumurta

1 ¼ su bardağı şeker (1,5 bardaktan az)

2 ¼ su bardağı un (2,5 bardaktan az)

Yarım limon suyu

Limon kabuğu rendesi

Vanilya

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanır unlanır. Fırın yakılır.

Bakır bir kapta şeker ile yumurta çarpılıp koyu yoğurt kıvamına getirilir.

Limon kabuğu rendesi, vanilya, limon suyu konup 1-2 kere daha çarpılır.

Elenmiş un ilave edilir. Çarpmadan karıştırılır. Kalıba boşaltılıp 35-40 dakika orta hararetli fırında pişirilir.

Ilınınca kalıptan çıkarılır ve dilimlenir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...