24 Şubat 2021 Çarşamba

KEK VE PASTA YAPARKEN

Önce yapacağınız kek veya pastayı okuyarak iyi öğreniniz.

Malzemeleri tam olarak ölçüp hazırlayınız.

Kalıbınızı yapacağınız pastaya göre seçip yağlayınız. (Yağı eritmeden yumuşak kullanınız.)

Yumurtaları daima bakır kapta çarpınız. (Alüminyum yumurtanın rengini bozar. Cam veya çelik kap da kullanılabilir.)

Unu muhakkak 1 veya 2 kere eleyiniz. (Hem pürüzsüz olur hem daha iyi kabarır.)

Kek veya pastanıza un koymadan yarım limon suyu koyarsanız hem iyi kabarır hem de güzel kokulu olur.

Elektrikli çarpacağınız yoksa, yumurta sarıları ile aklarını iyi ayırınız.

Önce yumurta sarılarını şekerle porselen veya cam bir kapta karıştırınız. (şeker eriyinceye kadar.)

Yumurta aklarını bakır bir kapta yalnız olarak çarparak kar haline getiriniz.

Kar halindeki aklara, şekerli sarıları katıp biraz çarpınız. Sonra limon suyunu ve elenmiş unu koyunuz.

Un koyunca çarpmadan kaşıkla karıştırınız.

Pastanızı yapmaya başlamadan fırınınızı ısıtınız.

Havagazı fırınında, pastanızı tepsi içinde, fırının üst tarafına koyunuz, sıcaklığı ortaya getirip alttan veriniz. 30-40 dakika sonra gerekiyorsa üzerinin kızarması için sıcaklığı çok az olarak üstten veriniz. (Fırınınızın özelliğini iyi tanıyınız.) 1-2 dakika sonra alınız.

Elektrikli fırında ise, önce fırını alt ve üst ısıtınız. Pastayı tepsi içinde alta koyunuz. Üst sıcaklığı kesip yalnız ısıyı alttan veriniz. (Kabarması için) 20-25 dakika sonra üstten de ısı verebilirsiniz. (Elektrikli fırının ısısı ayarlanamadığı için çok dikkatli olunuz ve fırınınızın özelliğini iyi tanıyınız.)


KESTANE PÜRESİ

MALZEMELER:

Yarım kg kestane

Yarım su bardağı şeker

1 su bardağı süt

1 paket vanilya

YAPILIŞI:

Kestanelerin dış kabukları soyulup sıcak su ile ateşe konur.

İç kabukları çıkmaya başlayınca ateşten alınıp soyulur.

Tekrar su konup ezilinceye kadar kaynatılır.

Püre makinasından geçirilir. Şeker ve azar azar süt konarak pişirilir.

Tatlı olarak kullanılacağı zaman üzerine krem şanti ve kavrulmuş yeşil fıstıkla süs yapılır.

NOT: Kestane püresi pastalarda krema gibi de kullanılabilir.


MEYVE SALATASI

MALZEMELER:

Yarım kutu şeftali konserve

7-8 muz

3-4 elma

2 portakal

2-3 mandalin

1 su bardağı çekirdeksiz üzüm

Yarım su bardağı pudra şeker

1 paket vanilya

4 çorba kaşığı muz likörü

2 çorba kaşığı vermut

150 gr krem şanti (hazırlanmış)

2 çorba kaşığı iç yeşil fıstık

 

YAPILIŞI:

Meyveler yıkanıp soyulur ve küçük küçük doğranır, karıştırılır.

Cam bir kaseye, bir kat meyve, bir kat pudra şeker konarak yerleştirilir.

Üzerine vermut ve likör karışımı gezdirilir. Buzdolabında soğutulur.

İkram edileceği zaman üzerine krem şanti sıkılır, kavrulmuş yeşil fıstık serpilir.


PORTAKAL JÖLESİ

MALZEMELER:

10 adet portakal suyu

2,5 su bardağı şeker

2,5 su bardağı su

15 yaprak jelatin

YAPILIŞI:

Şeker, su ile kaynatılıp köpükleri alınır ve ateşten çekilir.

Yıkanıp küçük parçalara ayrılmış jelatin ve portakal suyu konup karıştırılır.

Kaselere boşaltılır veya istenen pastalarda kullanılır.


LİMON PELTESİ

MALZEMELER:

4 limon

2 su bardağı şeker

7 su bardağı su (1 bardağı ile nişasta ezilir.)

3 çorba kaşığı patates nişastası

YAPILIŞI:

Limonlar yıkanıp ince rendelenir. Limon kabukları iki kaşık şekerle ovulup 1 su bardağı su konur, karıştırılıp süzülür. Bu suya nişasta ve limon suyu da katılır.

6 bardak su ile şeker kaynatılır. İçine nişastalı limon suyu konup bir taşım kaynatılır.

Kaselere boşaltılır.


KABAK TATLISI

MALZEMELER:

2 kg bal kabağı

2,5 su bardağı şeker

1 su bardağı ceviz veya fındık içi

YAPILIŞI:

Kabak dilimlenip soyulur, çekirdekleri çıkarılıp iki parmak genişliğinde doğranır, yıkanır.

Düdüklü tencereye bir kat kabak, bir kat şeker dizilir. Bir gece veya 4-5 saat ağzı kapalı bekletilir.

Yarım kahve fincanı su konup kapak örtülür. Orta ateşte pişirilir. (Düdük sesi geldikten 10 dakika sonra ateş kapatılır.)

Soğuyunca servis tabağına alınıp dövülmüş fındık veya ceviz içi serpilir.


ÇİKOLATALI SALÇA

MALZEMELER:

1 su bardağı şeker

1 çorba kaşığı patates nişastası

2 yumurta sarısı

3-4 çorba kaşığı kakao

Yarım paket vanilya

Yarım kahve fincanı muz veya portakal likörü

2,5 bardak süt

YAPILIŞI:

Tencereye, şeker, yumurta sarıları, nişasta, kakao konup biraz sütle ezilir.

Sütün tamamı konarak karıştıra karıştıra pişirilir.

Yine karıştırarak soğutulur. İçine vanilya ve likör katılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...