24 Şubat 2021 Çarşamba

FINDIKLI PUDİNG

MALZEMELER:

6 yumurta

150 gr. margarin

1 su bardağından 1,5 parmak eksik pudra şeker

1 su bardağı fındık içi

1 su bardağı galeta tozu

1 limon kabuğu rendesi

1 limon suyu

1 paket vanilya

YAPILIŞI:

Kalıp yağlanır, galeta unu ile kaplanır.

Porselen bir kasede yağ ile pudra şeker krem haline gelinceye kadar karıştırılır. Yumurta sarıları birer birer ilave edilir.

Bakır bir tencerede yumurta akları çarpılıp kar haline getirilir.

Şekerli yağın içine, yumurta akları makinadan geçirilmiş fındık, galeta tozu, limon suyu, vanilya konup karıştırılır. Hazırlanan kalıba boşaltılır.

Kalıp daha büyük bir tencereye oturtulur. Tencereye kenardan soğuk su konur. (Kalıbın yarısına gelecek şekilde.)

Tencerenin kapağı aralık olarak kapatılıp ocakta kaynatılır. Kaynamasından itibaren 1,5 saat pişirilir.

Soğuyunca kalıp tabağa ters çevrilir. İstenirse üzerine çikolatalı salça dökülür.


ÇİKOLATALI KREM JÖLE

MALZEMELER:

6 yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 çorba kaşığı un

18 yaprak jelatin

1 lt süt

3 çorba kaşığı kakao

Yarım su bardağı iç fındık (çekilmiş)

1 paket vanilya

YAPILIŞI:

Bakır bir tencereye yumurta sarıları, şeker, un konur. Yavaş yavaş süt ilave edilip karıştırarak pişirilir.

Yıkanmış jelatin konup eritilir. Soğumaması için kapak kapatılır.

Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp kar haline getirilir.

Sıcak kremadan 2-3 kepçe konup hızla karıştırılır. Sonra kremanın hepsi konur. Çekilmiş fındık karıştırılır.

Hafif yağlanmış kalıba bu kremanın yarısı konup donmak üzere buzdolabına konur.

Tencerede kalan kremaya elenmiş kakao karıştırılır. Kalıbın üzeri kakaolu krema ile doldurulur ve buzdolabında tekrar dondurulur.

Kalıp ılık suya batırılıp servis tabağına ters çevrilir.

NOT:   Çikolatalı krem jöle tek renkli de yapılabilir. (Yalnız kakaolu olarak)


KREM BAVARUVA

MALZEMELER:

6 yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 çorba kaşığı un

18 yaprak jelatin

1 lt süt

1 paket vanilya

1 çorba kaşığı yeşil fıstık

2-3 elma

3-4 muz

2 mandalina ve portakal

YAPILIŞI:

Bakır bir tencerede, yumurta sarıları, şeker, un karıştırılır. Süt ilave edilerek pişirilir. Ateşten alınıp yıkanmış jelatinler konur ve karıştırılır. (Soğumaması için üzerine kapak örtülür.)

Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp kar haline getirilir.

Sıcak kremadan 2-3 kepçe konup karıştırılır. Sonra kremanın hepsi katılır.

Krema soğuyunca küçük küçük doğranmış meyveler ilave edilir.

Hafif yağlanmış ve yeşil fıstık yapıştırılmış kaba boşaltılır.

Buzdolabında dondurulur. (4-5 saat.)

Kalıp ılık suya batırılıp servis tabağına ters çevrilir.

NOT: Mevsimine göre, çilek, kayısı, kiraz, şeftali gibi meyveler de kullanılır. İstenirse krem bavaruvanın üzerine kayısı marmelatı dökülür.


TÜRBANLI ELMA

MALZEMELER:

8 elma

1 su bardağı şeker

3-4 yumurta akı

1 avuç fındık içi (dövülmüş)

1 kahve kaşığı tarçın ve yenibahar

1 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Elmalar, bütün iken ortaları çıkarılır. (Elma oyacağı ile) Soyulup yıkanır.

Bir bardak su ve 1 bardak şeker ile elmalar pişirilir.

Şurup koyulaşınca elmalar süzülerek bir tepsiye alınır.

Ortalarına fındık, üzüm, tarçın, yenibahar karışımı doldurulur.

Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp kar haline getirilir. Kaynar elma şurubu dökülüp hızla karıştırılır.

Bu krema krema pompasına doldurularak elmaların üzerine türban gibi sıkılır. (Kaşıkla da konabilir.)

Hafif hararetli fırında pembe renkte kızartılır.

NOT: Kremayı kullanırken alta biriken şurubu karıştırmamalıdır.


KREMALI ELMA

MALZEMELER:

8 elma

1,5 su bardağı şeker (Yarısı elmalar, yarısı krema için)

1 yumurta

1 çorba kaşığı nişasta

Yarım lt süt

1 avuç fındık (dövülmüş)

2 çay kaşığı tarçın

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Elmaların ortaları bütün iken elma oyacağı ile çıkarılır, soyup yıkanır.

Yarım bardak su ve şekerin yarısı elmalara konup kaynatılır. Suyu koyulaşınca elmalar kaselere alınır. Ortalarına fındık, tarçın doldurulur.

Bakır bir tencereye 1 yumurta, şekerin diğer yarısı, nişasta konup süt ile ezilir. Sütün tamamı ilave edilip karıştırarak pişirilir.

Karıştırarak soğutulur. Vanilya konur. Elmaların üzerine dökülür.


ÇİKOLATALI SOFRA KREMİ

MALZEMELER:

1 lt süt

1,5 su bardağı şeker

3 çorba kaşığı un

3 çorba kaşığı kakao

3 yumurta

1 paket vanilya

Limon kabuğu rendesi

1 avuç iç fındık

YAPILIŞI:

Un, şeker, kakao, limon kabuğu rendesi ve yumurta sarıları bir tencerede karıştırılır. (Yumurta akları başka bakır bir tencereye ayrılır.)

Yavaş yavaş süt konur. Karıştırarak pişirilir. Ateşten alınıp üzerine kapak örtülür. (Soğumaması için)

Yumurta akları çarpılıp kar haline getirilir. Sıcak kakaolu kremadan 2-3 kepçe katılıp karıştırılır. Sonra kremanın hepsi konur.

Kaselere boşaltılıp makinadan çekilmiş fındıkla süslenir.

NOT: Krema, yumurtanın sarı ve akları ayrılmadan daha pratik yapılabilir. Ancak yukarıda anlatılan tarif daha hafif ve bereketli olur.


KREM KARAMEL

MALZEMELER:

Yarım lt süt

6 yumurta

1 su bardağı şeker (3 çorba kaşığı karamel için ayrılır.)

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

3 çorba kaşığı şeker bir fincan su ile kaynatılıp pekmez renginde karamel yapılıp kalıba boşaltılır. Kalıp hafif ısıtılarak her tarafı kapatılır.

Yumurtalar tel ile çarpılır. Vanilya, şeker ve süt konur, şeker eriyinceye kadar karıştırılır.

Şekerli süt karamelli kalıba boşaltılıp, büyükçe bir tencereye oturtulur. Tencereye kenardan, yarısını geçecek şekilde sıcak su konur.

Ateş üzerinde fazla kaynamadan krema katılaşıncaya kadar pişirilir. (Su azaldıkça ilave edilir.)

Kalıp suyunda soğutulur. Kenarlara bastırarak tabağa çevrilir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...