24 Şubat 2021 Çarşamba

KREP SÜZET (Gözleme)

MALZEMELER:

4 yumurta

1,5 su bardağı un

2 çorba kaşığı pudra şeker

Yarım lt süt

Yarım kahve kaşığı tuz

2 çorba kaşığı erimiş margarin (1 kaşık hamura, 1 kaşık tava yağlamaya)

Limon kabuğu rendesi

Yarım su bardağı marmelat

YAPLIŞI:

Yumurtalar, un, tuz, limon kabuğu rendesi, 1 çorba kaşığı erimiş margarin karıştırılır. Azar azar süt katarak iyice ezilir.

Küçük bir tava yağlanır. Bu karışımda bir kepçe konup tava sağa sola sallanarak pişirilir. Pasta küreği ile ters çevrilir.

Arasına marmelat konup ikiye veya dörde katlanır. Üzerine pudra şeker elenip servis tabağına yerleştirilir.


SÜTLÜ İRMİKLİ PUDİNG

MALZEMELER:

9 çorba kaşığı şeker

9 çorba kaşığı irmik

1 lt süt

25 gr. margarin

2 çorba kaşığı Hindistan cevizi rendesi

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Bakır bir tencerede süt ve şeker kaynatılır.

İrmik serpilerek karıştırılır.

Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır.

25 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi rendesi ve vanilya katılıp karıştırılır.

Su veya gülsuyu ile ıslatılmış ortası delik yuvarlak kaba boşaltılır.

Buzdolabında 5-6 sat veya bir gece bırakılır.

Büyük bir tabağa ters çevrilip üzerine hindistan cevizi rendesi serpilir.


KAZAN DİBİ

MALZEMELER:

1 lt süt

8 çorba kaşığı pirinç unu

1,5 su bardağı toz şeker

Yarım paket vanilya

2 çorba kaşığı pudra şeker

YAPILIŞI:

Süt şekerle kaynatılır.

Bir bardak su ile pirinç unu ezilip şekerli süte ilave edilir. Karıştırarak koyu bir muhallebi pişirilir.

Karıştırarak soğutulur. 25-30 cm² bir tepsi bolca pudra şekeri ile kaplanır.

Muhallebi boşaltılıp yayılır. Sıcak fırında altı kızartılır.

Tepsi fırından çıkar çıkmaz soğuk suya batırılır. (Kazan dibinin tepsiden kolay çıkması için.)

Soğuyunca dilimlenip pasta küreği ile alınır. Yanık taraf üste gelmek üzere tabaklara konur.


TEZ PİŞTİ

MALZEMELER:

1 lt süt

1 su bardağı şeker

3 çorba kaşığı pirinç unu

2 yumurta akı

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Süt şekerle kaynatılır.

Yarım bardak soğuk süt ile ezilmiş pirinç unu şekerli süte karıştırılıp pişirilir.

Bu muhallebinin yarısı kaselere boşaltılır.

Geri kalanı hafif ateşte iken, iki yumurta akı çarpılıp kar haline getirilir.

Ateşteki muhallebi aklara ilave edilip karıştırılır.

Kaselerin üzerine doldurulur. (Kaselerin ateşe dayanıklı olması lazım.)

İçinde su bulunan tepsiye dizilir. Fırında üstleri kızartılır. (Isının üstten verilmesi lazım.)


FIRINDA SÜTLAÇ

MALZEMELER:

1 lt süt

Yarım su bardağı pirinç

1 su bardağı şeker

1 çorba kaşığı nişasta

2 yumurta sarısı

Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

Pirinç yıkanıp bir bardak su ile iyice haşlanır. (Suyunu çekmelidir.)

Süt ve şeker konur, 10 dakika kadar pişirilir.

Nişasta, yumurta sarısı yarım bardaktan az su ile ezilir.

Kaynamakta olan sütlaçtan birkaç kaşık alınıp, alıştırma yapılır.

Sonra sütlaca katılıp karıştırılır. Ateşten alındıktan sonra vanilya konur.

Ateşe dayanıklı kaselere boşaltılır. İçinde bira su bulunan tepsiye dizilip fırında üstleri kızartılır. (Sıcaklık üstten gelmelidir.)

NOT: Yumurta kullanılmadan sade sütlaç yapılır. O zaman fırınlanmaz üzerine tarçın serpilir.


CEVİZLİ İZCİ TATLISI

MALZEMELER:

250 gr. margarin (yumuşak)

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çorba kaşığı yoğurt

1 yumurta

1 fiske tuz

1 bardak çekilmiş ceviz içi (fındık da olabilir.)

5 su bardağı un

3 su bardağı şeker

Yarım limon suyu

1 kahve kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI:

Margarin, zeytinyağı, limon kabuğu rendesi, yoğurt, yumurta, tuz, kabartma tozu bir kapta karıştırılır.

Elenmiş un ve çekilmiş ceviz konup yoğrulur.

Cevizden küçük parçalara ayrılıp rendenin ince tarafına bastırılıp kıvrılır (hurma şekli verilir.)

Tepsiye dizilip fırında pembe renkte pişirilir. Sıcakken, ılık şuruba atılır.

ŞURUBUN YAPILIŞI: 3 bardak şeker, 3 bardak su ile kaynatılır. Limon suyu katılıp biraz koyulaşınca ateşten alınır. (Şurubu hamurdan daha önce hazırlayınız.)


NEMSE BAKLAVASI

MALZEMELER:

4,5 su bardağı un (Yarım su bardağı açma payı ayrılacaktır.)

250 gr. margarin (Orta yumuşaklıkta)

2 yumurta (1 tanesi hamura, 1 tanesinin sarısı üzerine, akı cevize)

1 çorba kaşığı limon suyu

1 çorba kaşığı zeytinyağı

2,5 su bardağı şeker

2 su bardağı ceviz içi

Limon kabuğu rendesi

1 tutam tuz

YAPILIŞI:

Un elenir. Ortası açılıp 1 yumurta, 1 kaşık zeytinyağı, 1 kaşık limon suyu, tuz konup karıştırılır. 1 bardaktan az su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Özleştirilip yaş bez altında 15 dakika dinlendirilir.

Hamur bütün olarak 30 cm çapında açılır. Ortasına paket margarin konup bohça gibi kapatılır.

Bolca unlanıp yalnız boyuna upuzun açılır; iki ucu ortaya getirilip sonra tekrar kitap gibi kapatılır. Yaş bez altında ve serin bir yerde 20 dakika dinlendirilir.

Hamur yine yalnız boyuna açılıp bir önceki gibi katlanır ve tekrar yaş bez altında, serin bir yerde dinlendirilir.

İki defa daha aynı şekilde açılıp katlanır ve dinlendirilir. Sonra enine ve boyuna olmak üzere 3-4 mm inceliğinde açılıp 3 cm² parçalara kesilir.

Hazırlanan cevizli iç konup hamur üçe katlanır. Tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.

Sıcakken üzerine soğuk şurup dökülür.

NOT: Hamur dinlenirken; 2,5 bardak şeker ile 2,5 bardak su kaynatılır. Köpükleri alınıp 1 çorba kaşığı limon suyu katılır. Orta kıvama gelince ateşten alınır.

Cevizli için hazırlanışı: Çekilmiş ceviz, 2 çorba kaşığı şeker, limon kabuğu rendesi ve yumurta akı karıştırılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...