23 Şubat 2021 Salı

BEŞAMEL SALÇALI PİRZOLA

MALZEMELER:

10 adet kuzu veya dana pirzola

3 kaşık un

1,5 su bardağı süt

2 yumurta

1 çorba kaşığı rende kaşar peyniri

Tuz ve karabiber

1 su bardağı zeytinyağı ve ayçiçek yağı (Kızartma için.)

YAPILIŞI:

BEŞAMEL SALÇASI: Margarin ile un hafif pembe kavrulur. Süt konarak koyu muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurtalar kırılır. Tuz ve rende kaşar peyniri karıştırılır.

Pirzolalara tuz ve karabiber serpilir. Yağda kızartılarak pişirilir. Fazla yağı çekmemesi için kağıt üzerine çıkarılır.

Sonra pirzolaların iki tarafı, hazırlanan beşamel salçasına batırılıp yağda pembe olarak kızartılır.

Saplara yaldız kağıt veya püsküllü kağıt sarılıp süslenir.

NOT: Pirzolalar, beşamel salçası yerine şöyle de kaplanabilir. 3-4 patates haşlanıp püre yapılır. Buna 2-3 yumurta, 1 kaşık rende kaşar, 2 kaşık un, tuz, karabiber ilave edilip karıştırılır.


YUFKALI PİRZOLA

MALZEMELER:

12 kalem kuzu pirzolası

2 domates

3 sivri biber

Yarım kaşık margarin

Tuz ve karabiber

3 hazır yufka

1 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı (kızartma için)

YAPILIŞI:

3 bardak su kaynatılır. Pirzolalar suyun içine konup köpükler alınır. Et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyundan alınıp tuzlanıp biberlenir.

Yarım kaşık margarinle, rendelenmiş domates ve küçük doğranmış biber ateş üzerinde koyulaşıncaya kadar karıştırılır.

Yufkalar dörde bölünür. Her parçaya bir pirzola ve onun üzerine hazırlanan sostan biraz konup pirzolanın sapı dışarıda kalmak üzere muska gibi sarılır. Hamurun ucu su ile yapıştırılır.

Kızgın yağda kızartılıp fazla yağı alması için kağıt üzerine çıkarılır.

NOT:

Pirzolanın haşlama suyundan çorba ve pilav yapınız.

Kısa Bilgi: Eti soğuk su ile ateşe koyarsanız besleyici kısmı büyük ölçüde suya geçer. Kaynar suya atarsanız, etin üzerinde hemen koruyucu bir tabaka teşekkül eder ve besleyici kısmı ette kalır.


YOĞURTLU PİDELİ KEBAP

MALZEMELER:

1 kg koyun kuşbaşı et

2 soğan

3 domates

4 çorba kaşığı yağ

Tuz ve karabiber

3 pide

500 gr yoğurt

YAPILIŞI:

Soğan rendelenir. Suyu alınıp ete ilave edilir. Birkaç saat veya bir gece bekletilir.

2 kaşık yağ ile et kavrulur. Rendelenmiş domates konur, birkaç kere karıştırılır.

Suyu konur. Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Et yağına kalmalıdır.)

Pideler ısıtılıp küçük küçük kesilir. Tabağa yerleştirilip erimiş yağ gezdirilir.

Pidelerin üzerine çatalla çarpılmış yoğurt ve sonra pişirilen et konur.

NOT: Kebap şöyle de hazırlanabilir:

Kuşbaşı et şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.

Cızbız köfte hamuru yapılır; şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.


ŞİŞ KEBAB

MALZEMELER:

1 kg koyun veya kuzu kuşbaşı et (Şişlik)

2 domates

4 sivri biber

2 tutam kekik

1 limon

1 kahve fincanı zeytinyağı

2 kırmızı soğan

1 demet maydanoz

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve kekik karıştırılır.

Etler bu karışıma konup karıştırılır. En az 3-4 saat dinlendirilir.

Domates ve biber et büyüklüğünde doğranır.

Isıtılmış şişlere, şu sıra ile dizilir: Et, domates, et, biber, et.

Alevsiz kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada bir tarafı iyice pişirildikten sonra çevirmek suretiyle pişirilir.

Kırmızı soğan ve maydanoz dalları ile servis yapılır.

NOT:   Sakatat etleri şiş yapılacağı zaman zar ve sinirleri çıkarılır. Böbrek ve yürek yıkanıp kurulanır. Ciğer ve koç yumurtası yıkanmaz.


ORMAN KEBABI

MALZEMELER:

1 kg kuşbaşı et (koyun veya süt danası)

2-3 çorba kaşığı margarin

2-3 soğan

3 patates

3 havuç

1 su bardağı konserve bezelye

2 çorba kaşığı salça

2 çay kaşığı kekik

Tuz

YAPILIŞI:

Küçük doğranmış soğan, et ve yağ tencereye konur. Ateş üzerinde karıştırılarak kavrulur.

Salça konur biraz daha karıştırılıp 2-3 bardak su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirilir.

Patates soyulur, havuç kazınır. Küçük küçük doğranır.

Yumuşayan ete ileve edilip kpak kapatılır. Sebzeler pişince konserve bezelye ve tuz ilave edilir. 5-10 dakika sonra kekik serpilip ateşten alınır.


BUĞU KEBABI

MALZEMELER:

1 kg koyun kuşbaşı eti

3 avuç arpacık soğanı

3 diş sarımsak

2 domates

2 kaşık yağ

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı karabiber

2 defne yaprağı

Tuz

YAPILIŞI:

Düdüklü tencereye et, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kekik, defne yaprağı ve rendelenmiş domates ile yağ karışık konur.

Su kaynamadan kapak kapatılır. Hafif ateşte 1 saat pişirilir.

Pilav ve salata ile servis yapılır.


ROSTO

MALZEMELER:

Yarım koyun budu

2 kaşık margarin

1 kaşık salça

Tuz

YAPILIŞI:

But etini alabilecek bir tencerede yağ eritilir.

İyi kızarması için, etin üzerini kaplayan ince zar çıkarmadan etin iki tarafı iyice tuzla ovulur ve yağda kızartıiır.

Yarım fincan su ile sulandırılmış salça konur, biraz sonra da 3 bardak sıcak su ilave edilip kapak örtülür.

Orta ateşte 2 saat kadar pişirilir. (Et yağına kalmalıdır.)

Biraz soğuyunca dilimlenip servis tabağına yerleştirilir. Üzerine tenceredeki salçalı yağ gezdirilerek dökülür.

Etin yanına havuç, bezelye soteleri, patates tavası veya patates püresi konarak servis yapılır.

NOT:

Rosto, etin kemikleri çıkarıldıktan sonra rulo şeklinde bağlanarak da aynı şekilde pişirilir.

Kuzu budu tencerede pişirmeden, fırında şöyle pişirilir. Et tuzlanıp yağlanır. Tepsiye konup fırında ara sıra su ilavesi ile pişirilir. Yağına biraz salça konup renklendirilerek üzerine dökülür.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...