23 Şubat 2021 Salı

ŞARK KÖFTESİ

MALZEMELER:

2 su bardağı ince bulgur

1 avuç kuru nane

6 adet soğan

2 kaşık un

1 yumurta akı

Tuz

3 kaşık margarin

2 çay kaşığı kırmızı biber

750 gr yoğurt

3 diş sarımsak

YAPILIŞI:

Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilip kapak kapatılır ve kabarması beklenir.

İçine nane uflanır, 1 soğan rendelenir, tuz, un ve 1 yumurta akı konarak iyice yoğrulur. (Ara sıra su serpilir)

Küçük koza şeklinde köfteler yapılır.

Tuzlu kaynar suda dağıtmadan haşlanır.

Soğan yarım halka şeklinde doğranıp yağda gevrek olarak kızartılır, kırmızı biber konur.

Köfteler suyundan alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt, sonra da soğan kavurması dökülür.


İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:

750 gr dana kıyması (iki kere çekilmiş)

1,5 su bardağı ince bulgur

3-4 yumurta (1 tanesi hamura 2-3 tanesi kızartırken kullanılacak)

1 avuç ceviz içi

1 çorba kaşığı çam fıstığı

1 çorba kaşığı kuş üzümü

3 soğan

1 çorba kaşığı margarin

1 su bardağı zeytinyağ

2 kahve kaşığı karabiber ve tuz

2 kahve kaşığı kimyon

1 kahve kaşığı kırmızı biber

1 demet maydanoz

İÇİNİN HAZIRLANIŞI:

İnce doğranmış soğan, çam fıstığı ve margarin kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince tuz, karabiber, kimyon, dövülmüş ceviz, kuş üzümü ve kıyılmış maydanoz konup karıştırılır.

YAPILIŞI:

İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve 1 yumurta, ara sıra su serperek ince yoğrulur.

Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımıyla mümkün olduğu kadar ince açılır.

Hazırlanan iç doldurulup delik büzülerek küçültülür. İyice kapanınca ıslak avuç içince sıkılıp düzeltilir.

Kaynar tuzlu suda 5-10 dakika haşlanır (Suyu kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın zeytinyağında kızartılır.


ÇİĞ KÖFTE

MALZEMELER:

500 gr dana kıyma (et beklememiş ve sinirsiz olmalıdır)

1,5 su bardağı ince bulgur

3-4 çay kaşığı acı kırmızı biber

2 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı karabiber, tuz

1 soğan

1 çorba kaşığı biber salçası

SALATASI İÇİN:

8-10 taze soğan

1 demet maydanoz

4-5 çay kaşığı sumak

1 çay kaşığı kırmızı biber

Yarım kahve fincanı zeytinyağ

1 limon

Tuz

YAPILIŞI:

Kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, kırmızıbiber, kimyon, tuz, karabiber ara sıra su serperek iyice yoğrulur.

Biber salçası ile de yoğurduktan sonra küçük, koza biçiminde köfteler yapılır. Servis tabağına dizilir.

Taze soğan ve maydanoz ince doğranır. Kırmızıbiber, sumak, zeytinyağı, tuz ve limon suyu karıştırılır.

Köfte servis yapılırken salatası yanında verilir.


SOĞAN KÖFTESİ (Hint İkramı)

MALZEMELER:

4 soğan

4 çorba kaşığı un

2 yumurta

Tuz ve karabiber

1 şişe ketçap veya 2-3 kaşık biber salçası

Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı

YAPILIŞI:

Soğan yarım halkalara doğranır. Tuzla ovulup yıkanır, süzülür.

Soğana un, yumurta, tuz, karabiber konup karıştırılır.

Kızgın yağa kaşık kaşık dökülüp kırmızı renkte kızartılır.

Ketçap veya biber salçası ile servis yapılır.


BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ

MALZEMELER:

Yarım kalıp (250. gr.) beyaz peynir

2 dilim bayat ekmek içi

2 yumurta

Maydanoz ve dereotu

Karabiber

Kızartmak için zeytinyağ veya ayçiçeği yağı

YAPILIŞI:

Peynir rendelenir, ufalanmış ekmek içi, karabiber, maydanoz, dereotu ve yumurta konup karıştırılır.

Kaşıkla kızgın yağa dökülüp kızartılır.


PATLICANLI KÖFTE

MALZEMELER:

500 gr yağsız dana kıyma

1 dilim bayat ekmek içi

1 avuç maydanoz yaprağı

1-2 soğan

1 kahve kaşığı karabiber ve kimyon

Tuz

5-6 patlıcan

1 bardak zeytinyağı

2 domates

Yarım kaşık salça

4-5 sivri biber

YAPILIŞI:

Rendelenmiş soğan, kıyma, ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon iyice yoğrulur.

Küçük yassı köfteler yapılır.

Patlıcanların baş kısımları kesilip boydan boya ince dilimlenir.

Bol tuzlu suda yarım saat bırakılır. Yıkanıp kurulanır.

Zeytinyağda kızartılıp iki tanesine bir köfte sarılıp uçları alta gelmek üzere tepsiye yerleştirilir.

Her köftenin üzerine birer dilim domates ve sivri biber konur.

Biraz yağ ve salçalı su ilavesiyle yavaş yavaş pişirilir.

NOT:

Patlıcanların içine köfte yerine pişirilmiş et de konabilir.


PATATES KÖFTESİ

MALZEMELER:

6 tane orta büyüklükte patates

4 yumurta (2 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.)

5 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (150 gr)

Yarım demet maydanoz

2-3 çorba kaşığı un

Tuz ve karabiber

Kızartmak için bir su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı

YAPILIŞI:

Patatesler haşlanıp rendelenir.

Soğuyunca 2 yumurta, tuz, karabiber konup yoğrulur.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, avuç içinde kayık gibi açılır. İçine peynir maydanoz karışımı konup kapatılır. Hafifçe sıkılıp şekli düzeltilir.

Önce una, sonra çatalla çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda pembe kızartılır.

Fazla yağını alması için delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır.

NOT:

Peynir yerine kıymalı iç de konabilir (kıyma, soğan, maydanoz).

İç koymadan şekil verilip, un ve yumurtaya batırılıp kızartılırsa “Patates Kroket” olur.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...